Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Hogyan működnek az emésztés segítő anyagok? (laktáz enzim, rost, bromelain, papain)

Fehérje
emésztést segítő enzimek

Az emésztést számos enzim segíti melyek zökkenőmentessé és magától értetődővé teszik a folyamatot de a hiányuk esetén problémák lépnek fel. Első és az egyik legfontosabb a laktáz enzim.

Laktáz enzim

A laktáz enzim a vékonybélben termelődik és segít a tejcukor lebontásában. A tejcukor tulajdonképpen egy összekapcsolódott glükóz (szőlőcukor) és egy galaktóz, ami egy komplex molekula, mely ha nem bomlik le hasmenést, puffadást vagy akár hányást is okozhat szélsőséges esetben. A laktózérzékenyek szervezete nem képes megfelelő mennyiségű laktázt termelni, ezért is érinti őket érzékenyen a túl sok tejtermék bevitele. Ezen a tejtermékek fogyasztásának visszaszorításával vagy teljes elhagyásával lehet segíteni, vagy a laktáz enzim külsőleg történő bevitelével, például laktáz rágótabletta fogyasztásával.

Papain

A papain egy a papajában megtalálható emésztőenzim, ami gyorsítja a bélműködést és a gyomorban természetesen termelődő pepszinnél és a hasnyálmirigy által termelt pankreatinnál is effektívebben támogatja az emésztést. A papain nem károsítja a bél nyálkahártyáját, a bélfalat tisztítja. A papain kulcsszerepet tölt be a fehérjelebontásban, segíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a székrekedést. Egy, a clinicaleducation.org oldalon publikált 2013-as kutatás alátámasztotta, hogy a papajából származó enzim étrend-kiegészítőként használva a krónikus emésztőrendszeri zavarok tüneteit is csökkentette. Ez kézenfekvő megoldásnak tűnik hiszen a papaja Magyarországon nehezen beszerezhető gyümölcs.

(forrás)

papain hatása

Bromelain

A bromelain elsődleges forrása az ananász, a szervezet önmagának nem állítja elő. A bromelain enzim támogatja a fibrin nevű fehérje lebontását, amivel mérsékli a vérrögképződést is, bizonyítottan csökkentve az infarktus és más érrendszeri katasztrófák bekövetkeztének esélyét. Mivel a bromelain részt vesz a fehérjék lebontásában, az emésztési folyamatot is hathatósan támogatja.

(forrás)

Rostok

A rostok gyümölcsökben, zöldségekben, olajos magvakban, hüvelyesekben, teljes kiörlésű gabonákban található meg. A rostok a szénhidrátok családjába tartoznak de nem hizlalnak csak megkötik a salakanyagokat, méreganyagokat, így azok kiürülnek a szervezetből. A rostokból nem állít elő a szervezet energiát, így nem hizlalnak, ellenben vízmegkötő képességük révén teltségérzetet adnak és elnyomják az étvágyat. A rost azért is egészséges, mert megköti a magas koleszerin tartalmú epesavat és csökkenti a szervezet koleszterin szintjét. A rostok a vércukrot is kedvezően befolyásolják, hiszen nem hagyja a cukrokat felszívódni a vérbe, így elmondható, hogy a rostok a magas értékek ellen megfelelő alternatívák. A koleszterinszint csökkentő és vércukorszint csökkentő hatásán keresztül védi a szívet és az érrendszert.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS