Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A hialuronsav hatása és mellékhatása

Szépségápolás
hialuronsav vízmegkötő

Számtalan ember költ olyan káros szépségápolási termékre, amelytől azt várják, hogy bőrük élénknek és fiatalnak hasson. De van ennél egy jobb út, mégpedig a hialuronsav (angolul hyaluronic acid), amely természetes, segít megőrizni a bőr fiatalos feszességét és rugalmasságát, továbbá előnyös az ízületek számára is - a toxikus bőrápoló termékek káros mellékhatásai nélkül.

A bőrgyógyászok és orvosok gyakran ajánlják a hialuronsav kapszulákat, hogy optimalizálja a bőr szerkezetét, javítsa annak megjelenését, valamint csökkentse az ízületi fájdalmakat és az öregedéssel kapcsolatos egyéb tüneteket. A hialuronsav - vagy más néven hialuronán - valószínűleg ez egyik legismertebb összetevő, amit a drága anti-aging szérumok alkalmaznak, de összetevőként találhatunk izületvédőkben vagy ajakbalzsamokban is.

Akkor pontosan mi is az a hialuronsav, és hogyan működik? A hyaluronsav olyan természetes kenőanyag, amelyet a szervezet is termel. Az emberi testben a hialuronsav legnagyobb koncentrációban a bőrben, az ízületekben, a szemgödrökben található, továbbá olyan szövetekben, ahol segít megtartani a kollagént, növelve a nedvességet és rugalmasságot.

Ma a hialuronsavat különböző öregedésgátló és szépségápolási termékekbe építik be, melyek krémek, szérumok és étrend-kiegészítők vagy akár injekciós formájában is kaphatók.

A helyileg alkalmazott hialuronsav nem szívódik fel. A nátrium-hialuronát - a hialuronsav sója - azonban sokkal kisebb molekula tömegű, így képes felszívódni a bőrön át, ezért a majdnem minden hialuronsavas krém ezt a formát alkalmazza.

A hialuronsav hatása

1. Hidratálja a száraz, öregedő bőrt

Igen, a hialuronsav hidratáló hatású. Sokan számolnak be arról, hogy a bőrük "nedvesebb", a szemük alatti táskák kevésbé látszanak, és bőrfelületük simább a hialuronsav szérum alkalmazása után. Az elsődleges oka annak, hogy a hialuronsav csökkenti a „krónikus bőr” megjelenését (a napsugárzás miatt öregedő bőr), az a vízveszteség csökkentése. Valójában az egyik oka annak, hogy a hormonpótló kezelések segíthetik a bőr feszes, fiatalosabb megjelenését, a napsérülések csökkentését, hogy növelik a bőr hialuron koncentrációját. [1]

A bőrszárazság, a korpásodás, a szemek vagy ajkak megerszkedése összefüggésbe hozható az öregedő bőrrel, mert ahogy öregszik a bőr, úgy veszíti el a víz megkötésének és megtartásának képességét. Ez nem csak szárazságot okoz, hanem csökkenti a bőr térfogatát is. A bőr öregedését mind a belső, mind a külső hatások elősegítik, ami a szennyezőanyagokat, az UV-fényt, valamint a „normál öregedési folyamatot” takarja. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a bőr több területe is részt vesz a hialuronsav szintézisében, szállításában, a sejtek és fehérjék asszociációjában és degradációjában.

A kutatók azt találták, hogy a hosszantartó napsugárzás által okozott szaruréteg szárazság fontos szerepet játszik a ráncok kialakulásában. Mára már bebizonyosodott, hogy a ráncok és a finom vonalak általában jobban láthatóak az alacsonyabb nedvességtartalomú környezetben, mint a magas páratartalmúakban, mivel tovább csökkentik a víz tartási kapacitását és a bőr rugalmasságát. A hialuronsav hatása, hogy természetes módon csökkentheti az öregedés jeleit és az epidermisz vízveszteségét, amelyet a napsugárzás vagy bőr kiszáradása okoz.

2. Segít csökkenteni a ráncokat

A helyileg alkalmazott hialuron termék néhány héten belül láthatóan növelheti a bőrfelszín hidratációját. Bár a legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a hialuronsav hatása 6 vagy több hetet vehet igénybe a bőr megjelenésének javítása érdekében, egyes tanulmányok azt találták, hogy a ránctalanító szérumok és szemkrémek néha már 2-4 hét múlva hatnak. A jobb öregedésgátló eredmények érdekében a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy több hónapon keresztül használják a hialuronsav krémeket vagy injekciókat.

Journal of Cosmetic Dermatology folyóiratban megjelent, kettős-vak, randomizált klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a hialuronsavat tartalmazó termékek hatékonyan csökkentették a ráncok megjelenését, és a következetes felhasználást követő 30 napon belül csökkentették a bőr megereszkedését. A tanulmány néhány résztvevője arról is beszámolt, hogy egy hónap alatt teltebb ajkakkal és arcvonásokkal rendelkezett. [2]

3. Segíti a sebhelyek, napégés és sebgyógyulását

A ráncok és a bőrszárazság csökkentése mellett a hyaluronsav jótékony hatással van a sebek, fekélyek, herpesz, harapások és égési sérülések kezelésében, mivel a károsodott szövetet nedvesen tartja. A szövetregenerációs előnyök közé tartozik a napégés enyhítése is. Számos herpesz elleni ajkakápoló hialuronsav-gélt tartalmaz, hogy felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot és megakadályozza a kirepedést vagy a vérzést.

A hialuronsav a száj és az ajkak szerkezeti összetevőjének része, amely részben kollagénből és vízből álló kötőszövet alkot. A kollagén és a hialuronsav formálja az ajkak szerkezetét és alakját. Mivel a hialuronsav vízhez kötődik, hidratálja a bőrt és a szöveteket a szájon, szorosan tartja a csatlakozásokat, segít a tápanyagok károsodott szövetekben való elhelyezésében, a gyulladás szabályozásában és a salakanyagok ürítésében.

4. Kenőanyag a fájó ízületeknek

A hialuronsav megtalálható a csontokban, kötőszövetekben, ízületekben, inakban és a porcok szerkezetekben - különösen a hyalinporcban, amely a csontok végeit fedi és a párnázást biztosítja. Mivel segít a csontok mozgásának csillapításában, hasznos a degeneratív ízületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak és érzékenység csökkentésében.

A hialuronsav az ízületeink másik fontos részében, úgynevezett ízhártyában (szinoviális membrán, synovial membrane) is megtalálható, amely a két csatlakozó csonton hártyát képez, és szinoviális folyadékot termel. A szinoviális folyadék „viszkózus folyadék”, amely segíti az ütések, rázdósások csillapítását, biztosítja a rugalmasságot és tápanyagokat szállít a porcok számára.

A hyaluronsav most igen népszerű anyag, amelyet az osteoarthritis okozta fájdalom és sérülés kezelésére szolgáló kiegészítőkben használnak. A viszonylag nagy adagokban adott hialuronsav injekció is elfogadott. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az alacsonyabb dózis is hatékony lehet az ízületi merevség és a krónikus fájdalom csökkentésében, bár az eredmények változónak tűnnek. A leggyakrabban hialuronsavval kezelt ízületi fájdalmak közé tartoznak a könyök- és a térd problémák. 

5. Segít csökkenteni a szemszárazságot

A szemgödör belsejében levő folyadék szinte teljesen hialuronsavból áll. A hialuronsav szemcseppek segíthetnek a krónikus szemszárazság enyhítésében, a nedvesség feltöltésével, segítve a könnyek termelését és a folyadékegyensúly helyreállítását. [3] Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a hialuronsav csökkenti a szaruhártyán belüli UVB fény által okozott oxidatív károsodást. [4]

A szemész orvosok gyakran használnak hialuronsav tartalmú formulákat a szemkárosodások és rendellenességek kezelésére, beleértve a szürkehályogot - különösen a műtét előtti vagy utáni időszakban, amikor a szem a legérzékenyebb és legszárazabb. A hialuron-cseppek előnyösek lehetnek a szemet érintő műtétek vagy gyógyulás során, beleértve a szürkehályog eltávolítását, a szaruhártya-transzplantációt vagy a levált retina gyógyítását.

6. Véd a gyulladásos bélbetegség ellen

A természetes módon előforduló hialuronsav - amit a szervezet is termelt, vagy ami megtalálható a csirke kollagénben és ami nagy részecskék formájában van jelen a belekben - segíthet az olyan gyulladásos bélbetegségek megelőzésében és gyógyításában, mint például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az izolált hialuron részecskék - amelyek kisebbek, mint a természetesen előforduló részecskék - túlzott használata néha gyulladást eredményezhet a belekben. Azonban a hyaluronsavban gazdag ételek és étrend-kiegészítők, mint például a húsleves vagy a csontból készült fehérjepor hozzáadásával segíthetjük a gyomor-bélrendszer természetes gyógyulási folyamatát, és potenciálisan védhetjük a szivárgó bél szindrómától. [5][6]

Hialuronsav tények

A hialuronsav legnagyobb előnye, hogy nagyon magas kapacitással rendelkezik a víz megtartására, akár a bőrben, akár szemekben, akár a lágy szöveteken. A hialuronsavat glükózaminoglikánnak tekintjük, amely képes nagy mennyiségű vizet megtartani a magas viszkozitása mellett. A szervezetben a hialuronsav számos szövetben megtalálható, különösen a bőrben, ahol nedvességet és szerkezeti tartást biztosít. A bőr az egész testben található hialuronsavnak körülbelül a felét tartalmazza.

Más testrészek, ahol a hialuronsav koncentrálódik: az inak és az ízületek, a szem membránjai, a köldökzsinór, a szinoviális folyadék, a csontváz és annak csatlakozásai, a szívbillentyűk, a tüdő, az aorta és a prosztata. A hialuronsav alapvetően hosszú szénhidrát molekulák összekapcsolódása, amelyek összekötik a vizet és így lehetővé teszik a folyadékmozgást és a nyomáselnyelést.

Az elmúlt két évtizedben felmerülő kutatások kimutatták, hogy a hilauronsav előnyös funkciói közé tartozik a hidratálás, az ízületek kenése, a sejtek és szövetek közötti térfeltöltő képesség, a szövetek és sebek gyógyítása, a gyulladások szabályozása, az immunválaszok fokozása, a fibroblasztok sérülésének javítása és a bőr epiteliális sejtjeinek fenntartása. [7]

A hialuronsav-molekulák mérete rendkívül fontos azok funkciói szempontjából. Nagyobb molekulák találhatók az egészséges szövetekben, melyek segítenek a gyulladások, a káros szabadgyökök és dehidratáció szabályozásában. Másrészt, a hialuronsav kisebb polimerei jeleket küldhetnek az immunrendszernek, és növelhetik a gyulladást a sérülés leküzdése vagy a sebgyógyulás érdekében.

 • Az integráns membránfehérjék egy osztálya (Hyaluronan synthase) felelős a hialuronán szintézisért a szervezetben. A szervezetben 3 típusa található meg ezeknek a fontos hylauronsav szintázoknak: HAS1, HAS2 és HAS3.
 • Úgy gondolják, hogy a CD44 és a RHAMM hialuronán receptorhoz kötődő hialuronán jelentős szerepet játszik a központi idegrendszerben, amikor a sejtjelzésről vagy a sejtvándorlásról van szó.
 • A hialuronsavat "kulcsmolekulának” nevezik a a bőr nedvességtartalmának szempontjából. Csakúgy, mint a szkvalént, a hialuronsavat testünk is termeli, és a bőr számára előnyös. Mindkettő erősítő hatással van bőrünkre és a kor előrehaladtával csökken a szervezet által termelt mennyisége. Gyakran találhatunk olyan szépségápolási termékeket, amely mind a két összetevőt tartalmazza.
 • A felnőtt bőrrel ellentétben a magzati bőr arról ismert, hogy a sebek hegképződés nélkül, gyorsan gyógyulnak. A magzati bőr sebgyógyulási képessége számos tényezőnek köszönhető, többek között annak, hogy náluk a hylauronsav szintje igen magas.
 • Az utóbbi években robbanásszerűen fejlődött a természetes, bőrbarát termékek piaca, amelyek hyaluronsavat tartalmaznak, és simább, puhább, egyenletesebb és frissebb bőrt igérnek. A hialuronsavat képes akár a súlyának ezerszeresét is megtartani a vízből, mivel azonban a molekuláinak mérete viszonylag nagy a többi savhoz képest, nem könnyű a bőrápoló cégek számára olyan hialuronsav krémet vagy gélt előállítani, amely ténylegesen be tud hatolni a bőrbe.
 • Csak az elmúlt évtizedben tudtak a tudósok olyan technológiai szempontból fejlett hialuronsav formulákat létrehozni, amelyek valóban képesek a bőr felszíne alá jutni. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a fejlett (alacsony molekulatömegű) hialuronsav szérumok helyi alkalmazása javíthatja a bőr nedvességét és jelentősen csökkenti a ráncok mélységét, már néhány hét alatt. A hialuronsav tabletta jótékony hatással van a belső oxidatív károsodás csökkentésére (mind a belső, mind a külső tényezõk esetében, különösen az ultraibolya sugárzás esetén).
 • Az UV-károsodás mellett a kutatók úgy vélik, hogy a bőr öregedését a hormonális változások is befolyásolják, beleértve a nemi hormonok, például az ösztrogén termelésének csökkenését. A csökkent ösztrogén a kollagén lebomlását eredményezheti, ami szárazsághoz, rugalmasságvesztéshez, a bőr ráncosodásához vagy ízületi fájdalmakhoz vezet.
 • Mivel a hialuronsav a kollagénvesztés lassításában is részt vesz a folyadékvesztés csökkentése mellett, segíthet az ízületi kenés javításában, a fájdalom csökkentésében, valamint a szem és a száj különböző problémáinak kezelésében.

Hialuronsav vs. glükózamin

 • A hialuronsavhoz hasonlóan a glükózamin is segít az ízületek és szövetek rugalmasságának és szerkezetének biztosításában, így a fájdalom csökkentésére használható.
 • Az elsődleges különbség a kettő között az, hogy a hialuronsav több kenést biztosít víz megtartása miatt, míg a glükózamin a szerkezetet és az erős tartást biztosítja.
 • A hyaluronsav a szinoviális folyadék és az ízületi porc szerves része, míg a glükózamin (különösen kondroitin-szulfáttal együtt) segít a porc kialakításában. Alapvetően a hialuronsav előnyösebb az ízületi folyadék számára, és fontos a rázkódások csillapításában, míg a glükózamin segít megelőzni a porc- és kollagén vesztést.
 • Sokan a legjobb eredményt akkor tapasztalják, amikor ezeket a termékeket együtt használják. Azt is megállapították, hogy a glükózamin növeli a hialuronsav-termelést.
 • Néhány öregedésgátló szérum a hialuronsav és a glükózamin mellett több, az ízületeket támogató tápanyagot is tartalmaz, például mangán-szulfátot. Ezek együttesen hatékonyak lehetnek az osteoarthritis okozta fájdalom csökkentésében, a porc funkcióinak javításában és a szinoviális folyadékok feltöltésében.

A hialuronsav története

Valószínűleg nem nehéz kitalálni, hogy az elmúlt évek legérdekesebb kutatásai a hialuronsavval kapcsolatban a bőr öregedésére és az ízületekre gyakorolt ??hatására vonatkoznak.

 • A hialuronsavat kereskedelmi forgalomban először 1942-ben használták a tojásfehérje helyettesítőjeként a pékárukban. 
 • A hialuronsav eredetileg kakastaréjból származik. Bár ez még mindig rendelkezésre áll, jobb ha a laboratórium által létrehozott fermentációs folyamatból készült hialuronsavat használjuk, ami folyadék és por formájában is megvásárolható. Mivel a folyékony formák tartósítószert, valószínűleg propilén-glikolt és alkoholt is tartalmaznak, a por előnyösebb.
 • A hialuronsav kapszulák gyakran kombinálják a különböző tömegű molekulákat, valamint a következő generációs hialuronsav keresztpolimert a jobb hidratálás érdekében.
 • A hialuronsav a bőr extracelluláris mátrixához (ECM) tartozik. Az öregedésgátló termékek esetében általában a bőr elsődleges rétegéről (epidermis, dermis) hallunk, de nem az ECM molekulák mátrixáról, amely ezeknek a rétegeknek a sejtjei között helyezkedik el.
 • Az ECM segít a bőrrétegek kialakításában, és fontos szerepet játszik a sejtfunkciók szabályozásában. Ezek az ECM molekulák közé tartoznak a glikozaminoglikánok, a proteoglikánok, a növekedési faktorok és a strukturális fehérjék, mint például a kollagén. 
 • A hialuronsav a test más részein különböző fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek fontosak az öregedésgátló kezelések szempontjából.
 • A kutatók a magasabb hialuronsav szintet összekapcsolják a nagyobb ellenállóképességgel a szabadgyökök okozta károsodással, az ízületi gyulladással, a rák bizonyos típusával, a tüdőkárosodással, az abnormális immunszabályozással, a szembetegségekkel és még sok mással szemben.

A hialuronsav használata

Hialuronsav bőrre és szemre

 • Hialuronsav injekció: ezt csak orvosok adják, ezért beszéljen egy dermatológussal, ha érdeklődik az alkalmazásáról az ajkait, a szemeit vagy a bőrét illetően.
 • Hialuronsav krém / szérum / testápoló: a különféle márkák eltérő koncentrációjú és típusú Hialuron molekulákat tartalmaznak. A leghatékonyabb típusok egynél több méretű hialuronsav molekulával rendelkeznek, mivel a különféle méretek különböző módon működnek. A tanulmányok kimutatták, hogy a 0,1% körüli hialuronsavat tartalmazó szérumok napi alkalmazása jelentős javulást eredményezhet a bőr hidratációjában, rugalmasságában, és a ráncok eltüntetésében. [7]
 • Száraz szem kezelésére: a hialuronsav folyékony szemcsepp formájában adható naponta három-négy alkalommal, három hónapon át. Keressen olyan terméket, amitnek hialuronsav koncentrációja 0,2–0,4% körüli, de ügyeljen arra, hogy mindig olvassa el az utasításokat.

Hialuronsav ízületi fájdalmakra

 • Az amerikai Arthritis Alapítvány szerint már számos hialuronsav-kezelést hagytak jóvá a térd-osteoarthritis esetében az Egyesült Államokban (Hyalgan, Orthovisc, Supartz és Synvisc). Ezeket főként kakas vagy csirke taréjból, néha baktériumokból készítik. 
 • Mennyi hialuronsav kell naponta? ízületi fájdalmak enyhítésére 18 évesnél idősebb felnőtteknél: 50 mg hialuronsavat lehet szájon át bevenni naponta egy-két alkalommal étkezés közben.
 • Osteoarthritises betegek esetében a kutatások azt mutatják, hogy 80 milligramm (60–70% hialuronsavat tartalmaz) naponta nyolc héten keresztül segít a legjobban a tünetek enyhítésében.
 • Beszélhet orvosával a hialuronsav injekciókról is. Egyesek hetente egyszer, körülbelül 20 milligrammnyi közvetlen injekciót juttatnak a fájdalmas ízületbe, néhány héten át a fájdalom és a gyulladás kezelésére.
 • Ízületi problémák esetén érdemes komplex készítményeket vagy csomag ajánlatokat keresni, ami kollagént, C-vitamint és glükozamint is tartalmaz.

A hialuronsav mellékhatása lehet...

Az FDA arról számol be, hogy a hyaluronsav termékek általában biztonságosak szájon át történő bevételkor vagy a bőrön helyileg alkalmazva. A hialuronsav tablettákat és injekciókat terhes vagy szoptató nőknek kerülniük kell, mivel úgy tűnik, hogy képes megmaradni az anyatejben, és negatív hatással lehet a fejlődő magzatra vagy a csecsemőre

A hialuronsav injekciók beadása után lehetségesek bizonyos átmeneti mellékhatások. A hialuronsav mellékhatása lehet ilyen esetben például enyhe gyulladásos reakciók és a napfény iránti érzékenység, de ezek általában 2-7 napon belül megszűnnek. Nagyon ritka esetekben jelentkeztek súlyosabb mellékhatások, ideértve az érrendszeri változásokat és a látás megváltozását.

A hialuronsavat tartalmazó vényköteles és vény nélküli termékek általában laboratóriumban létrehozott baktériumokból vagy állati részekből (főként kakas, csirke) készítik. A tojásra vagy tollra allergiás emberek számára nem ajánlott használatuk, mivel reakciókat válthatnak ki, és akár vérzést is okozhatnak. 

A véralvadást befolyásoló gyógyszereket - például warfarint (Coumadin) vagy aszpirint - használó emberek számára nem ajánlott hialuronsav kiegészítőket szedni, mivel növelik a vérzés kockázatát.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS