Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A kurkuma egy csodaszer vagy csak egy hatástalan fűszernövény?

Gyógynövény
kurkuma hatása

Sokan túlzásokba esnek a kurkumát illetően és egy csodaszerként tartják számon, míg mások csak legyintenek rá és maximum a konyhában látják indokoltnak a használatát, mint egy fűszer. Az igazság ennél sokkal árnyaltabb, mint a legtöbb gyógynövény esetében. A kurkuma nem egy fekete vagy fehér növény, számos egészségmegőrző hatása van, míg vannak olyan hatások, amiket neki tulajdonítanak, de kutatásokkal nem tudták eddig alátámasztani. Nézzük mit is tud a kurkuma: szigorúan csak a több, független kutatással alátámasztott állításokat szedtük össze, melyekben az elemszám kellőképpen nagy volt, hogy stabil konklúziókra vezessenek.

A kurkuma hatásai

A kurkuma pozitív hatással van az ízületi gyulladásokra

A kurkuma egy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású növény, ami az egész testben csökkenti a gyulladásokat, de különösen az ízületek gyulladásos állapotának enyhítésére és megelőzésére szokták használni. (forrás) (forrás)

Indian Journal of Clinical Biochemistry szaklapban is kiemelik, hogy a kurkuma fogyasztása segít a szabad gyökök (cigaretta füst, alkool, sült ételek, rovarirtó szerek stb) ártalmas hatásainak az oxidatív károsodásnak a megelőzésében.

Az EMBO Reports is kiemeli cikkében, hogy a legtöbb betegség alapja a gyulladás, így a kurkumához hasonló antioxidáns tartalmú anyagok hatékonyan képesek fellépni a szervezet gyulladásainak csökkentésében és a betegségek megelőzésében. Az Oxidative Medicine and Cellular Longevity szaklap is megerősítette, hogy a gyulladás és a szervezet oxidatív folyamatai szorosan összefüggenek a betegségek kialakulásával. (forrás)

kurkuma

A kurkuma erősíti az immunrendszert

Az Oregon Állami Egyetem végzett egy kutatást, ami a kurkuma hatóanyagára a kurkuminra vonatkozott. A kutatás során azt találták, hogy képes megnövelni az immunrendszer egyik kulcsszereplőjének a katelicidin antimikrobiális peptidnek (CAMP) a szintjét. Ez egy esszenciális protein melynek az a feladata, hogy támogatja az immunrendszert a szervezet számára idegen baktériumok, vírusok vagy gombák elleni küzdelemben.

A CAMP szintjére közismert, hogy a D-vitamin hatással van és ebben a kutatásban vizsgálták az egyetem munkatársai, hogy milyen más vegyületek, amik kedvezően befolyásolják az immunerősítő CAMP-szintjét. Vizsgálták többek között az omega-3 zsírsavakat is de azok nem befolyásolták ennek a fehérjének a szintjét ellenben a kurkuminnal, mely háromszorosára növelte azt. (forrás), (forrás), (forrás)

A kurkumának rákmegelőző hatása van

Rákmegelőző hatása igazolt, azonban a már kialakult rákot nem gyógyítja, ebben az esetben mindig a hagyományos orvoslás a leghatékonyabb, vagyis a kemoterápia és a sugárkezelés. Ha kiegészítőileg szedné kemoterápia mellett abban az esetben előzetesen mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával és gyógyszerészével.

Rékmegelőző hatása az antioxidáns hatásából ered, emiatt fokozza a szervezet ellenálló képességét a karcinogénekkel szemben. (mint például cigifüst) (forrás)

A kurkuma vérhígító hatással bír és csökkenti a stroke és szívroham kockázatát

A kurkumának szívvédő hatása van, ezt például tesztelték bypass műtéten átesettek esetében. Bypass műtét után megnövekszik a szívroham esélye, mivel a szív a műtét alatt véráramlás nélkül marad és károsodik. Az American Journal of Cardiology szaklapban megjelent cikkben azt állították, hogy a kurkumában lévő sárga pigment csökkenti a szívroham esélyét a bypass műtéten átesettek esetében . A thaiföldi Chiang Mai Egyetemen egy 121 fős mintát vizsgáltak, akik 2009 és 2011 között estek át bypass műtéten. A betegek 50%-a négyszer 1 gramm kurkumint tartalmazó kapszulát kapott minden nap, míg a kontroll csoport placebót kapott. A terápiát három nappal a műtét előtt kezdték, majd azt követően öt napig folytatták.

A kurkumint szedőknek csak 13 százaléka kapott szívrohamot a műtét után a kórházi kezelés alatt, addig a placebo csoportnál ez az arány több mint a kétszerese azaz, 30 százalék volt. Az ok-okozati tényezők közül minden egyéb mást kiszűrve 65 százalékkal alacsonyabb volt az esélye a kutatásban résztvevő, kurkuminnal kezeltek esetében egy szívrohamnak. A minta alacsony elemszáma miatt azonban a kutatók javasolták egy nagyobb elemszámú mintán is megvizsgálni a hipotézist. (forrás)

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatásának az egyik oka szoros összefüggésben van az érvédő és vérhígító hatásával is, mert a kurkumin gátolja az omega-6 zsírsavakból kialakuló gyulladáskeltő prosztaglandinok, leukotrénok és a vérrögképződést kiváltó tromboxán termelődését is. (forrás)

Szívvédő és vérhígító hatása miatt mellékhatására is érdemes felhívni a figyelmet, hiszen az időskorban felírt vérhígító szerek mellé nem ajánlott a kurkuma szedése, hiszen annak hatását felerősíti és vérzékenységet is okozhat a kettő együtt. Vérhígító mellé kurkumát nem ajánlott szedni de legalábbis kezelőorvossal való előzetes konzultáció ajánlott. (forrás)

A kurkuma csökkenti a vércukorszintet és cukorbetegség megelőző hatása van

Az állítás többszörösen bizonyított. Az nem igaz, hogy gyógyítja a cukorbetegséget de a cukorbetegség előszobájában még képes megállítani a kialakulását.

A Diabetes Care szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a kurkumin kapszulák kilenc hónapon át tartó kúraszerű szedése a 2-es típusú cukorbetegséget felvezető állapotban lévő, prediabéteszes alanyoknál megelőzte a kór kifejlődését. (forrás)

Ebben a kutatásban 240 önkéntes vett részt, akiknek a felét kezelték napi kurkuminnal egy nap 6 részre szétszedve. 9 hónap múlva a placebó csoportban 116-ból 19 embernél fejlődött ki a cukorbetegség, míg a másik csoportban 1119 ember közül senkinél. Ez már bőven a szignifikánsan megalapozott kategória de ennek ellenére a témában további kutatások szükségesek, főleg a hatásmechanizmus tekintetében.

A kurkumin szedése segíthet megelőzni a cukorbetegséget, de továbbra is a legjobb módszer a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

kurkuma cukorbetegség

Indian Journal of Clinical Biochemistry szaklap egyik 2015-ös publikációjában is rámutatott, hogy a glükofág, azaz a metformint nevű vércukorszint csökkentő, diabétesz gyógyszer mellé szedett kurkuma hatékonyan képes a vércukorszint csökkentést hatékonyan támogatni. (emellett a szervezet gyulladás- és oxidatív stressz szintjét is csökkentette)

A kurkumának zsírégető hatása van

Egyes kutatások foglalkoznak a kurkuma zsírégető hatásával, a Tufts Egyetem 2009-es tanulmányában azt állítja, hogy rágcsálókon elvégzett kísérletek alapján a fűszer a zsírszövetek növekedését. A hízás folyamán a zsírszövet arra terjeszkedik, amerre az új erek keletkeznek, a vizsgált rágcsálók azonban kevésbé hoztak létre új ereket és emiatt kisebb súlyt szedtek fel. Emellett a vércukor optimalizáló szerepe is a testsúlykontroll hatást erősíti, de azt, hogy a kurkuma egy zsírégető lenne nem lehet kijelenteni. (forrás)

A kurkumának emésztésjavító hatása van

Nehéz ételek után fogyasztott kurkuma kedvező hatással van a teltségérzetre, felfúvódásra, bélgörcsökre és általános méregtelenítésre is jó. Számos helyen a kurkuma vértisztító hatása miatt a gyökér pépes kivonatát skorpiócsípés és kígyómarás után itatták a beteggel, hogy a mérgezés tüneteit enyhítse. (forrás)

A kurkuma csökkenti az időskori demencia és az Alzheimer-kór esélyét

A kurkuma a curry egyik alapja és Indiában statisztikai tény, hogy az Alzheimeresek aránya szignifikánsan alacsonyabb, mint máshol a világban, amit a curry elterjedt használatának tudnak be. Emellett több állatkisérletben is ok-okozati összefüggést állítottak fel, hogy egyaránt gátolja az agyban az Alzheimer-kórra jellemző, úgynevezett béta-amiloid fehérjék kóros lerakódását a kurkumin bevitel,  akárcsak az amiloid okozta gyulladásos reakciókat és oxidatív stresszt. Azonban egy deduktív megfigyelésből és állatkísérletekből ez az állítás nem bizonyítható minden kétséget kizáróan. (forrás)

Napi mennyi kurkuma bevitele javasolt?

A terápiás határ napi legalább 100 mg kurkuma bevitele és ennek legalább 3% kurkumint kell tartalmaznia. Ez alatt az elvárt pozitív hatás exponenciálisan csökken.

kurkuma gyoker

A kurkumával elérhető a terápiás dózis ha ételekbe tesszük fűszerként?

Nem! Természetesen ha minden nap erősen kurkumásan főzünk azzal jut be kurkumin a szervezetbe, de ez elenyésző mennyiségű és az erőteljes íze miatt minden más ízt elnyom. A terápiás célzathoz és a megfelelő hatás eléréséhez étrend-kiegészítő kapszula az ajánlott. A HáziPatika idevonatkozó cikkének is az a címe, hogy a kurkuma hatékony de fűszerként kevés. (forrás)

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS