Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A ginzeng fajtái és hatásai kutatásokkal alátámasztva

Gyógynövény
ginzeng fajták

Milyen növény a ginzeng?

A ginzeng egy távol-keleten őshonos gyógynövény, ami az Araliaceaek családjába tartozik. Évszázadok óta használják a kínai népgyógyászatban komplex, egészségvédő hatása miatt. A kínaiak embernövénynek is hívják, érdekesség, hogy csak árnyékban fejlődik a tűző napon elpusztul. Korral előrehaladva egyre jobban nő a hatóanyagtartalma.

Mire használják a ginzenget a népgyógyászatban?

A ginzengek hatásért felelős vegyületek a ginzenozidok, mely egy sokrétű anyag, elsődleges hatása, hogy a stressz káros vonatkozásait mérsékli. A mellékvese kéreg által termelt kortizol szintjét képes mérsékelni, ami ginzeng szedés hatására kevésbé emelkedik meg.

A ginzenozidok mellett hasznos összetevők a ginzengfélékban a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. (forrás)

A ginzeng tartalmaz még továbbá szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, aminosavakat, vitaminokat és peptideket is.

A gyógynövény-szakértők egyöntetűen elismerik a ginzeng általános vitalizáló hatását. A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a vírusok és baktériumok elpusztítására hivatott speciális immunsejtek képződését.

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, azaz a szedés hossza maximalizálva van, a ginzeng esetében ez 3 hónap. Az adaptogén növények általános jellemzője, hogy képes a stresszhatásokat minimalizálni és egyensúlyt teremteni a szervek működésében, a túlműködést visszafogja, az alulműködést ösztönzi.

Milyen fajtái vannak a ginzengnek?

A szűken vett Araliaceaek családjába tartozó ginzeng típusok:

 • Koreai ginseng (vörös ginseng, ázsiai ginseng, Panax ginzeng): a legismertebb és a legszélesebb előnyökkel rendelkező fajta.

  panax ginzeng
 • Amerikai ginzeng (kanadai ginseng, Panax quinquefolius): már az őslakos indián törzsek is használták potencia fokozására, élőhelye főként Észak-Amerika és Kanada. Majdnem 30 féle ginszenozid vegyületet tartalmaz.

 • Kínai ginzeng (Panax notoginseng) A többi hasonló hatású távol-keleti ginzenggel hatásában és jellemzőiben nagyon hasonló típus, közel ugyanazt tudja, mint a nepáli, vietnámi vagy a japán ginzeng.

 • Nepáli ginseng (himalájai ginzeng, Panax pseudoginseng)

 • Vietnámi ginseng (Panax vietnamensis)

 • Japán ginzeng (Panax japonicus)

Nem szűken vett ginzengek, nem az Araliaceaek családjából, de ugyanúgy ginzeng a megnevezésük, adaptogének és a hatásuk is hasonló:

 • Szibériai ginzeng (tajgagyökér, Eleutherococcus senticosus). Oroszország dél-keleti erdeiben, őshonos, ginzeng fajta ami akár 4,5m magasra is megnő. Gyökerét alkalmazzák gyógyító célokra. A panax ginsenghez hasonlóan a szibériai ginzenget is évszázadok óta használják az orosz és kínai népgyógyászatban.

  sziberiai ginzeng
 • Indiai ginseng (ashwagandha, álombogyó, Withania somnifera) Az indiai ginzeng, azaz az Ashwagandha is egy adaptogén amely az egyik legerősebb stresszoldó ginzeng típus, az Indiai Pszichológia Gyógyítási Folyóiratban (2012) megjelent kutatás szerint az ashwagandha csökkenti a kortizol szintet a szervezetben ezáltal csökkenti a stressz érzetet. (forrás)(forrás)

 • Perui ginzeng (maca, Lepidium meyenii) A maca egy felkapott szuperélelmiszer, ami nagyban képes a használóját energizálni. Segít, hogy éberebbé, energikusabbá váljanak. Ráadásul a maca úgy segíthet növelni az energiaszintet, hogy nincs "idegesség" érzet, szívdobogás vagy éppen kézremegés, amiről sok kávé fogyasztó be szokott számolni.

 • Brazil Ginseng (suma root, Pfaffia paniculata)

 • Alaszkai ginseng (Oplopanax horridus)

 • Déli ginzeng (Jiaogulan, Gynostemma pentaphyllum)

Megkülönböztetünk emellett vörös ginzenget és fehér ginzenget is de ezek nem a fajtákra vonatkoznak, hanem a növény korára, vagyis a fehér ginzeng a 4 és 6 év közötti ginzeng (4 év alatt friss ginzeng), míg a vörös ginzeng a 6 évnél idősebb gyógynövényt jelenti. Ahogy korábban írtuk már, a vörös ginzengben jóval több a hatóanyag, mint a fehérben, ezért étrend-kiegészítő gyártás során inkább a vörös ginzenget szokták preferálni a minőségi gyártók.

A ginzeng szinergistái

A ginzeng idegrendszerre és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását a B-vitaminokkal lehet megtámogatni, ezért is került a Ginseng Complexbe és az Immun Forteba is egyaránt B-vitamin és ginzeng is.

Ginzenggel kapcsolatos kutatások

Gyulladáscsökkentő hatással kapcsolatos kutatások:

Több tanulmány is kimutatta, hogy a panax ginseng kivonatok és a ginsenosid vegyületek gátolhatják a gyulladást és növelik az antioxidáns kapacitást a sejtekben. (forrás)(forrás)

Egy embereken végzett kutatásban 18 fiatal férfi atléta naponta háromszor, 2 gramm koreai ginzeng kivonatot vett be. Az alanyok bizonyos gyulladásos markereinek szintjét tesztelték a testmozgások után. Ezek a szintek szignifikánsan alacsonyabbak voltak a ginzeng csoportban, mint a placebo csoportban, és a vizsgálat után akár 72 órán keresztül is fennálltak. (forrás)

Immunrendszer erősítő hatását igazoló kutatások:

Egy tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy azoknak az emberek, akik a ginzenget szedik, akár 35%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy műtétet követő öt évben betegségmentesen éljenek, és akár 38%-kal magasabb a túlélési arányuk,azokhoz képest, akik nem szedik. (forrás)

Vitalitást és szexualitást segítő hatására irányuló kutatások:

A koreai ginzeng szedése relaxáltabb lelkiállapotot eredményez, fokozza az általános jólétet, megkönnyíti a pihentető alvást, a jobb szexuális életet és fokozozza az elégedettségérzést. A ginzengfajták felhasználhatóak mind a depresszió, mind a szorongás kezelésére. (forrás)

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS