Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Az Ashwagandha hatása

Gyógynövény
ashwagandha hatása

Az Ashwagandha (más néven Somnifera Dunal) egy adaptogén gyógynövény, amely népszerű az ajurvédikus gyógyászatban. Több mint 2500 éve a leggyakrabban használt és széles körben kutatott gyógynövény.

Indiában hagyományosan az immunrendszer megerősítésére használják betegségek után, ezért Indiai ginzengnek is nevezik.

Az ajurvédikus gyógyászatban "Rasayana"-nak nevezik. Ez azt jelenti, hogy elősegíti a fizikai és mentális egészséget, a test védelmét a betegségek és a káros környezeti tényezők ellen, és lassítja az öregedési folyamatokat. [0]

Képes fokozni az állóképességet és természetes stresszoldóként is használják, segít testnek a homeosztázis fenntartásában. Továbbá jótékony hatással van a pajzsmirigyhormonok kiegyensúlyozására, idegvédő, szorongásgátló, antidepresszáns, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és segít a kortizol szint csökkentésében

Milyen növény az Ashwagandha?

Maga a növény botanikailag Withania somnifera gyökér néven ismert. Tagja a Solanaceae családnak. További nevei az indiai ginzeng, téli cseresznye, álombogyó, ebszőlő és somnifera gyökér.

Az ashwagandha gyökerét, leveleit és narancsvörös gyümölcsét leggyakrabban gyógyászati tulajdonságaik miatt használják, a szteroid laktonok csoportjába tartozó witanididok jelenléte hozzájárul a gyógynövény egészséges hatásaihoz. 

Maga a szó jelentése "ló illata", mivel a gyógynövény friss gyökereiről azt mondják, hogy ló szaga van. A történetek szerint, ha fogyasztja, akkor kifejleszti a ló erejét és életképességét is.

Több mint 200 tanulmány készült az előnyeiről, beleértve a következőket:

 • Javítja a pajzsmirigy működését
 • Kezeli a mellékvese fáradtságát
 • Csökkenti a szorongást és a depressziót
 • Csökkenti a stresszt
 • Növeli az állóképességet és a kitartást
 • Támogatja a rák megelőzését és kezelését
 • Csökkenti az agysejtek degenerációját
 • Stabilizálja a vércukorszintet
 • Csökkenti a koleszterinszintet
 • Fokozza az immunitást

Az ashwagandha hatása

1. Javítja a pajzsmirigy működését

Az adaptogén gyógynövények egyik leghihetetlenebb aspektusa az, hogy segítenek pajzsmirigy problémákkal küzdő embereknek. Bebizonyosodott, hogy támogatja a pajzsmirigy működését azoknál az embereknél, akiknél Hashimoto-kórt, vagy pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak. 

A pajzsmirigy problémákkal küzdő emberek milliói számára - akik közül sokan még csak nem is tudják - megoldásként szolgálhat. Ezzel együtt segítheti a fogyást is, mivel a pajzsmirigy problémák súlyingadozásokhoz vezethetnek.

A 2017. évi, Journal of Alternative and Complementary Medicine által közzétett tanulmány az indiai ginzeng előnyeit vizsgálta a hypothyreosisban (pajzsmirigy alulműködés) szenvedő betegeknél. Az 50 résztvevőnél pajzsmirigy rendellenességet diagnosztizáltak, de a pajzsmirigy hormonok hiányának nyilvánvaló tüneteit nem mutatták. A nyolc hetes időszak alatt a kezelendő csoport napi 600 mg ashwagandha gyökér kivonatot kapott, míg a kontroll csoport keményítőt placebóként. A kutatók azt találták, hogy az extraktum szignifikánsan javította a szérum pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) és a tiroxin (T4) szintjét a placebohoz képest. [1]

Egy másik, a Journal of Ayurveda and Integrative Medicine által közzétett tanulmány is megállapította, hogy az ashwagandha pajzsmirigy fokozó tulajdonságokkal rendelkezik. A vizsgálatban a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél nyolc hetes időszakban a gyógynövényt használták a kognitív funkciók javítására. A laboratóriumi tesztek során megállapítást nyert, hogy ezek közül a betegek közül néhánynál a T4 emelkedése volt tapasztalható. A kutatások azt sugallják, hogy mivel az ashwagandha kapszula fokozza a pajzsmirigy működését, valószínűleg nem megfelelő a pajzsmirigy túlműködésben (például Graves-kór) szenvedő emberek számára. [2]

2. Csökkenti a mellékvesék fáradtságát

A kutatások azt mutatják, hogy szedése hasznos lehet a mellékvese funkciójának támogatására és a mellékvese fáradtságának leküzdésére. A mellékvesék endokrin mirigyek, amelyek felelősek a hormonok, különösen a kortizol és az adrenalin felszabadításáért a stressz hatására.

A kortizolt stresszhormonnak nevezik, mivel a mellékvesék szabadítják fel a stresszre reagálva, valamint a túl alacsony vércukorszintre reagálva. Sajnos bizonyos esetekben a kortizolszint krónikusan emelkedhet, ami magas vércukorszinthez és fokozott zsírlerakódáshoz vezethet a hasi tájékon. Tanulmányok kimutatták, hogy az álombogyó kapszula segíthet csökkenteni a kortizolszintet, akár 30%-al.

Ha a mellékvese túlterhelt az érzelmi, fizikai vagy mentális stressz túlzott mértéke miatt, az mellékvese-fáradtságnak nevezett állapothoz vezethet. Ha a mellékvesék kimerülnek, az más hormonokra is káros hatással lehet, köztük a progeszteron, amely meddőséget okozhat, és alacsonyabb szintű DHEA-t eredményezhet (egy olyan hormon, amely a hosszú élettartamhoz kötődik, és fenntartja az erős testet).

3. Harcol a stressz és a szorongás ellen

Az ashwagandha tabletta egyik legismertebb előnye és képessége, hogy a szorongás természetes gyógymódjaként működik. A 2009. évi, PLOS One-ban közzétett tanulmányban az ashwagandha hatása összehasonlítható volt az olyan közismert gyógyszerekkel, mint a lorazepam vagy a imipramin, mindezt mellékhatások nélkül.

Egy 12 hetes kontrollált vizsgálatban 75 szorongásos résztvevőt két csoportra osztottak: az egyik naturopathiás ellátást kapott, a másik pedig a standardizált pszichoterápiás intervenciót kapott. A naturopátiás csoport étkezési tanácsadást, mély légzés-relaxációs technikákat, standard multivitamint és 300 milligramm álombogyót kapott napi kétszer.

A pszichoterápiás csoport pszichoterápiát, mély légzés-relaxációs technikákat és placebo tablettákat kapott napi kétszer.

Amikor a szorongás mértékét a 12 hetes időszak után mérték, az téli cseresznyét kapott csoport szorongási pontszáma 55 százalékkal, a pszichoterápiás csoport pontszáma pedig 30 százalékkal csökkent.

A két csoport között szignifikáns különbségeket találtak a mentális egészség, a koncentráció, a szociális funkciók, az életerő, a fáradtság és az általános életminőség szempontjából is, az ashwagandha csoport javára.

Ezen pozitív eredmények mellett a kutatók jelezték, hogy egyik csoportban sem jelentkeztek súlyos mellékhatások. Az ashwagandha szedésének jelentős előnye, hogy nincs vagy csak minimális mellékhatás jelentkezik.

Ezzel szemben az antidepresszánsok és szorongásgátló gyógyszerek egyéb mellékhatások mellett álmosságot, álmatlanságot, szexuális vágy elvesztését és fokozott étvágyat okozhatnak. [3][4]

4. Csökkenti a depressziót

Szedése nemcsak a szorongással és krónikus stresszel küzdő emberek számára hasznos, hanem azok számára is, akik depresszió jeleit tapasztalják. A gyógynövény fokozza a stressz elleni ellenállást, és a tanulmányok azt mutatják, hogy javítja az emberek önértékelését.

Egy 2000-es évi, patkányokkal végzett vizsgálatban az ashwagandha hatékonyságát hasonlították össze az antidepresszáns imipramin gyógyszerrel. A kutatók azt találták, hogy hatása hasonló volt az imipraminhoz. [5]

5. Kiegyensúlyozza a vércukorszintet

Az álombogyó antidiabetikus hatásait vizsgálták, ami azért lehetséges mert a fenolos vegyületeket - köztük a flavonoidokat - tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok hipoglikémiás aktivitással rendelkeznek, és egy rágcsálókkal foglalkozó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha gyökér és a levél kivonatok elősegítették a diabéteszes patkányok normál vércukorszintjét. [6]

A Reports of Biochemistry and Molecular Biology által közzétett állatkísérletek azt mutatták, hogy amikor fruktózzal táplált patkányoknak indiai ginzenget adtak, az gátolta a fruktóz által kiváltott glükóz emelkedését, inzulinrezisztencia és gyulladások növekedését. [7]

6. Segít a rák elleni küzdelemben

A kutatások azt sugallják, hogy ígéretes daganatellenes hatású, hozzájárulhat a tumorsejtek növekedésének csökkentéséhez, és megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését. [8]

A kivonatról kimutatták, hogy elősegíti a rákos sejtek - különösen az emlő-, tüdő-, gyomor- és vastagbélrákos sejtek - burjánzásának gátlását, amelyek a világ egyik legfontosabb rák típusai. Úgy gondolják, hogy elsősorban immunerősítő és antioxidáns képességei révén akadályozza meg a rákos sejtek növekedését.

A több tanulmány állítása szerint hozzájárulhat továbbá a rák elleni szerek azon mellékhatásainak csökkentéséhez, amelyek gyengíthetik az immunrendszert és az életminőséget.

Az African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines folyóiratában közzétett áttekintés szerint az ashwagandha immunerősítőként működik, amely növeli az olyan rákos betegek élettartamát, akiket különösen veszélyeztet az immunitás csökkenése. [9]

A Journal of Ethnopharmacology által közzétett állatkísérletek azt mutatták, hogy az ashwagandha szedése összefüggésben van a fehérvérsejtek számának növekedésével a testben. Ez azt jelzi, hogy az immunrendszer jobban képes megvédeni a testet a betegségektől és a káros betolakodóktól, ha ezt a gyógynövényt használja. [10]

A kemoterápia utáni csökkent fehérvérsejtszám komoly aggodalomra ad okot, és a rákos betegeket sokkal nagyobb kockázatnak teszi ki az egészségügyi problémák, fertőzések esetén. 

7. Csökkenti az agysejtek degenerációját és javítja a memóriát

Az érzelmi, fizikai és kémiai stressz káros hatással lehet az agyra és az idegrendszerre. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy több, mint egyszerű stresszoldó - megvédi az agyat a sejtek degenerációjától is, amely olyan neurodegeneratív betegségekhez vezethet, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Hatékonyságának egyik oka, az erős antioxidáns profilja, amely elpusztítja az öregedést okozó szabad gyököket.

A Withaferin A és a withanolide D az ashwagandha két fő witanolidja, amelyeket a kognitív funkciókra hatnak. A witanolidek a természetben előforduló szteroidok, amelyek általában megtalálhatók az éjszakai zöldségekben (nightshade).

Amikor ezeket a szteroidokat rágcsálókba injektálták a kognitív képességeik fejlesztésére, a kutatók azt találták, hogy elősegítették a sejtek növekedését, a viselkedési problémák visszafordítását, valamint csökkentették a béta amiloid terhelést, amely döntő jelentőségű az Alzheimer-kór kialakulásában. [11]

A 2017. évi kísérleti tanulmány, melyet a Dietary Supplements Journal-ben publikáltak, megállapította, hogy az ashwagandha hatékonyan javította mind a rövidtávú, mind az általános memóriát az enyhe kognitív károsodásban szenvedő embereknél. 

A gyógynövény képes volt fokozni a figyelmet, az információfeldolgozási sebességet és a mentális képességeket is. A vizsgálatban 50 felnőtt vett részt, akik 300 milligramm ashwagandha gyökérkivonatot vagy placebót kaptak a nyolc hetes időszakban. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az indiai ginzeng kezelés javíthatja az emlékezetet és más kognitív képességeket. [12]

8. Fokozza az immunrendszer működését

Mivel az ashwagandha adaptogénként működik, amely csökkenti a test stresszhormonjait, hozzájárulhat az immunrendszer fellendítéséhez és a test belső gyulladásainak csökkentéséhez. Állatkísérletek és laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy az immunoglobulintermelés fokozásával javíthatja az immunrendszert. [13][14]

Ezenkívül elősegíti a gyulladásgátló környezet meglétét, azáltal, hogy elnyomja a gyulladást elősegítő citokineket.

9. Növeli az állóképességet

A tanulmányok azt mutatják, hogy fokozhatja a kitartást a testmozgások során azáltal, hogy fokozza az agy működését és csökkenti a testi fájdalmakat. Mivel az agyra pozitív, nyugtató hatást gyakorol és képes csökkenteni a stresszhormonok szintjét, elősegíti a koncentráció, a motiváció és az állóképesség javítását.

Egy Indiában elvégzett, 2015-ös kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos tanulmány 50 egészséges felnőtt sportolónál értékelte az ashwagandha kivonatok hatékonyságát a kardio-légzés kitartásának javításában.

Egy 20 perces teszt során meghatározták az egyes résztvevők maximális fizikai terhelésének oxigénfogyasztását. A résztvevőknek kérdőívet is ki kellett tölteniük a fizikai és pszichológiai egészségi állapotukról, társadalmi kapcsolatukról és környezeti tényezőikről az életminőség változásainak értékelésének érdekében.

A kutatók azt találták, hogy az ashwagandha kivonat javította a szív- és légzőszervek működését a kezelés 8. hete után, és jelentősen javította résztvevők életminőségi mutatóit. [15][16]

10. Segít az izomerő növelésében

Talán egy meglepő előny, hogy indiai ginzeng képes növelni az izomtömeget és az izomerőt. Ezért egy hasznos étrend-kiegészítő lehet azoknak az embereknek, akik súlyzós-edzéssel és egyéb testmozgással foglalkoznak.

A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratában közzétett 2015. évi tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha kapszula az izomtömeg és az erő jelentős növekedésével járt. A nyolchetes vizsgálatban 57, 18 és 50 év közötti férfi vett részt, akik kevés tapasztalattal rendelkeztek az ellenállás edzésében. A kezelt csoportban a férfiak napi kétszer 300 milligramm álombogyó gyökérkivonatot fogyasztottak, míg a kontroll csoport keményítő-placebót kapott.

A kutatók azt találták, hogy az aswagandha csoport szignifikánsan nagyobb növekedést mutatott az izomerőben és szignifikánsan nagyobb növekedést értek el a karok és a mellkas izomméreteiben. Továbbá jelentősen csökkent a testmozgás által kiváltott izomkárosodás, növekedett a tesztoszteronszint és nagyobb mértékben csökkent a testzsír százalék. [17]

11. Javítja a szexuális funkciókat és a termékenységet

Az ajurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát természetes afrodiziákumként használják, amely segíthet a szexuális rendellenességek leküzdésében. Arra is használják, hogy növeljék a tesztoszteron szintet és javítsák a férfiak termékenységét.

A BioMed Research International által közzétett kísérleti tanulmány célja az volt, hogy meghatározza a 300 milligramm ashwagandha gyökérkivonat hatékonyságát és biztonságosságát a szexuális funkció javítása érdekében. A tesztben 50 egészséges nő vett részt, akik  naponta kétszer kaptak kiegészítőt, nyolc héten keresztül. A kutatók azt találták, hogy a kezelt csoport szignifikánsan nagyobb javulást mutatott a placebó csoporthoz képest a szexuális funkcióik tekintetében, különösen a nemi vágy, a síkosság és az orgazmus területén. [18]

Egy másik tanulmányt végeztek az ashwagandha spermatogén aktivitásának elemzésére, alacsony spermiumkoncentrációval és esetleges férfi meddőségben szenvedő férfiak esetén. Negyvenhat férfi vett részt a vizsgálatban, és 675 milligramm álombogyót (vagy placebót) kaptak napi három adagra osztva, 90 napos időszakban.

A kezelési időszak végén megvizsgálták a sperma paramétereit és a szérumhormonszintet. A kutatók azt találták, hogy az ashwagandhával kezelt betegek között a spermaszám 167%-kal, a spermamennyiség 53%-kal növekedett és 57%-kal nőtt a spermák mozgékonysága. A placebo csoportban a javulás minimális volt. [19]

Ezenkívül egy, a Fertility and Sterility című 2010-es tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha szedése növelte a tesztoszteronszintet 75 olyan férfinál, akiknél épp meddőségi szűrésen esett át. [20]

12. Csökkenti az ízületi gyulladást

Az ashwagandhát fájdalomcsillapítónak tekintik, amely az idegrendszerre hat és megakadályozza a fájdalom-jelek továbbítását. Úgy gondolják, hogy van néhány gyulladásgátló tulajdonsága is. Ezért néhány kutatás bebizonyította, hogy ez hatékony az ízületi gyulladás formáinak kezelésében is.

Az Indian Journal of Medical Research egyik kutatása szerint erőteljes potenciállal bír a reumatoid artritisz kezelésében. [21][22]

Tápérték adatok

Az International Journal of Home Science kutatása szerint 1000 milligramm dehidratált ashwagandha por a következőket tartalmazza [23]:

 • 2,5 kalória
 • 0,04 gramm fehérje
 • 0,032 gramm rost
 • 0,05 gramm szénhidrát
 • 0,03 milligramm vas
 • 0,02 milligramm kalcium
 • 0,08 mikrogramm karotin
 • 0,06 milligramm C-vitamin

Az Ashwagandha számos jótékony összetevőt tartalmaz, beleértve a flavonoidokat és antioxidánsokat, például a katalázt, a szuperoxid-dismutázt és a glutationt, amelyet „minden antioxidáns anyjának” neveznek.

Ezenkívül alkaloidokat, aminosavakat (beleértve a triptofánt), neurotranszmittereket, szterineket, tanninokat, lignánokat és triterpeneket tartalmaz. Ezek az értékes vegyületek lehetővé teszik a gyógynövény farmakológiai tevékenységeit, és felelősek annak előnyeiért.

Az Ashwagandha adagolása

Jelenleg nincs ajánlott napi adag, de adagolása a kezelni kívánt betegségtől függ.

Az Ashwagandha por formában 300 mg és 2 gramm közötti dózisban alkalmazható. 

A gyógynövény legnépszerűbb formája a gyökérkivonat, de levélkivonat is rendelkezésre áll. Az extraktumokat kapszula és por formájában találhatja meg. A gyökeret és még a leveleket is gyakran használják ashwagandha tea készítéséhez.

Az étrend-kiegészítők vásárlásakor ügyeljen arra, hogy az emberi fogyasztásra szabványosítva legyen. A witanolid-tartalom 1 és 10 százalék között legyen, de nem minden étrend-kiegészítő van megjelölve ezzel az információval.

Adaptogénként 2-3 hónapos periódusban ajánlott folyamatosan szedni, majd érdemes szünetet beiktatni.

Az Ashwagandha mellékhatása

Szedése kis és közepes adagokban általában jól tolerálható. De nem volt hosszútávú tanulmány a lehetséges mellékhatások megvizsgálására.

Az ashwagandha esetleges mellékhatása gyomorpanasz, hányás és hasmenés lehet.

Ha ezen mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a szedését.

A terhes nőknek kerülniük kell az alkalmazását, mert az korai szüléshez vezethet.

Lehetséges, hogy fokozhatja az olyan autoimmun betegségek tüneteit, mint például a sclerosis multiplex, a lupus és a rheumatoid arthritis.

Ashwagandha vs. Maca vs Ginzeng

Hasonlóságok:

 • Az ashwagandha, a maca gyökér és a ginzeng mind olyan gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak gyógyító tulajdonságaik miatt.
 • Mindhárom növény erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, és ismert, hogy elősegítik a memória és az agy működését, fokozzák a hangulatot, javítják a szexuális funkciókat, szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a gyulladásokt és növelik az energiaszintet.
 • Mindhárom növény széles körben kapható kivonat, kapszula és por formájában, amelyek leggyakrabban a növények gyökeréből készülnek, és amelyeket gyógyászati ??használatra szánnak.

Különbségek:

 • A három növény ízlése nagyon eltérő. Az ashwagandha keserű ízéről és lószerű illatáról ismert, ezért kapszula formájában vagy más élelmiszerekkel kevert por formájában jobban működik. A maca gyökér földes, diós ízvilágú, míg a ginzeng keserű-fűszeres ízű.
 • A ginzenget gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban, a maca gyökér nyomai az ősi peruiiakig nyúlik vissza, az ashwagandha pedig az ajurvédikus gyógyászat legnépszerűbb gyógynövényei közé tartozik.
 • Az egyes gyógynövények ajánlott adagjai különböznek. A ginzeng esetében a hatékony dózisok napi 200 - 900 milligramm, a maca gyökér napi adagja 1-3 evőkanál, az ashwagandha esetében a napi ajánlott adag 300 - 2000 milligramm.

Mi az a KSM66 Ashwagandha?

A KSM-66 egy, az Ixoreal cég által szabadalommal védett, egyedi folyamattal előállított Ashwagandha alapanyaga. A KSM-66 a legmagasabb koncentrációjú, teljes spektrumú gyökérkivonat (levelek nélkül), megtartva a gyógynövény összes természetes alkotóelemét az eredeti egyensúlyban. A KSM-66 minimum 5% witanoid-koncentrációt tartalmaz. Egyedi, szabadalmaztatott extrakciós eljárással állítják elő, amely a "zöld kémia" elvein alapul, alkohol vagy más kémiai oldószer használata nélkül.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS