Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A zöld tea immunerősítő hatása valós vagy csak marketing?

Gyógynövény
zold tea hatasa

Mitől hatásosabb a zöld tea, mint a fekete tea? 

Számos egészséges vagy annak vélt élelmiszer valójában nem is az. A zöld teának számos pozitív hatást tulajdonítanak, mint erős antioxidáns hatás és az immunerősítés. Vajon ezek tényleges kutatásokkal alátámasztott tények?

Kezdjük először is azzal, hogy a zöld tea miben más, mint a hagyományos fekete tea. A zöld teát nem erjesztik, emiatt nagyon más élettani hatásokkal rendelkezik, mint a hagyományos teák. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll.

Ez az elkészítési mód a sokkal kedvezőbb hatás oka, ennek köszönhető, hogy a zöld teában nagy mennyiségű polifenol szerkezetű, flavonoid vegyület található melyek rendkivül komplex hatást biztosítanak. 1 liter zöld tea átlagosan 1 gramm polifenolt tartlmaz.

Zöld tea és az immunrendszer

A zöld tea „betegségűző erejének” titka magas antioxidáns és polifenol tartalmában van. A szabadgyökök az oxidáció során keletkeznek és gyorsítják az öregedést, felelősek a rák kialakulásáért és az immunrendszert is gyengítik. A szabad gyököket az antioxidánsok kötik meg, amiket a szervezet termel saját magának is de ezek nem elegendőek, főleg akkor ha stresszes életet élünk, kevés alvással és egyéb negatív tényezőkkel súlyosbítjuk a napjainkat.

A távol-keleti népek és indiaiak évszázadok óta használják a zöld teát, hogy megelőzzenek különböző fajta megbetegedéseket és hogy erősítsék az immunrendszerüket. A Nyugat sokkal később fedezte fel a zöld tea jótékony hatásait, azóta expressz sebességgel próbálja behozni a lemaradását. A zöld tea a betegségmegelőzésen túl segíthet a fogyásban, a bőrápolásban, növeli az élettartamot és javítja az agy működését. A jelenlegi vírushelyzetben nem árt, ha kicsit megtámogatjuk a szervezetünket és igyekszünk természetes módon felvenni a kesztyűt a kórokozókkal.

A zöld teában található vegyületek szignifikánsan képesek növelni az immunválaszban kulcsszerepet játszó "szabályozó T-sejtek" számát - derül ki az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének új kutatásából. Ez az egyelőre kevéssé ismert mechanizmus széles körű érdeklődést váltott ki a kutatókban, hiszen áttörést hozhat a gyulladás kezelésében, az immunválasz javításában és a rák megelőzésében [1]

A zöld tea valójában megváltoztatja a vírus szerkezetét, ami elnyomja a vírus fertőzőképességét. Az EGCG (epigallocatechin-gallát) képes az influenza vírus sejtmembránjához kapcsolódni. Az EGCG az influenza vírus hemagglutinin nevű glikoproteinjéhez kötődik, amely blokkolja a vírus más sejtek megfertőzésének képességét. Ez a zöld teát erős fegyverré teszi az influenza elleni megbetegedés ellen, és elősegítheti a gyors gyógyulást is. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a zöld tea is gátolja a neuraminidáz enzimet, lassítva számos vírus sejtről-sejtre való terjedését. Kimutatták, hogy a zöld tea másik összetevője, az L-theanin fokozza az immunválaszt. Az L-theanin aktiválja és elősegíti egy fehérvérsejt fajta termelését, az úgynevezett gamma-delta T-limfocitát. Az L-theanin az gamma interferon előállításában is segít, ami egy fontos citokin (az immunrendszer jelzőfehérjéje), amely erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Izgalmas és figyelemre méltó a zöld tea és az influenza megelőzésének és gyógyulásának kutatása. Egy tanulmány 197 egészségügyi dolgozót vizsgált meg egy 5 hónapos időszak folyamán. Az egyik 98 résztvevőből álló csoport zöld tea kapszulákat kapott, amik 378 mg katechint (270 mg EGCG tartalom) és 210 mg L-Theanint tartalmaztak. A 99 résztvevővel rendelkező kontroll csoport placebót kapott. A vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy számoljanak be az influenzaszerű tünetek előfordulásáról, beleértve a lázat, és legalább egy további tünetet, például köhögést, torokfájást, fejfájást vagy testfájást. A zöld tea csoportban a placebóhoz képest jóval kevesebben betegedtek meg. A kísérlet megmutatta, hogy a zöld tea több mint háromszoros védelmet nyújt a megfertőződés ellen, különösen akkor, ha az expozíció jelentős. [2]

Az immunrendszeren kívül milyen más kedvező hatása van a zöld teának?

Segíti a vércukor kordában tartását, antidiabetikus hatással rendelkezik, diabéteszeseknek ajánlott a fogyasztása. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), ami egy polifenol típus.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS