Korábbi cikkünkben már volt szó róla, hogy mi a kurkuma kura hatása a szervezetre. Most pedig egy remek kurkumás recepttel érkeztünk!
Kurkumás-gyömbéres csirkeleves
Hozzávalók:
- 2 kiló egész csirke de lehet akár csontos csirkemell is
- 2 közepes hagyma, hámozatlan, negyedelt
- 2 fej fokhagyma, keresztben megfelezve
- 10-15 centiméteres gyömbér, hámozatlanul, vékonyra szeletelve
- 3 szárított babérlevél
- 1 evőkanál őrölt kurkuma (akik szeretik az ízét akár 2-t is bele tehetnek)
- 2 teáskanál fekete bors
- 2 teáskanál koriandermag
- só
- 4 közepes sárga répa meghámozva, átlósan darabokra vágva
- 200-250 gramm szárított udoni tésztahagyma, nagyon vékonyra szeletelve
- chilis olaj (tálaláshoz)
A kurkumás-gyömbéres csirkeleves elkészítés lépései:
- Helyezzünk egy nagy fazékba csirkét, hagymát, fokhagymát, gyömbért, babérleveleket, kurkumát, borsot, koriandermagot és több csipet sót. Öntsük fel hideg vízzel, hogy ellepje, és közepes lángon forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet, és óvatosan pároljuk körübelül 30–35 percig. Tegyük fel a csirkét egy tányérra, és hagyjuk kissé kihűlni. Távolítsuk el a bőrt a csirkéről, ezt kidobhatjuk vagy máshol felhasználhatjuk, a levesben nem lesz rá A csirkét szeljük le a húsáról, aprózzuk fel és tegyük félre egy kis ideig. Helyezzük vissza a csontokat és a rajta maradt húst. Növeljük a hőmérsékletet és forraljuk fel a levet, addig főzzük, amíg kb. egyharmadával csökken, ez körübelül 15–20 percet jelent. Fűszerezzük még sóval, ha szükséges.
- Szűrjük le a levet egy nagy serpenyőbe; a szilárd részeket dobjuk ki. Adjunk hozzá sárgarépát, forraljuk fel és főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul, kb. 5 percig.
- Közben főzzünk tésztát egy nagy edényben forrásban lévő sós vízben, alkalmanként megkeverve, ha megfőtt csepegtessük le és hideg vízzel öblítsük.
- Osszuk el a tésztát a tálak között. Adjunk hozzá aprított csirkehúst az alapléhoz, és főzzük, amíg át nem melegszik; fűszerezzük a levest még több sóval, ha szükséges. A leves tetejét díszítsük és ízesítsük kis zöldhagymával és csepegtessünk rá chili olajat.
- Lehet is tálalni a finom kurkumás-gyömbéres csirkelevest! Jó étvágyat hozzá!
Kurkumás – gyömbéres frissítő a Jamu
Ez egy speciális indonéz frissítő/hűsítő. Vágjunk fel egy 3-5 centis gyömbér gyökeret apró darabokra, majd ugyanezt tegyük meg egy hasonló méretű kurkuma gyökérrel. Ezt tegyük be egy liter vízbe, szeljünk rá citromkarikát és tegyük be a hűtőbe állni egy órát. Kiváló nyári hűsítő, remek alternatíva az üdítőknek és nem utolsó sorban rendkívül egészséges is.
Édesszájúak, vagy akiknek túl intenzív a gyömbér és a kurkuma íze, azok mézzel édesíthetik.
Kardamomos-kurkumás-fahéjas capuccino
Ez gyakorlatilag egy sport capuccino, a kardamom erősíti a szívet, a kurkuma az ízületekre van jó hatással, míg a fahéj a vércukorszintet optimalizálja.
Ugyanúgy készül, mint egy standard capuccino csak a lényeg, hogy még a hab előtt tegyük rá a fűszereket, mert még a magas habot is gond nélkül leviszi. A koffein ráadásul reggel beindítja a testet, így például egy reggeli edzés előtt kiváló társ lehet a kardamomos-kurkumás-fahéjas capuccino.