Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

3 egzotikus kurkumás repect

Gyógynövény
kurkumas csirkeleves

Kurkumás-gyömbéres csirkeleves

Hozzávalók:

  •          2 kiló egész csirke de lehet akár csontos csirkemell is
  •          2 közepes hagyma, hámozatlan, negyedelt
  •          2 fej fokhagyma, keresztben megfelezve
  •          10-15 centiméteres gyömbér, hámozatlanul, vékonyra szeletelve
  •          3 szárított babérlevél
  •          1 evőkanál őrölt kurkuma (akik szeretik az ízét akár 2-t is bele tehetnek)
  •          2 teáskanál fekete bors
  •          2 teáskanál koriandermag
  •          só
  •          4 közepes sárga répa meghámozva, átlósan darabokra vágva
  •          200-250 gramm szárított udoni tésztahagyma, nagyon vékonyra szeletelve
  •          chilis olaj (tálaláshoz)

A kurkumás-gyömbéres csirkeleves elkészítés lépései:

  1. Helyezzünk egy nagy fazékba csirkét, hagymát, fokhagymát, gyömbért, babérleveleket, kurkumát, borsot, koriandermagot és több csipet sót. Öntsük fel hideg vízzel, hogy ellepje, és közepes lángon forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet, és óvatosan pároljuk körübelül 30–35 percig. Tegyük fel a csirkét egy tányérra, és hagyjuk kissé kihűlni. Távolítsuk el a bőrt a csirkéről, ezt kidobhatjuk vagy máshol felhasználhatjuk, a levesben nem lesz rá A csirkét szeljük le a húsáról, aprózzuk fel és tegyük félre egy kis ideig. Helyezzük vissza a csontokat és a rajta maradt húst. Növeljük a hőmérsékletet és forraljuk fel a levet, addig főzzük, amíg kb. egyharmadával csökken, ez körübelül 15–20 percet jelent. Fűszerezzük még sóval, ha szükséges.
  2. Szűrjük le a levet egy nagy serpenyőbe; a szilárd részeket dobjuk ki. Adjunk hozzá sárgarépát, forraljuk fel és főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul, kb. 5 percig.
  3. Közben főzzünk tésztát egy nagy edényben forrásban lévő sós vízben, alkalmanként megkeverve, ha megfőtt csepegtessük le és hideg vízzel öblítsük.
  4. Osszuk el a tésztát a tálak között. Adjunk hozzá aprított csirkehúst az alapléhoz, és főzzük, amíg át nem melegszik; fűszerezzük a levest még több sóval, ha szükséges. A leves tetejét díszítsük és ízesítsük kis zöldhagymával és csepegtessünk rá chili olajat.
  5. Lehet is tálalni a finom kurkumás-gyömbéres csirkelevest! Jó étvágyat hozzá!

Kurkumás – gyömbéres frissítő a Jamu

Ez egy speciális indonéz frissítő/hűsítő. Vágjunk fel egy 3-5 centis gyömbér gyökeret apró darabokra, majd ugyanezt tegyük meg egy hasonló méretű kurkuma gyökérrel. Ezt tegyük be egy liter vízbe, szeljünk rá citromkarikát és tegyük be a hűtőbe állni egy órát. Kiváló nyári hűsítő, remek alternatíva az üdítőknek és nem utolsó sorban rendkívül egészséges is.

Édesszájúak, vagy akiknek túl intenzív a gyömbér és a kurkuma íze, azok mézzel édesíthetik.

 jamu ital kurkuma

Kardamomos-kurkumás-fahéjas capuccino

Ez gyakorlatilag egy sport capuccino, a kardamom erősíti a szívet, a kurkuma az ízületekre van jó hatással, míg a fahéj a vércukorszintet optimalizálja.

Ugyanúgy készül, mint egy standard capuccino csak a lényeg, hogy még a hab előtt tegyük rá a fűszereket, mert még a magas habot is gond nélkül leviszi. A koffein ráadásul reggel beindítja a testet, így például egy reggeli edzés előtt kiváló társ lehet a kardamomos-kurkumás-fahéjas capuccino.

 kurkuma capuccinno

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS