A glükozamin egy népszerű molekula, ami számos porcerősítő és ízületvédő készítmény egyik alapanyaga. Összeszedtünk 10 érdekességet róla a hatását, előállítását és az adagolását illetően.
- A rovarok kitinpáncélja gyakorlatilag polimer glükozamin, vagyis sok összekapcsolódott molekula alkotja.
- Az étrend-kiegészítőkben használt glükozamint többnyire tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő.
- A glükozamin segíti a súrlódó ízületi szövetek működését és a porcszövetek újratermelődését.
- Egy hazai, 163 főt magába foglaló kutatás eredményeképpen azt kapták, hogy a glükozamin-szulfát nagyban képes csökkenteni az ízületi fájdalmakat. (forrás)
- Érdekesség, hogy az újzélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13% színtiszta glükozamin, ezért is szoktak ízületi fájdalmakra zöldkagyló port szedni. Ennél azonban hatásosabb, ha 100% glükozamin tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztanak az ízületi bántalmakkal küzdők.
- A glükozamin-szulfátnak gátló hatása van a porcszövetet bontó enzimekre, ezáltal lassítja a porcszövet pusztulását.
- Az érdemi hatás lassan alakul ki, egyéntől függő, de átlagosan 45 nap után érezhetőek a kúra pozitív eredményei.
- Az amerikai Artritisz Alapítvány adagolási javaslata alapján a glükozamin-szulfátból naponta háromszor 500 mg, kondroitin-szulfátból 400 mg ajánlott.
- A glükózamin, aminocukor-származék, így cukorbetegeknek a szedése nem javasolt.
- A glükozamin a teljes testben javítja az ízületek állapotát, mivel az orálisan bevitt glükozamin a keringéssel eljut az összes ízülethez, szövethez, melyek alapkőként használják szerkezetük megóvása érdekében.