Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

8 vitamin és tápanyag, aminek a fogyasztásával javíthatjuk bőrünk egészségét

Vitamin
arcbor

A bőr az évek előrehaladtával fokozatosan veszít a feszességéből és rugalmasságából. Sajnos az idő kerekének forgását nem lehet megállítani de számos vitamin és tápanyag fogyasztásával a regresszív szakasz megindulása kitolható és lassítható. Az arcbőr az egyik elsődleges vizuális indikátor, ami alapján az emberek meghatározzák egymás korát. Ennek egészségesen tartásával lehet fiatalos benyomást kelteni még akár idősebb korban is. Lássuk a listát, miket érdemes életvitelszerűen fogyasztani, hogy az arcbőr minél tovább optimális maradjon.

D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely kritikus fontosságú az egészség számos vonatkozásában, beleértve a bőr egészségét is. Egyes kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin alacsony vérszintje összefügg a bőrbetegségekkel, köztük az ekcémával és a pikkelysömörrel - mindkettő száraz bőrt okozhat (forrás).

Kollagén

A kollagén a legelterjedtebb fehérje a szervezetben, és a bőr száraz tömegének 75% -át teszi ki.

Egy 69 nővel végzett vizsgálat során kiderült, hogy azok a résztvevők, akik napi 2,5–5 gramm kollagént fogyasztottak 8 héten keresztül, jelentősen javították a bőr rugalmasságát, és a bőr hidratáltságát is fokozták, összehasonlítva egy placebo csoporttal (forrás).

Egy másik, 12 hetes vizsgálat 72 nőben vette észre, hogy egy 2,5 gramm kollagén peptidet tartalmazó kiegészítő, valamint egyéb összetevők, például a C-vitamin és a cink keverékével történő szedése jelentősen javította a bőr hidratáltságát és érdességét, összehasonlítva egy placebo csoporttal (forrás).

A 11 tanulmány 2019-es áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy napi 2,5–10 gramm orális kollagén-kiegészítők 4–24 hétig történő alkalmazása fokozta a bőr hidratáltságát és a kezelt xerózist, amely a száraz bőr orvosi kifejezése (forrás).

C-vitamin

A C-vitamin erőteljes, bőrvédő antioxidánsként működik, és elengedhetetlen a kollagéntermeléshez, ezért fontos tápanyag a bőr egészségéhez (forrás).

Halolaj

A halolaj dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA) tartalmaz, két esszenciális zsírsavat, amelyek erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és amelyekről kimutatták, hogy sok szempontból előnyösek a bőr számára (forrás).

A halolajjal ellátott étrend-kiegészítők elősegíthetik a bőr hidratáltságát és javíthatják a bőr zsírsav-gátját, ami segít fenntartani a hidratációt.

Probiotikumok

Egy tanulmány megállapította, hogy mind az egerek, mind az emberek Lactobacillus plantarum baktériumokkal történő táplálása 8 hét után javította a bőr gát funkcióját és a bőr hidratációját. További kutatásra azonban szükség van. (forrás)

Hialuronsav

A hialuronsavat gyakran helyileg alkalmazzák a bőr hidratáltságának javítására, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ennek a vegyületnek más tápanyagokkal együtt történő bevitele jelentősen növelheti a bőr hidratáltságát (forrás)

Sarkosan fogalmazva a bőrre kenve nem ér sokkal többet, mintha a hajunkra kennénk. A bőrre kenve a hialuronsav nem vagy csak nagyon gyenge hatásfokkal hasznosul.

A hialuronsavat kollagénnel és C-vitaminnal együtt szokták ajánlani étrend-kiegészítőként, mert közösen szinergiahatásba képesek lépni.

Aloe Vera

Egy 64 nőben végzett vizsgálat megállapította, hogy az aloe verából származó zsírsavakkal való kiegészítés 12 hétig jelentősen javította a bőr nedvességét és a bőr rugalmasságát, összehasonlítva a placebóval

Keramidok

A keramidok zsírmolekulák, amelyek az egészséges bőr fontos összetevői. Egyes kutatások kimutatták, hogy a keramidokkal történő kiegészítés növelheti a bőr hidratáltságát, ami segíthet a száraz bőr kezelésében (forrás)

Forrás: Healthline

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS