Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A szem vitaminjai – lutein és egyéb szem egészségét támogató anyagok

Vitamin
szem vitamin

A modern világban a makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog a vakság és a drasztikus látásromlás két fő okozója.

A szem és az éles látás egyik legnagyobb ellensége az ultraibolya sugárzás, ami az évek alatt folyamatosan károsítja a makulában lévő idegvégződéseket, növeli a sárgafolt-degeneráció esélyét és az időskori, gyakran előforduló szembetegségeket, mint a különböző hályogokat és szélsőséges esetben akár látásvesztést is okozhat a hosszú távú negatív hatása.

A lutein, mint a retina egyik építőköve

A lutein a szemben található retinában és a sárgafoltban van jelen nagy mennyiségben. Számos kutatás kimutatta, hogy a szemben lévő lutein mennyisége és a zöldségekben és étrend-kiegészítőkben bevitt lutein között kapcsolat mutatható ki. A sárgafolt pigmentálásának erősítése (lutein mennyiség növelése) csökkenti az időskori szembetegségek kialakulásának esélyét. (forrás: 1 és 2)

A lutein azonban elnyeli a nap káros ultraibolya sugarait és csökkenti a retinába kerülő szabadgyökök káros hatásait. A lutein valójában egy sárga pigment, vagyis festékanyag, amik elnyelik a kék fényt és ezzel megakadályozzák, hogy az roncsolja a látóidegeket és lerontsa az éleslátást. A lutein bevihető zöldség és szemvitamin formájában is.

A lutein hatékonyságát számos kutatás támasztja alá, például egy amerikai tanulmány, ami 850 főt monitorozott, azt találta, hogy a luteinben gazdag zöldségeket gyakran fogyasztók körében fele akkora eséllyel fordultak elő szembetegségek, mint azok akik havi maximum egy alkalommal fogyasztottak ilyen zöldségeket. (kelkáposzta, brokkoli, spenót, fehérrépa, cukkini stb)

(forrás)

Milyen más anyagok és vitaminok képesek támogatni a szem működését a luteinen kívül?

Számos más vitamin van, ami segíti az éleslátást és védi a szem optimális működését.

B2-vitamin

A B2-vitamin hozzájárulhat a látás és a szem megfelelő müködési mechanizmusainak fenntartásához. A B2-vitamin hiánya a szemek bevérzéséhez vezethet és a szervezet megfelelő B2-vitaminnal való ellátottsága csökkentheti a szürkehályog kialakulásának esélyét.

C-vitamin

A C-vitamin azaz az aszkorbinsav egy nagyon erős antioxidáns, ami lassítja a szem hályogosodását, segít megkötni a szemben lévő káros szabadgyököket és szükséges a makuladegeneráció ellen is.

E-vitamin

A C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is egy erős antioxidáns, aminek a hosszú távú szedése akár 25%-kal csökkentheti az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét. (forrás)

Réz

A réz az egyik legfontosabb ásványi anyag a szem szempontjából, erős antioxidáns, amely segít megóvni a szem egészségét idős korban is.

Cink

Ha a retinában lévő cink mennyisége csökken akkor romlik a látás. A cink egyrészt antioxidáns, ami óvja a szemet és emellett segít a vér szembe való szállításában is. A cinkhiány egyik jele a rossz éjszakai látás.

Szelén

A szelén is egy antioxidáns, ami késlelteti a szem öregedésének folyamatát. Főleg a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabona a szelén bőséges forrása.

Források:

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS