Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Laktózérzékenység és a laktáz enzim kapcsolata

Fehérje
laktoz erzekenyseg

Mi is az a laktózérzékenység?

Manapság egyre többen érzékenyek a laktózra, ami a tejcukor megnevezése, vagyis két cukor molekula összekapcsolódása, ami a szőlőcukor, azaz a glükóz és a galaktóz.

A laktózérzékenyek nem tudják a laktózt megemészteni, aminek az oka, hogy a testük nem vagy nem elegendő mennyiségű laktáz enzimet termel. A laktáz egy enzim, ami a vékonybélben termelődik és a feladata, hogy a laktózt lebontsa, akinek ez nem termelődik annak a tejtermékek és a laktóz fogyasztása allergiás reakciókat vált ki illetve hasmenést.

A laktózérzékenység más néven laktózintolerancia vagy tejcukorérzékenység nem összekeverendő a tejallergiával, aminek az oka nem a laktáz enzim hiánya, hanem a túlzott immunválasz.

A laktózérzékenység tünetei a hányinger, hasfájás, puffadás vagy hasmenés lehet.

Mi a különbség a tejallergia és a laktózintolerancia között?

A tejallergia egy ételallergia, ahol a tünetek az immunrendszer működésének zavarából erednek. Ezzel szemben a tejcukor-érzékenység vagy laktózintolerancia a laktázenzim hiányából fakad, mert a vékonybélben nem termelődik. Allergia esetén az immunrendszer túlzott válasza áll fent, minek hatására olyan anyagokkal szemben is támadást indít, amelyek valójában ártalmatlanok, csak az immunrendszer gondolja „betolakodónak”.

Milyen fajtái vannak a laktózérzékenységnek?

A laktózérzékenység 3 típusa van, lehet veleszületett, vagyis genetikai rendellenesség, ilyenkor már a születés pillanatában nem termelődik laktáz enzim a babában.

A második típus az elsődleges laktózérzékenység, ami az életkor előrehaladtával alakul ki. A kor előrehaladtával csökken a vékonybélben termelődő laktáz enzim mennyisége, ami ha egy kritikus szint alá csökken akkor kialakul a laktózérzékenység. Magyarországon a lakosság közel 30%-énak vannak valamilyen szintű tejcukor bontási nehézségei. Ez azonban eltörpül a világszinten tapasztalható 75%-os arány mellett, vagy az egyes ázsiai és afrikai országok 95%-os meghökkentő arányával.

Végül a másodlagos laktózérzékenység egy fertőzés hatására tud kialakulni, ami lehet gyulladásos bélbetegség, vírusos fertőzés vagy akár egy erősebb antibiotikus kúra hatására is kialakulhat. Azonban ezek többnyire az alapbetegség múlásával eltűnnek.

Hogyan kerülhetőek el a laktózérzékenység negatív tünetei?

A laktózintoleránsok is fogyaszthatnak minimális tejterméket, csak mértékkel, mindenkinek máshol van az a limit amivel még megbirkózik a szervezete. A tejfogyasztásról nem kötelező lemondani, hiszen léteznek már laktáz rágótabletták, amik hatására ez a limit kitolódik és a szervezet képessé válik a tejcukor lebontására. Tejcukor érzékenyeknek érdemes a vásárolt élelmiszerek összetételét pontosan megnézni, hiszen azok is tartalmaznak tejcukrot, amik a következő összetevőket tartalmazzák: savó, savópor vagy citopánpor. Ezeket is érdemes kerülni.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS