Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A B12-vitamin - minden amit tudni érdemes

Vitamin
b12 vitamin hatásai

Egy 2004-es tanulmány rámutatott arra, hogy a világ számos részén, beleértve az Egyesült Államokat, Indiát, Mexikót, Közép-Amerikát, Dél-Amerikát és Afrikát is a legfőbb egészségügyi problémának tartják a B12-vitaminhiányt. A B12 vitamin jó hatással van a közérzetre, energiaszintre, memóriára, szívre, bőrre, hajra, emésztésre és még sok másra is. A B12 egy fontos vitamin a mellékvese fáradtság, a többszörös metabolikus funkciók -mint az enzim termelődés, a DNS szintézis és hormonegyensúly- kezelésében, valamint az egészséges ideg-, szív- és érrendszer megőrzésében.

Mivel a szerveztünkben nagyon széles spektrumban tölt be szerepet, a B12-vitaminhiány számos különböző negatív tünet formájában jelentkezhet. Ezek közül a legszembetűnőbbek a krónikus fáradtság, hangulat zavarok, például a depresszió, krónikus stressz vagy a levertség.

A B12 vitamin előnyei

A B12-vitamin több szempontból is előnyös a központi idegrendszerre: segít megőrizni az idegsejtek egészségét -többek között amelyek a neurotranszmitterek közvetítéséhez szükségesek- és segít az idegsejteket körülvevő védőburok, azaz a mielin kialakításában is. Ez azt jelenti, ha a B12 vitamin szint alacsony, akkor a kognitív funkciók sérülhetnek.

A B12 vitamin - amit gyakran hívnak ciano-kobalaminnak vagy metilkobalaminnak is - segíti az emésztést és a szív egészségének megőrzését. A hiánya emésztési zavarokhoz vezethet és növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A B12-vitaminhoz élelmiszereken keresztül vagy hidroxokobalamin injekción keresztül lehet hozzájutni, az utóbbi esetében a vitamin injekciót az izomba adják be.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet Táplálkozási Osztályának (National Institute of Health’s (NIH) Dietary Office) becslése szerint az Egyesült Államok lakosságának közel 1,5 – 15%-a B12-vitaminhiányos. Más tanulmányok, mint például az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban 2000-ben közzétett tanulmánya pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a szám még magasabb is lehet, akár a lakosság 39%-a is szenvedhet B12-vitaminhiányban.

A természetes állati származékok a legjobb B12 vitamin források, ezek közé tartoznak a tejtermékek, tojások, húsok, halak, szárnyasok. A NIH szerint a növényi élelmiszerek természetes formájukban nem tartalmaznak B12-vitamint, hacsak nem mesterségesen hozzáadva.

Bizonyos mértékig olyan növényi élelmiszerekben is található B12-vitamin, mint az élesztő, a vitaminnal dúsított gabona termékek és tengeri algák. Azonban ezek közül a legtöbb nem úgy szívódik fel, mint az állati eredetűek.

A B12 vitamin hiány

A B12-vitaminhiányt nehéz felismerni, főleg azért, mivel gyakran előforduló tünetei vannak, mint a fáradtság vagy bágyadtság. A B12-vitaminhiány megállapítása a vérben lévő B12-vitamin szint mérésével történik. Azonban riasztóak azok a tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a B12 vitamin hiányhoz köthető betegségben szenvedők 50 százalékánál a tesztek normál B12 szintet mutattak.

Léteznek sokkal pontosabb szűrési lehetőségek a hiányosság felismerésére, de általában ezek nem adhatóak a betegeknek, kivéve ha vérszegénységre vagy szívbetegségre utaló tüneteik vannak. Tehát ha Ön arra gyanakszik, hogy vitaminhiányos, de a vérvizsgálata azt mutatja ki , hogy rendben van a vitaminszintje, akkor forduljon orvoshoz, és kérjen egy másik vizsgálatot, amelyik ellenőrzi a homocisztein szintet is.

A B12 vitamin hiány tünetei a következők lehetnek:

 • Krónikus fáradtság

 • Izomfájdalom és gyengeség

 • Ízületi fájdalom

 • Légzési nehézségek

 • Szédülés

 • Memóriazavar

 • Koncentrálási nehézség

 • Hangulatváltozások, depresszió és idegesség

 • Rendellenes szív problémák, például heves szívdobogás

 • Fogbetegségek, például vérző íny, szájsebek

 • Emésztési problémák, mint például hányinger, hasmenés vagy hasgörcs

 • Étvágytalanság

 • Súlyosabb B12-vitaminhiány kóros vérszegénységet is okozhat, ami memóriavesztéshez, memóriazavarhoz és hosszabb távon akár demenciához is vezethet.

Kik vannak leginkább kitéve a B12 vitaminhiánynak? Azok az idős emberek a leghajlamosabbak rá, akiknek emésztési zavaruk van. Az idősebb emberek általában kevesebb gyomorsavat termelnek, amire viszont szükség van a B12 vitamin megfelelő átalakításához. Továbbá mivel az állati származékú élelmiszerek bizonyulnak a legjobb B12-vitamin forrásnak, így a vegetáriánusok és azok, akik nem esznek állati eredetű élelmiszereket a legvalószínűsíthetőbben B12-vitamin hiányosak. Ezért mind az idősebbeknek, mind pedig a növényalapú étrenden élőknek B12 vitamin kiegészítő napi fogyasztása javasolt.

Ezen kívül még a dohányzók (mivel a nikotin meggátolja a felszívódást), a rendszeres alkoholt fogyasztók, és azok, akik vérszegénységgel vagy emésztési gondokkal (például cöliákiával vagy Chron-betegséggel) küzdenek, vannak kitéve jobban a B12-vitaminhiány kockázatának.

A B12-vitamin fogyasztására a B-komplex vitaminokat vagy egy jó minőségű multivitamint javasolnék. Ezek a B-vitaminok széles spektrumát tartalmazzák, mind együttesen dolgoznak, hogy a szervezet el tudja látni a funkcióit és kiegyensúlyozzák egymást, innen is ered a “komplex” elnevezés. Egy B komplex vitamin kiegészítőben több fontos B-vitamint is talál – mint a biotin (B7-vitamin), tiamin (B1-vitamin), niacin (B3-vitamin) és riboflavin (B2-vitamin) –melyek együttes jelenléte szükséges a legjobb eredmény eléréséhez.

A B12 vitamin napi szükséglete

0 és 6 hónap közötti csecsemőknek: 0,4 µg (mikrogramm)A NIH szerint (Nemzeti Egészségügyi Intézet = National Institute of Health) az ajánlott napi B12-vitamin mennyiség:

 • 7-12 hónapos csecsemőknek: 0,5 µg

 • 1-3 éves kisgyerekeknek: 0,9 µg

 • 4-8 éves gyerekeknek: 1,2 µg

 • 9-13 éves gyerekeknek: 1,8 µg

 • 14 év feletti felnőtteknek: 2,4 µg

 • Terhes nőknek: 2,6 µg

 • Szoptatás alatt a nőknek: 2,8 µg

Más vitaminokkal összehasonlítva B12-vitaminból nincs olyan nagy mennyiségben szükségünk – de mindenképpen szükséges a napi utánpótlás. A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, könnyen kiürülnek a szervezetből, így a vérben lévő ajánlott mennyiség fenntartásához, és a B12 vitaminhiány elkerüléséhez gyakran kell B-vitaminokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztani.

A NIH azt ajánlja, hogy az 50 év felettiek napi szinten fogyasszanak B12 vitamin kiegészítőt vagy legalább B12-vitaminban gazdag élelmiszereket. A napi ajánlott mennyiség 25-100 µg, az időseknél ezt tartják az egészséges B12 vitaminszintnek.

A B12-vitamint tabletta formában, a nyelv alá helyezett cseppekben vagy akár szájspray-n keresztül is fogyasztható. Az idősebbeknek inkább a cseppek vagy a szájspray alkalmazása ajánlott, mert náluk nehézséget okozhat a vitamin gyomorban való felszívódása.

Mivel a B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ezért a felesleg könnyen távozik a szervezetből (vizeleten keresztül). Ebből adódóan a B12-vitamin egy biztonságosnak mondható, nem mérgező vitamin, azonban mindig célszerű az ajánlott mennyiséget betartani, és bármilyen kiegészítő nagyobb dózisban való szedése előtt érdemes konzultálni az orvosával.

A B12 vitamin hatása

Érdekli, hogy a B12-vitamin hogyan javítja az egészséget? A B12-vitamin az alábbiak szerint fejti ki jótékony hatását:

1. Segít az energiaszint fenntartásában

A B12-vitamin jótékony hatással van az anyagcserére, mivel az segít átalakítani a szénhidrátokat hasznos glükózzá a szervezetünkben. A szénhidrát tartalmú élelmiszerekből származó glükóz energiaforrásként hasznosul, ezért van, hogy a B12-vitaminhiányos emberek gyakran fáradtságra panaszkodnak. B12-vitamin szükséges a neurotranszmitterek működéséhez is, ez nyújt segítséget az izmok összehúzodásában és energiával tölt el egész napra, amitől nem érzi magát az ember fáradtnak és kimerültnek.

2. Megelőzi a memóriavesztést és csökkenti az idegi eredetű betegségek kialakulásának kockázatát

A B12-vitaminhiány számos neurológiai és pszichiátriai zavart okozhat. Az idegek épségében és a neurtranszmitterek jelátvitelében betöltött szerepe miatt a B12-vitamin jó hatással van a kognitív funkciókra, csökkenti az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát is, mint például az Alzheimer-kór és a demencia.

3. Hangulat javító és segíti az idegrendszer megfelelő műkődését

A B12-vitamin egyik legtöbbet kutatott előnye, hogy segíti az idegrendszer egészséges műkődését, ezáltal csökkentve az olyan hangulati zavarokat, mint a depresszió vagy az idegesség.

A B12-vitamin a folsavval együtt, mint az anyagcsere egyik meghatározó eleme, szükséges a SAMe (S-adenozil metionin) aminosav képzéshez. A SAMe aminosavnak alapvető neurológiai funkciója van a stressz és hangulatszabályozásban.

B12-vitamin szükséges a koncentrációhoz és az olyan kognitív folyamatokhoz, mint a tanulás, ezért a B12-vitaminhiány koncentrációs nehézségeket okozhat és növelheti a figyelemzavar kockázatát.

4. Szerepe van a szív egészségének megőrzésében

A B12-vitamin számos módon kifejti jótékony hatását a szív-és érrendszerre, ami nagyon fontos figyelembevéve azt a tényt, hogy a világban jelenleg a szívbetegségek a halálozások egyik legfőbb okai. A B12-vitamin segít csökkenteni a megemelkedett homocisztein szintet, amit az egyik legfőbb rizikófaktornak tartanak a szívbetegségeknél. A homocisztein egy aminosav, melynek vérben lévő szintjét a B-komplex vitaminok, beleértve a B12-vitamint képesek befolyásolni.

A B12-vitamin védelmet nyújt az olyan szívbetegségek ellen, mint a szívinfarktus vagy stroke, azáltal hogy csökkenti a vérben a homocisztein szintet. Arra is léteznek bizonyítékok, hogy a B12-vitamin segít kontrollálni a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Sőt a B-vitaminok képesek kontrol alatt tartani az érelmeszesedést, amikor is az erekben a veszélyes lemezkék lerakodnak.

5. Hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez

A B12-vitamin elengedhetetlen az egészséges bőrhöz, hajhoz és körömhöz, mivel fő szerepet játszik a sejtképződésben. A B12-vitamin jótékony hatással van a bőrre, csökkenti a bőr pirosságát, szárazságát, a gyulladásokat és a pattanásokat, valamint alkalmazható pikkelysömörre és ekcémára is. Csökkenti a hajtöredezést és erősíti a körmöket.

6. Segíti az emésztést

Az emésztésért felelős enzim képződését segítő szerepének köszönhetően a B12-vitamin szükséges az egészséges anyagcsere támogatásához és az élelmiszerek gyomorban való lebontásához. Milyen módon segíti a B12-vitamin az emésztést? Az egészséges baktériumok képzéséhez nyújt segítséget a bélben. A káros baktériumok kiküszöbölése az emésztőrendszerben -a hasznos baktériumok együttes jelenlétével -az, amivel megelőzhetőek az olyan emésztési zavarok kialakulása, mint az IBS (irritábilis bélszindróma) vagy a Candida.

7. Hozzájárul az egészséges terhességhez

B12-vitamin szükséges a nukleinsav vagy DNS képződéséhez – amely az emberi testben a genetikai örökítőanyag. Ezért a B12-vitamin nem egyszerűen csak kulcsfontosságú táplálék a növekedés, fejlődés szempontjából, hanem az egészséges terhesség létfontosságú összetevője. A B12-vitamin együttműködik a szerveztünkben a folsavval, és így segítenek csökkenteni a születési rendellenességek kockázatát, mint például az idegcsőelzáródást.

8. Segítséget nyújthat rákmegelőzésnél

A B12-vitamin kiegészítésről most is folytatnak tanulmányokat, hogy különösen a folsavval együtt szedve bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát csökkenthetik. Előzetes kutatások azt mutatják, hogy a B12-vitamin immunrendszerre tett jótékony hatása segítséget nyújthat méhnyakrák, prosztata és a vastagbélrák megelőzésénél.

9. Segíti a vörösvértest termelést és megakadályozza a vérzékenységet

A B12-vitamin szükséges az egészséges szintű vörösvértest termelődéséhez. Segít megelőzni az egyfajta vérszegénység, a megaloblasztos anemia kialakulását, melynek tünetei a krónikus fáradtság és gyengeség.

A legjobb B12 vitamin tartalmú ételek

A NIH szerint szerveztünknek két lépésre van szüksége ahhoz, hogy az élelmiszerekben lévő B12-vitamin felszívódjon és megtapasztalhassuk a fent említett jótékony hatásokat.

Először is a gyomorban lévő gyomorsav szétválasztja a B12-vitamint azoktól a fehérjéktől, ami az elfogyasztott élelmiszerben van. Ezek után pedig a B12-vitamin összekapcsolódik a gyomor által termelt fehérjével, amelyet intrinsic faktornak hívnak, és ez a szervezetben már fel tud szívódni.

A B12-vitamin felszívódás és felhasználás szempontjából tehát az emésztőrendszer egészsége ugyanolyan fontos, mint azok az élelmiszerek, amiket elfogyasztunk.

Az “Experimental Biology and Medicine” (Kísérleti Biológia és Gyógyászati) szakfolyóiratban 2007-ben megjelent egy tanulmány, ami arra mutat rá, hogy a B12-vitamin egy nehezen felszívódó tápanyag. Az egészséges felnőttekben az élelmiszerekben lévő B12-vitaminok csupán 50%-a vagy még annál is kevesebb szívódik fel. Az olyan B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek bizonyultak a leghatásosabbnak felszívódást tekintve, mint a csirke, sertés húsok vagy halak, míg a tojásról azt mutatták ki, hogy a benne lévő B12-vitamin csupán 9%-át tudja a szervezetünk hasznosítani.

Egy másik, nem éppen pozitív megállapítás, hogy a vegánok és vegetáriánusok körében is népszerű “szuperélelmiszer”-nek tartott kék és zöld algák, nem igazán járulnak hozzá a B12-vitamin felszívódásához. Ez egy további ok arra, hogy a vegetáriánusok miért is szedjenek naponta B12-vitamin kiegészítőket, még ha ők úgy is vélik, hogy a növényi élelmiszerekkel elegendő mennyiséget biztosítanak a szervezetüknek, hogy elkerüljék a B12-vitamin hiányt.

Habár a felszívódás pontos mértéke nagyban függ az adott személy emésztő rendszerének egészségétől, az alábbiakban olvashatjuk, hogy a B12 vitamin miben van legnagyobb mennyiségben (felnőttek esetében a napi 2.4 mg a százalék alap):

 • Marha és csirke máj – 85 g (a napi ajánlott mennyiség 3,375%-a)

 • Lazac – 1 szelet (108 g): 19,5 mg (812%)

 • Hering – 1 szelet (143 g): 18,7 mg (779%)

 • Makréla – 85 g: 15.3 mg (637%)

 • Szardínia – 1 csésze: 13,3 mg (554%)

 • Tonhal – 85 g: 9,3 mg (385%)

 • Pisztráng – 1 szelet: 9,1 mg (379%)

 • Szerves joghurt – 1 doboz natúr görög joghurt (170 g): 1,3 mg (53%)

 • Pulyka – 85 g: 1,1 mg (41%)

 • Tehéntej – 1 csésze: 1 mg (41%)

 • Bélszín – 85 g: 0,9 mg (38%)

 • Bárány – 85 g: 0,8 mg (34%)

Hogyan vigyünk több B12-vitamint a napi étrendünkbe

Mindig az a legjobb módja a B12-vitamin vagy bármilyen más táplálékkiegészítő bevitelének, ha a lehető legtermészetesebb élelmiszer forrásból származik. Az élelmiszerek a vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok és más nyomelemek komplex hálozatát biztosítják, melyek olyan módon segítik az egészségünket, ahogyan a kiegészítők általában nem teszik. Az étrendkiegészítők számos súlyos esetben segíthetnek persze a hiányosságokat csökkenteni, de nem jó ötlet csak a táplálékkiegészítőkre bíznunk a szükséges tápanyagok bevitelét.

A B12-vitaminhiány megelőzhető és ezáltal a legtöbb előnye is élvezhetővé válik, ha a napi étrendünk minél több B12-vitaminban gazdag élelmiszert tartalmaz. A napi mennyiség természetes bevitelének növeléséhez segítséget nyújthatnak olyan ételek fogyasztása, mint például a Teriyaki lazac, pulykavagdalt kecskesajttal, CrockPot (lassú főzés) marhahús brokkolival vagy éppen a fokhagymás roston sült bárány.

A B12 vitaminnal kapcsolatos aggályok és más gyógyszerekre való hatása

A B12-vitamin felszívódását akadályozhatja, ha valakinek alkohol problémái vannak vagy erős dohányos.

Az alkohol és a nikotin mellett a hosszú ideig tartó antibiotikum kezelés is csökkentheti a B12-vitamin gyomorban való felszívódását és hasznosítását. Ebből kifolyólag, akik gyomorsav csökkentő gyógyszereket szednek, konzultáljanak orvosukkal a B12-vitamin kiegészítő szükségességéről. A kálium pótlók ugyancsak csökkenthetik a B12 vitamin felszívódását, ezért ha nagy adagban szedi a kálium kiegészítőt, ügyelnie kell a B12-vitamin pótlásról is. Az élelmiszerekben lévő kálium nem okozhat gondot, de nagy mennyiségben fogyasztva bizonyos embereknél ennek hatására B12-vitamin hiány léphet fel.

A B12-vitamin ajánlott mennyisége eltérő, de a Mayo Klinika szerint ez a következőképpen alakul:

 • 0-6 hónapos korban: 0,4 µ

 • 7-12 hónapos korban: 0,5 µ

 • 1-3 éves korban: 0,9 µ

 • 4-8 éves korban: 1,2 µ

 • 9-13 éves korban: 1,8 µ

 • 14 év felett: 2,4 µ

 • Terhes nőknek: 2,6 µ

 • Szoptatás alatt: 2,8 µ

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS