Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A Calcium Pyruvat hatása

Zsírégető
pyruvate hatása

A Pyruvat a testünk által is termelt természetes anyag, amely hozzájárul az anyagcseréhez és a szénhidrátok lebontása során keletkezik. 

Ezen anyag instabil formája, az úgynevezett piruvsav, ami nátrium vagy kalcium hozzáadásával stabilizálódik. A kalcium-piruvát az a vegyület, amely elindítja a citromsavciklust (Krebs-ciklus). A citromsavciklus egy anyagcsere-folyamat, melyben a zsírok és szénhidrátok (például gükóz) oxigén jelenlétében széndioxiddá és vízzé alakulnak, és közben energia vagy ATP képződik.

A pyruvate (piruvát) egy, a szervezet által is termelt, természetes, sejtközi energiaátvivő anyag, a piroszőlősav egy formája, ami részt vesz az anyagcsere folyamatokban, javítva az állóképességet és fokozva a zsírégetést.

A piruvát megtalálható olyan ételekben, mint az alma, a sajt, a sötét sör és a vörös bor.

A piruvát további megnevezései: Piruvsav (Pyruvic acid), Oxopropánsav (Oxopropanoic acid), Acetylformic acid, Alpha-Keto Acid, Kalcium-piruvát-monohidrát.

A pyruvat képlete: C3H4O3, míg a kalcium pyruvat képlete: C3H3O3Ca.

A pyruvat hatása

1. Zsírégetés

A kalcium-piruvát segíthet a súly- és zsírvesztésben, mivel ez a sejtek légzésének alapanyaga, extra bevitele növelheti az elégetett energia mennyiségét, lehetővé téve ezáltal a nagyobb zsírégetést.

Az American Journal of Clinical Nutrition (Dr. Ronald Stanko) által készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kalcium-piruvátnak van zsírégető hatása. Túlsúlyos nőket 21 napra, 1000 kalóriatartalmú étrendre (68% szénhidrát és 22% fehérje tartalommal) fogtak. A kalcium-piruvátot kapó csoportban 48 százalékkal nagyobb zsírveszteség volt tapasztalható (nagyjából 4 és 2.7 kg). Ennek az eredménynek az eléréséhez nagy, napi 30 grammos dózisokat alkalmaztak. [1]

Egy másik tanulmányban a kutatók 23 edzést nem folytató nőt osztottak két csoportba: az egyik napi kétszer 5 gramm pyruvatot szedett, a másik pedig napi kétszer placebót kapott. Mindannyian 30 napon át felügyelt edzésprogramot végeztek. Az edzés előtt és után is tesztelték a résztvevők vérmintáját és az eredmények azt mutatták, hogy a piruvát csoport valamivel több zsírt vesztett. [2]

2. Energiatermelés / állóképesség

A kalcium pyruvat kapszula szedése előnyös lehet az állóképesség sportolók számára, akiknek a szervezetében folyamatos ATP-termelés folyik, hogy elegendő energiát tudjon adni a tartós testmozgáshoz. A glükóz és fehérje izomsejtekbe történő szállítása és az ATP optimális szintjének rendelkezésre bocsátása a kalcium-piruvát elméleti előnyei. A megnövekedett energiáról és a kissebb mértékű fáradásáról számos sportoló beszámolt, azonban további kutatások szükségesek a témában.

Egy, a Journal of Applied Physiology folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy 25 gramm kalcium piruvát és 75 gramm dihidroxi-aceton együttesen 20%-kal növeli a tricepsz izom kitartását, 7 napi kiegészítés során. [3]

3. A bőr öregedése

A Dermatologic Surgery tanulmánya szerint az 50%-os piroszőlősav arcmaszk biztonságos és hatékony kezelést jelenthet az arcbőr öregedése ellen. A kutatók 20 beteget kezeltek négy hétig négy ilyen módszerrel. A kezelés után lágyabb textúrájú arcbőrt tapasztaltak, kevesebb ráncal és hiperpigmentációval. [4]

Egyesek szerint a kalcium-pyruvate kiegészítés további lehetséges előnyei között szerepelhet az antioxidáns hatás az öregedés gátlása, az alacsonyabb vérnyomás és koleszterinszint, a fokozott glikogén-tárolás és felhasználás, az izomépítés és megtartás fokozódása, a megnövekedett nyugalmi anyagcsere-sebesség és a magasabb zsírsav-felhasználás.

A pyruvate adagolása

Súlycsökkentés céljából a kalcium-piruvát ajánlott napi adagja 5 - 44 gramm. A pyruvatot a bőrön, helyileg is lehet használni az öregedés jeleinek késleltetésére. Ebben az esetben hetente egyszer, egymást követő négy héten át 50%-os piroszőlősav arcmaszkot érdemes alkalmazni.

A pyruvat mellékhatásai

Mellékhatásokat tapasztalhat, ha kalcium piruvát kapszulát nagy dózisban fogyaszt. Ezeknek a következők lehetnek: 

 • Fejfájás. Próbáljon több vizet inni minden egyes kapszula szedése mellett.
 • Hányinger vagy hányás. A hányingert vagy hányást akkor előzheti meg, ha a tablettákat étkezés közben veszi be, nem pedig üres gyomorra.
 • Hasmenés vagy székrekedés. Ha bármilyen gyomorbetegsége van, a kalcium-piruvát súlyosbíthatja ezt a problémát. Mielőtt megtenné, beszéljen orvosával a kiegészítő szedéséről.
 • Uticaria (csalánkiütés). Ez allergiás reakcióra utalhat, és azonnal abba kell hagynia a tabletták szedését.
 • Gyengeség. Általában elkerülhető, ha a kalcium-piruvátot teli gyomorra veszi. Ha továbbra is gyengenek érzi magát, abba kell hagynia a használatát.
 • Csökkent HDL és megnövekedett LDL koleszterin szint.

Minden terhes vagy szoptató nőnek kerülnie kell a kiegészítő szedését.

Túladagolható a pyruvate?

A Piruvátnak nincs meghatározott felső beviteli szintje, mert igen kevés negatív hatás történt a magas dózisok esetén. A bevált gyakorlatok érdekében azonban kövesse az ajánlott adagolást és beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi szedni.

A pyruvat formái

 • kalcium pyruvate: a zsírégetésben a legerőssebb formula.
 • kálium pyruvate és nátrium pyruvate: magas vízmegköző hatással rendelkezik.
 • kreatin  pyruvate: inkább energiaszint növelésre használható.

kalcium pyruvate  calcium pyruvate kapszula nátrium pyruvate

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS