Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Vásárlóink írták - Ashwagandha tapasztalatok

Gyógynövény
ashwagandha tapasztalatok

Tóth Zoltán személyi edző és egyben vásárlónk személyes tapasztalatait változtatások nélkül tesszük közre. Messziről indul, személyes részeket is belevisz, de jobban segít meghatározni, hogy miért és hogyan segített neki az Ashwagandha:

Remélem nem bánod, hogy kicsit mélyebbre visszamegyek az időben.

Így próbálom teljes értékűen kifejteni, visszaadni neked, milyen "szervezet" vagyok és mit kaptam az Ashwagandhától.

Korábban hallottam már az Ashwagandháról, de nem tulajdonítottam különösebb fontosságot neki. 11 éve kerültem a súlyzók világába. Akkoriban nem sokan értettek a lakókörnyezetemben (a kollégiumban konkrétan senki) a "nem szokványos" étrendkiegészítőkhöz és használatukhoz. Ha ittam egy tömegnövelő turmixot táposcsirkének hívtak, ha szakirodalmat olvastam, azt Tápos Bibliának nevezték. Amit leginkább ismert mindenki aki súlyzózott vagy bármi mást sportolt, azok tipikusan a kreatin, a BCAA, fehérje (abból is az ízesítetlen tejporos mert az olcsó), glutamin, esetleg tömegnövelő készítmények voltak. Mivel csak ezeket a termékeket ismertük, azt hittük csak ezek fogyasztása fontos számunkra.

Vitaminok, gyógynövények - minek az? - gondoltuk..

Ahogy teltek az évek a sportban, egyre csak bővítettem ismereteimet a táplálkozás és kiegészítők terén egyaránt. Így értettem meg, miért is fontos idegrendszerünk stabilitása, a nyugodt kiegyensúlyozott élet és az alvás minősége.

Ha visszatekintek a múltra kijelenthetem, hogy nyugodt természetű ember voltam.
Bármi komolyabb stressz ért, mindig eszembe jutottak Arnold szavai: "legfőbb erény a nyugalom, stresszhelyzetben."
Nálam ez működött, tiszta fejjel tudtam kezelni a nagyon nehéz helyzeteket is.

Egyszercsak kórház, műtét, kihagyás és orvos általi eltiltás a sporttól. Ez volt az a negatív időszak, ami mondhatni megviselt és az idegrendszer sem működött úgy ahogy eddig, hisz komoly terveim voltak a sporttal, amik most romba dőlni látszanak.
Jó vagy rossz dolog, ezt mindenki döntse el maga, természetesen a kötelező, műtét utáni pihenőidő leteltével visszamentem az edzőterembe. Mindig, minden helyzetben ez volt az a hely, ahol ki tudtam ereszteni a gőzt, ahol megnyugvást találtam.

Az alsó végtagok edzését teljesen előlről kellett kezdenem, az üres rúddal való guggolás is megterhelő volt.. Kellett bő fél év, mire normálisnak mondható terhelést tudtam használni. Mondanom sem kell hogy éreztem magam, mikor 5 év munkája csak úgy elveszni látszott.

Miután ismét kezdtem helyre jönni, nem sokkal később költözés és a vele járó nehézségek. Bútorok beszerzése, rohanás, élhető, otthonos környezet kialakítása és a másodálláshoz szükséges berendezések importálása, mindeközben a két munkahelyen való helytállás.

Persze edzés megint csak sokadlagos helyre került, mert 4 óra alvásnál kevesebbel már nem bírtam.
Nagyjából 1-1,5 hónap után látni a fényt az alagút végén, ahogy szokták mondani. Edzések, két munkahely, újra visszaáll minden a normál kerékvágásba/időbeosztásba. Idegrendszer helyreáll, megnyugszom minden téren, de az alvás nem az igazi és nap közben is állandó fáradtságot érzek.

Betudtam a korábbi hajtásnak és gondoltam elmúlik. "Kezelés" nélkül több mint fél év volt mire megszűntek a panaszaim. Nem tartott sokáig a “sikerszéria”, másfél év elteltével újabb költözés. Bízik az ember a jobb megélhetésben, lehetőségek kiaknázásában..

Kicsit nehezebb kivitelezéssel Kelet-Magyarországról Nyugat-Magyarországra. Egy nagy teherautóba minden cuccod (lényegében az eddigi életed) és indulás az ismeretlenbe.

Szerencsére hamar beilleszkedtem. Szó szerint első dolgom volt, hogy keressek egy edzőtermet.

A közeg befogadó velem szemben, edzés és napi rutin kb másfél hét alatt be is állt, stresszfaktorok kilőve.

Majd következnek a mindenkit érintő párkapcsolati nehézségek, kapcsolat megszűnése és a vele járó stressz. Valamelyest ismét instabil idegrendszeri működés volt rám jellemző, rossz alvás, izomrángások, szemlüktetés stb..

Sok alvással próbáltam kiküszöbölni ezeket a negatívumokat, többé-kevésbé sikerült, de a megszokott nyugodt, kiegyensúlyozott állapotba már nem kerültem vissza.

Még mindig szemeztem az Ashwagandhával, nem felejtettem el amiket korábban olvastam róla, de fontosabbnak tartottam a közvetlen izomépítő kiegészítők megvételét, megfejelve az energizálókkal. Gondoltam ha már úgy is feszültebb vagyok az átlagnál, kamatoztassuk -gondoltam én.

Persze az eszetlen edzések újra sérüléshez vezettek, amik kényszerpihenőre küldtek.

Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa, ezt be is bizonyítottam önmagamnak másodjára is.

Ekkor újra ismerkedni kezdtem, ha már úgyis ennyi szabadidőm lett, gondoltam építem a magánéletem kellemesebb oldalát, hála a hülyeségeimnek. Jelenlegi stabil párkapcsolatom részben ennek az időszaknak és az eszetlen edzéseimnek köszönhetem.

Minden happy, fut a szekér, megtaláltam a társam. Ennek eredményeként részben megnyugodtam, de még mindig ott táncol az idegeimen az a fránya ördög, aki a sérüléseim miatt (ezáltal a fizikumom és erőszintem lényeges romlásával) van jelen.

Az idő azért telik felettem is és érzem a korábbi tüskék által megmaradt negatívumokat a nem edzés okozta feszültséggel összefonódva.

A sérülések kezelésére kerestem fel egy szakembert, aki segített a problémáimon.

Ez az, végre mehetnek az edzések, de tanulva többszöri hibámból most már ésszel, odafigyelve mindenre, egészségemet elősegítve.

Próbáljátok ki, sokkal jobban beilleszthető a hétköznapi életbe a különféle mozgásformák végzése. Több szabadidő marad minden másra és nem is szokik hozzá a test az egyfajta sporthoz, hatékonyabb a normál anyagcsere fenntartása. ??

Szerencsére a párom sok terhet levesz a vállamról. Főz nekem, kiméri az étkezéseimet mérlegen (amit eleinte nem értett és nem is szeretett). Nem kell ezeken a dolgokon sem gondolkoznom, csak a munkáimmal, az edzésekkel és a kapcsolattal kell törődnöm - újra kiegyensúlyozott érzés, sínen vagyunk mindennel.

Túl szép is lenne az élet ha minden nap ugyanolyan jó lenne és hosszútávon nem adódnának nehézségek. Sajnos nem kevés egészségügyi probléma ütötte fel közvetlen környezetemben a fejét, ilyenkor kire számíthat az ember, ha nem a párjára..

Szóval edzések mennyisége újra csökken, első az egészség és a másik feled támogatása, hogy mihamarabb rendbe legyenek a dolgaitok. Aki ennyi ideje és ilyen szinten rabja bármilyen sportnak mint én, hogy mindene körülötte és hozzáigazítva forog az tudja, hogy ha folyamatosan hullámvölgyekbe kerülsz, nagyon nehéz tartani magad minden téren.

Komoly dologokról van szó.. Orvosokhoz jársz, egész nap görcsben az ember gyomra, aggódik, stresszel-feszül, az ideg meg csak rágja lefelé a tested és az agyad egyaránt.

Így éreztem én is, nem akart szűnni. Eléggé kihatott az általános egészségügyi és idegállapotomra is. Apró dolgokon képes voltam magam nagyon keményen felhúzni, nem úgy végeztem a munkáim ahogy kellett volna, edzés is ritkaságszáma ment az egyéb teendők és orvoshoz járás miatt. Úgy éreztem az én sorsom az, hogy végleg abba kell hagynom a sportolást, ami mindeddig az életemet jelentette. Majdnem hogy beletörődtem, de iszonyat ki voltam miatta fordulva magamból, minden apróságon "szakadt a cérna" , nem lehetett velem normálisan beszélgetni, programokat szervezni sem. Állandóan csak a sport hiánya motoszkált a fejemben.

Ekkor újabb fénysugár, jönnek a hírek, mondván nem kell aggódni, nincs gond. Úgy tűnik megoldódnak a problémáink és ismét lehet újrakezdeni a normális, eddig megszokott pörgős életünket. Szerettem volna mihamarabb visszarázódni a normál kerékvágásba, ezért elkezdtem kutakodni a gyógynövénytartalmú kiegészítők között, hogy mit lenne érdemes használni, ami a lehető legrövidebb idő alatt a legjobb eredményt produkálhatja. - (Tudni illik, ellenségesen állok a gyógyszer szedéshez, nem hiszek ezek jótékony hatásában és nem is használok semmilyen gyógyszert.) Ekkor bukkantam rá újra az Ashwagandhára (-hogy is felejthettem el?).

Pro és kontra, kerestem róla újra minden információt, gondoltam az elmúlt 6-7 évben voltak új kutatások, amik biztosabb képet mutatnak. Fontos szempont volt, hogy a választott kiegészítő ne okozzon függőséget, ne legyenek toxikus mellékhatásai.
Fő elvárás volt a nyugalmi állapot és az idegrendszer rendbetétele, mely alap feltétele ugye az izomépítésnek és a normális gondolkodásnak.

Mint mindenki más, én is a Google keresőt használtam és ezt te is tudod, ilyenkor hajlamosak vagyunk az első 5-8 találat oldalait átböngészni az ígéreteikkel és kínálatukkal kapcsolatosan.  Ekkor bukkantam a Panda Nutrition Ashwagandha készítményére, ami megfelelő mennyiségben garantálja a napi szükségletet mindössze két kapszula bevételével. Fontos, hogy nem a grammra mért mennyiség számít, hanem az, hogy magát az Aswagandha port szeded (3.000-6.000 mg), vagy pedig koncentrátumot kapsz (640mg). Nem utolsó sorban magyar cégről beszélünk, hazánkban gyártanak. Mindenképp fontos szempontnak tartom ebben a hanyatló világban, hogy ha már veszünk valamit, lehetőleg a hazai vállalkozókat (egyszer szeretnék én is az lenni és ugyanígy bízom mások hasonló gondolkodásában) és hazai munkaerőpiacot támogassam. Megkerestem a Panda Facebook oldalát, ugye itt mindig naprakészebb infókat kapunk mindenkitől, mint egy weboldalon. Szerencsémre épp belefutottam egy nyereményjátékba, ahol épp Ashwagandha volt a kisorsolandó termék. Gondoltam, egy próbát megér a feltételek teljesítése és láss csodát, nyertes is lettem úgy, hogy a vállalt egy doboz nyeremény helyett kettőt sorsoltak ki és én voltam a második szerencsés.

 Izgatottan vártam, sorsolás után két nappal kézhez is kaptam. Már aznap este be is vettem az első adagot (2 kapszula). Azonnali hatást nem vártam, de mégis kaptam. Végig aludtam az éjszakát, csak ébresztő csörgése előtt nem sokkal ébredtem. Gondoltam, első adagnál ez csak a véletlen műve. Következő estéken ismétlés.

ashwagandha tapasztalatok

Amikor közvetlen lefekvés előtt vacsoráztam és ezt követően vettem be az adagomat, kevésbé éreztem hatásosnak. 6 nap után újragondoltam a dolgot. Vacsora lefekvés előtt egy órával, majd közvetlen lefekvés előtt az Ashwagandha.

Első ilyen estém után furcsán ébredtem, nem szokványos álmokban volt részem, nem is tudnám leírni mit éreztem pontosan, egyszerűen csak furcsa volt. 3-4 nap ilyen módú szedés után olyan világba repített el, ahol még sosem jártam. De komolyan, hidd el. Olyan mélyen aludtam, (és olyan irgalmatlan hülyeségeket álmodtam mint soha) hogy az ébresztőre sem ébredtem fel, ami rám egyáltalán nem jellemző, ugye mint már írtam én ébresztem az órát és nem ő engem. :D

Mondhatni túl sok volt.

Amit ennyi nap után tapasztaltam az a tisztább, normálisabb, pörgősebb gondolkodás és nyugodtabb kedélyállapot. Újra több mindent meg tudok jegyezni, kezdem érezni a normál közérzet visszatértét. Itt már kezdtek az edzéseim is beállni újra rendesen és ott is tudtam lenni fejben, nem úgy mint az elmúlt időszakokban..

Azt tudni kell rólam, hogy sosem érek rá. Az állandó munkahelyem mellett két egyéb tevékenységgel foglalkozom, a hétvégéim is mindig munkával és aktívan telnek. Ezeken a területeken is kezdtem újra teljesítőképesebbnek érezni magam, amit mindenképp az Ashwagandha által nyújtott kipihentségnek tudok be.

Minden pozitív hatástól független gondoltam, ez a mély álomvilág nem nekem való, kipróbálom az Ashwagandha nappali szedését, nézzük mit produkál. Nekem személy szerint ez a szedési forma vált be. Eltelt az 50 nap (egy doboz ennyi ideig elég az ajánlott adagolás mellett). Amit elértem ezzel a szedéssel: egész napos nyugodtság, jobban tűröm az "olyan" embereket/ügyfeleket is, jó általános közérzet, jókedv és újra nem húzom fel magam mindenféle arra nem érdemes dolgon. Az esti alvás mélysége és minősége pedig pont megfelelő volt. A kellő mélyalvás megvolt, mindenféle extra álomtól mentesen.

Bármilyen hihetetlen, ennyi idő elég volt ahhoz, hogy rendbe szedjen. Pedig mint olvashattad, elég sok hullámvölgyön és negatívumon, visszaesésen mentem keresztül a röpke 11 év alatt (és még vannak nem publikálható dolgok is mellettük, melyek keményebb “mellékhatásokkal” bírtak).

Az elején belefektetett bizalmam nem volt hiábavaló az Ashwagandhával szemben, többet hozott mint vártam. Újra nyugodt vagyok és kiegyensúlyozott. Nincsenek különféle kattanásaim, nem húzom fel magam semmin. Ezt úgy értsd, hogy az átlag ember kapta 10 stresszhelyzetből 9,5 -et újra teljes nyugodtsággal tudok kezelni és megoldani mint régen, míg mások akár a lemenő és felmenő családfát is leszidják bárhonnan.

Mint tudjuk, a túl sok stressz közvetve hozzájárul a zsírlerakódáshoz a kortizol  (stesszhormon) hormonnak köszönhetően. Mivel ez a hormonszint teljesen helyre állt a testemben, látom is magamon a pozitív hatását e téren is, újra tudom pucolgatni a "kis" zsírraktáraimat.

A libidóra gyakorolt hatásáról koromból adódóan még nem tudok nyilatkozni, de az általam tapasztalt hatások alapján 100%-ig biztos vagyok benne, hogy 40 fölött hozza amit ígér!

Ha a jövőben beüt egy újabb stresszes időszak, biztos vagyok benne, hogy az Ashwagandha nagy segítségemre lesz. Nem kell újra keresgélnem, hogy mit is lehetne és hogyan. Tudom, hogy a Pandától kiváló "anyagot" kapok, eszem ágában sincs mások termékeivel újra kísérletezni.

Csillagos 5-ös a srácoknak, nagyon jót alkottak, köszönöm!

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS