Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Kollagén por vagy kapszula, esetleg krém a hatékonyabb?

Szépségápolás
kollagen krem vs kapszula

A kollagén számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik: kedvező hatással van a bőrre, hajra, körmökre, javítja az ízületek állapotát és még számos egyéb kedvező hozadéka van a szedésének. Miután a kollagén egy egyre felkapottabb étrend-kiegészítő és egyre nagyobb a hype körülötte ezeket a jellemzőit egyre többen ismerik. Azonban azzal kevésbé vannak tisztában, hogy kinek milyen formában érdemes szedni.

Kollagén por vagy kapszula a hatékonyabb? Miben különbözik a kapszula és a kollagén por hasznosulása?

A kollagénporból a napi ajánlott mennyiség 5-10 gramm, ezzel szemben a kollagén kapszulák ajánlott napi adagja jellemzően kevesebb kollagén tartalmaz, mivel jóval kevesebbet is kell belőle beszedni. Ennek az oka többrétű. Egyrészt a kapszulás kollagén zselatin héjba zárt hatóanyagot tartalmaz, ami megvédi a kollagént a gyomorsav negatív hatásaitól és sokkal jobb arányban hasznosul. Míg a kollagén porokat a gyomorsav károsítja és sokkal gyorsabban felszívódnak már a bél felsőbb részeiben, addig a kollagén kapszula megvédi azt és csak a középső és alsó belekben szívódik fel. Sokkal lassabban kerül „felhasználásra”, vagyis a szervezetet hosszabban látja el hidrolizált kollagénnel.

Milyen további előnye van a kollagén kapszulának a porral szemben?

A kollagén porokat az „erősebb gyomrú” fogyasztóknak ajánljuk, akiknek nem jelent gondot a nyers kollagén jellemzően kellemetlen illata és íze. Másik hátránya, hogy az elkészítése is körülményes, szükség van hozzá egy shakerre, folyadékra, amiben fel lehet oldani ellenben a kapszulákkal, aminek az elfogyasztása csak pár mozdulat.

Az orálisan bevitt kollagén vagy a kollagén tartalmú krémek a hatékonyabbak?

A kollagén a szervezet és a rugalmas bőr szempontjából akkor a leghatékonyabb, ha a szervezet maga állítja elő azt megfelelő tápanyagokból, étrend-kiegészítőkből és minőségi táplálékból!

A külsőleg alkalmazott kollagén, krémként alkalmazva mindössze a felhám vízháztartását tudja támogatni és kedvezően befolyásolni, de a kötőszövetét már jóval kevésbé, mert az a bőr mélyebb rétegeiben található.

Annak ellenére, hogy a bőr nagyon hatékony védőgát, a zsírban oldódó krémek számára kis mértékben átjárható, így a felsőbb rétegeket valóban hidratálni tudja egy hialuronsav vagy kollagén tartalmú krém.

A külsőleg alkalmazandó arckrémek kollagén tartalmának át kell jutnia az epidermis hét sejtrétegén, mielőtt az a dermiszbe jutna, ahol bejuthat a vérbe. Összességében a kollagén hatóanyagú krémekkel kapcsolatos probléma az, hogy a legtöbb hatóanyag molekula túl nagy ahhoz, hogy áthaladjon a bőr rendkívül nehezen átjárható gátján.

A kollagén készítmények mellé milyen egyéb tápanyagokat és vitaminokat érdemes fogyasztani?

A kollagén termelődését segíti, ha a szervezet C-vitaminnal (aszkorbinsavval) való ellátottsága megfelelő. A kollagén a C-vitamin mellett a hialuronsavval is képes szinergiába lépni, mivel a hialuronsav is hidratálja a bőrt vízmegtartó képessége révén. Emellett a hialuronsav a porcok és ízületek egészségére is kedvező hatással van.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS