Vitaminocskák (30 rágótabletta)

Multivitamin rágótabletta gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
2490 Ft

Immun Forte (60 tabletta)

15 komponensű immunrendszer-erősítő étrend-kiegészítő.
4490 Ft

Multivitamin 13 (30 kapszula)

Multivitamin készítmény 13 vitamin és 11 ásványi anyag felhasználásával.
1990 Ft
Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk

A cink fogyasztás meglepő előnyei

Vitamin

2020. december 28.

cink fogyasztas

Nem is gondolnád mennyi mindenre jó a cink. Erősíti az immunrendszert és még számos hasznos tulajdonsága van. Te fogyasztasz rendszeresen cinket? Átfogó cikkünkből az is kiderül milyen élelmiszerek tartalmazzák.

Szükséges napi szinten kis mennyiségbenfogyasztani  a szervezet egészségének megőrzése végett. A cink több módon is hasznára válik a szervezetnek: segíti a hormonképzést, erősíti az immunrendszert és serkenti az emésztést.

A cink előnyei közé tartozik a gyulladás gátló hatása is, ezért a cinknek jelentős előnyei lehetnek számos gyakori, krónikus betegségben, mint a rák elleni küzdelemben vagy a szívbetegség megelőzésében.

A cink valójában minden testi szövetben jelen van, és az egészséges sejtosztódáshoz is szükséges.  A szervezetben javítja a szabadgyökök okozta károkat és lassítja az öregedési folyamatot. A cink hatást gyakorol a hormonális egyensúlyra is, ezért a cinkhiány fokozhatja a meddőség vagy a cukorbetegség kockázatát.

A Kaliforniai Egyetem Bőrgyógyászati Tanszékének kutatói szerint a cink számos biokémiai folyamatban meghatározó szerepet játszik: szervrendszerek, köztük az emésztőrendszer, a gasztrointesztinális, a központi idegrendszer, az immunrendszer, a vázizom és a reproduktív rendszer folyamataiban. A cinkhiány a sejt által közvetített immunitás diszfunkcióját eredményezi, és növeli a fertőzés iránti érzékenységet.

Hogyha nincsen elegendő cink a táplálkozásban, lehetséges, hogy olyan negatív reakciók jönnek létre, mint a gyakran betegeskedés, állandó fáradtságérzet, rossz koncentráció, lassú sebgyógyulás.

Mennyi cink fogyasztása szükséges ahhoz, hogy a pozitív hatásait megtapasztalhassuk?

Az USDA szerint a cinkre vonatkozó táplálék-referencia-bevitel a kor és a nem alapján történik:

csecsemők:

  • 0-6 hónap: 2 mg / nap
  • 7-12 hónap: 3 mg / nap

Gyermekek:

  • 1-3 év: 3 mg / nap
  • 4-8 év: 5 mg / nap
  • 9 -13 év: 8 mg / nap

Serdülők és felnőttek:

  • 14 év feletti férfiak: 11 milligramm / nap
  • 14 és 18 év közötti nők: 9 mg / nap
  • A 19. életévét betöltött nők: 8 milligram / nap

A cink általában különféle formában kapható, beleértve a cukorkákat, szirupokat, géleket és kapszulákat. A cink megtalálható a legtöbb multivitaminban és ásványi anyag kiegészítőkben is. Ezek a kiegészítők tartalmazhatnak cinket cink-glükonát, cink-szulfát vagy cink-acetát formájában. Hasonló módon szívódnak fel, és fejtik ki hatásukat, így az egyik típus nem tekinthető jobbnak a többieknél.

A cinkhiány tünetei

A cink hiánya gyakori a világon, többek között az USA-ban is.  A cinkhiány akkor fordul elő, ha valaki nem eszik olyan ételeket, amelyek cinket tartalmaznak, vagy olyan nehézségekbe ütköznek, mint az emésztőrendszeri betegségek vagy nagyon gyenge bélgyógyászati Szivárgó bél szindrómával. A legmagasabb mennyiségű cink a fehérjetartalmú élelmiszerekben található - különösen az állati fehérjékben, beleértve a kiváló minőségű húsokat, bizonyos típusú tenger gyümölcseit és tejtermékeket (ideális esetben a nyerstej és a nem pasztőrözött és szerves tejtermékek).

A cink a gabonákban és a hüvelyesekben is megtalálható, és általában hozzáadják a feldolgozott, csomagolt gabonatermékekhez, például a gabonafélékhez. Azonban ez a fajta cink nem annyira felszívódó vagy hasznos a test számára, mivel az "antinutriensek", mint például a fitátok, amelyek ténylegesen megakadályozzák a cink felszívódását.

Emiatt még a teljes hüvelyben, mint a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélékben található cink sem olyan jó, mint az állati eredetű élelmiszerekben, a természetben előforduló antinutriensek miatt, amelyek megakadályozzák a cink felszívódását. A kutatás még arra is rámutat, hogy a szénhidrátok (különösen a feldolgozott, csomagolt fajták) magas fogyasztása az Egyesült Államokban és más nyugati országokban egyike lehet a cinkhiány növekedésének. Részben a cinkhiány azért következik be, mert a jó minőségű fehérjeforrásokat szénhidrátra cserélik, hanem azért is, mert az emberek károsodott emésztőrendszerei megnehezítik az elégséges mennyiségű cink felszívódását.

Ki a leginkább veszélyeztetett a cinkhiány miatt?

A növényi alapú étrend, amely nem tartalmazza a húsokat vagy tejtermékeket (vegán vagy vegetáriánus), rendszerint a legnagyobb kockázatot jelentik, mivel diétájuk megszünteti a cinkdús táplálékforrásokat. Azok a betegek, akik súlyos gyomorsav-problémákkal, krónikus emésztési problémákkal, például szivárgásgátló szindrómával vagy alkoholizmussal szenvednek, nagyobb valószínűséggel cinkhiányban is szenvednek.

Végül úgy vélik, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése vagy a hormonpótló terápiában szenvedő nők nagyobb kockázattal járhatnak, mivel ezek zavarhatják a cink hormonokkal kapcsolatos szerepét a testben.

A cinkhiányhoz kapcsolódó leggyakoribb tünetek a következők:

  • Az étvágy megváltozása, beleértve a sós vagy édes ételek táplálkozását
  • Az ízlés és illatváltozások változása
  • Súlygyarapodás vagy veszteség
  • Hajhullás
  • Emésztési problémák, beleértve a hasmenést
  • Krónikus fáradtság szindróma
  • Meddőség
  • Hormonális problémák, beleértve a rosszabbodó PMS-t vagy a menopauza tüneteit
  • Alacsony immunitás
  • Nehéz koncentráció és romló memória
  • Lassított sebek, bőrfertőzések vagy irritáció gyógyulás
  • Idegrendszeri zavar

A cink egészségügyi előnyei

1. Növeli az immunitást és hatékony a megfázás ellen

A cinket gyakran alkalmazzák a megfázás és a betegség tüneteinek leküzdésére. Ha legalább öt hónapig fogyasztjuk előzetesen, a cink csökkentheti a meghülés kockázatát, és ha már megtörtént a baj, akkor felgyorsíthatja a gyógyulást.

A kutatások azt mutatják, hogy a cink befolyásolhatja a molekuláris folyamatot, amely a nyálkahártyákat és a baktériumokat az orrjáratokba építheti. Az ionos cink az elektromos töltésén alapulva képes vírusellenes hatást fejteni ki az orrhámsejtekben lévő receptorokhoz, és blokkolja hatásukat.

A Chandigarh India Orvosi Oktatási Központja által végzett kutatás azt találta, hogy amikor a cinket a megfázással kapcsolatos tünetek megjelenését követő 24 órán belül adták be, a tünetek időtartama jelentősen csökkent, mint a cinkkel kiegészített kontroll csoporthoz képest. A cink csoportban a betegek kevesebb, mint öt és hét nappal hamarabb gyógyultak, mint azok, akik nem vettek fel cinket.

2. Hatékony antioxidáns hatású, amely segít a rák elleni küzdelemben

A cink hatékony gyulladáscsökkentő és antioxidáns, mely segít az oxidatív stressz elleni küzdelemben, és csökkenti a betegség kialakulásának esélyét, beleértve a rákos megbetegedést is. Különösen az idős betegeknél a cink előnyei magukban foglalják az egészséges sejtosztódás támogatását, a rákos sejtmutaciót és a tumor növekedésének megakadályozását.

Amikor a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának kutatói 50 felnőtt cink-pótlásának potenciális cink előnyeit tanulmányozták, úgy találták, hogy az oxidatív stressz markerek szintje a cink-kiegészített csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a placebo csoportban. Azok, akiknek alacsonyabb cink szintje volt, akik nem vettek be kiegészítőket, magasabb gyulladásos citokinszinteket, magasabb plazma oxidatív stressz markert és endothel sejt adhéziós molekulát. A cink-kiegészítés után a cink-kiegészítőt szedett csoportban a betegséggel kapcsolatos mellékhatások és fertőzések előfordulása is szignifikánsan alacsonyabb volt, amely másik jó példa a cink immunerősítő képességére.

3. Kiegyenlíti a hormonszintet

A cink előnyös hormonális egészségre és termékenységre, mivel fontos szerepet játszik a hormontermelésben, beleértve a természetes tesztoszteron növekedését, amely mind a férfiaknál, mind a nőknél nagyon fontos szerepet játszik. A cink hatással van a női nemi hormonokra és részt vesz a petesejteknek a petefészken belül a létrehozásában és felszabadításában.

Cinkre van szükség az ösztrogén és a progeszteron termelésére is a nőknél, amelyek mindegyike támogatja a reproduktív egészséget. A túl magas vagy túl alacsony ösztrogénszint is okozhat problémákat a menstruáció, a hangulatváltozások, a korai menopauza, a meddőség és esetleg akár növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát

4. Harcol a cukorbetegség ellen

A cinkre szükség van a legtöbb hormonnak, köztük az inzulinnak is , a vércukorszabályozásban és cukorbetegség természetes gyógymódjában szerepet játszó fő hormon egyensúlyában. A cink a vércukorszintet kiegyenlíti, mivel az inzulinhoz kötődik, így az inzulint megfelelően tárolják a hasnyálmirigyben, és felszabadulnak, amikor a glükóz belép a véráramba. Ez lehetővé teszi az emésztő enzimek megfelelő felhasználását, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az inzulin kötődjön a sejtekhez, így a glükózt a szervezetben tüzelőanyagként használják, ahelyett, hogy zsírként tárolnák.

5. Szív és érrendszer támogatása

Cinkre van szükség a sejtek egészségének fenntartásához a szív- és érrendszerben, ugyanakkor csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt. Az endothelium, a vékony vérsejt-réteg, részben a megfelelő mennyiségű cinkre támaszkodik. A cink a szív egészségét az egészséges keringést  támogatja, mivel ez segít a természetes vérnyomás és a koleszterinszint javításában az eldugult vagy sérült artériákban.

6. Megakadályozza a hasmenést

A cinkhiány összefügg a krónikus emésztési problémákkal és a hasmenéses betegségekkel, így a cink-kiegészítés hatásosnak bizonyult mind profilaxisban, mind pedig akut hasmenéses kúrákban.

7. Növeli a termékenységet

Tanulmányok kimutatták, hogy a cink fontos szerepet játszik a termékenységben, különösen a tesztoszteron szintjének modulálásában. A cink-restrikció és a fiatal férfiaknál a cink  hiánya a tesztoszteron koncentrációjának jelentős csökkenésével jár, ami negatívan befolyásolhatja a termékenységet és az alacsonyabbá teszi a  libidót. A Wayne Egyetem Belgyógyászati Klinikájának egyik tanulmányában, 20 hetes cinkkorlátozás után, a cink-kiegészítésben részesülő betegek hatékonyan növelték a tesztoszteront a férfiak többségében.

A cink hatással van a nők termékenységére is, mivel megfelelő mennyiségű cinkre van szükség a női petesejtek növekedési folyamata során, különben a petesejtek k nem tudnak megfelelően érni, és az ovuláció elmarad.

8. Segédanyag a tápanyagok felszívódásában és emésztésében

A cink hatással van a fehérjeszintézisre, és a szervezetnek szüksége van arra, hogy aminosavakat használjon fel bizonyos élelmiszerekből. Szintén részt vesz az élelmiszerekből származó szénhidrátok lebontásában, amelyek a test egyik legfontosabb energiaforrása. Emiatt a cink hiánya alacsony energiaszintet eredményezhet, és hozzájárulhat a mellékvese- vagy krónikus fáradtsághoz, míg a cink elegendő fogyasztása a folyamatos energiát és az egészséges anyagcserét eredményez.

9. Megvédi a máj egészséget

A cinkkel kapcsolatban kimutatták, hogy csökkenti a fertőzések gyakoriságát, és összefügg az alacsonyabb májkárosodással. A cink segíthet a máj tisztításában, csökkenti a máj gyulladását, csökkenti a szabadgyökök károsodását, segíti a tápanyag felszívódását és lehetővé teszi a megfelelő hulladékeltávolítást.

10. Segít az izomnövekedést

A cink meghatározó szerepet játszik a sejtosztódásban és a sejtnövekedésben, így a cink segíti az izomnövekedést, mivel lehetővé teszi a szervezet számára, hogy fenntartsa az erejét az izom- és csontrendszerekben. A cink a tesztoszteron, a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) felszabadulását is segíti, amelyek mindegyike izomtömeget és egészséges anyagcserét termel.

A cink segít növelni izomtömeget, mert segít megnövelni a tesztoszteron mennyiségét, amelyet a szervezet képes a következő edzésre - különösen a súlyzós edzésre és a HIIT edzésekre (nagy intenzitású intervallumképzés) -, mert javítja az androszténion és a tesztoszteron konverziós arányát. 

A cink legfontosabb élelmiszerforrásai

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek a legnagyobb mennyiséget tartalmazzák a természetben előforduló cinkből. Itt van a 12 legfontosabb cinkforrás, de szem előtt tartva, hogy a cink felszívódási rátája olyan élelmiszerek közül a legjobb, amelyek nem tartalmaznak tápanyagokat, amelyek általában állati eredetűek, szemben a növényi alapokkal (az alább felsorolt ​​százalékok a Napi 8 milligramm átlagos felnőtt nők esetében:

  • Bárány (8) - 3 uncia: 2,9 milligramm (35 százalék DV)
  • Fűvel táplált marhahús (9) - 3 uncia: 2,6 milligramm (32 százalék DV)
  • Csicseriborsó (Garbanzo bab) (10) - 1 csésze főtt: 2,5 milligramm (31 százalék DV)
  • Mandula (11) - ¼ csésze: 1,9 milligramm (23 százalék DV)
  • Tökmag (12) - ¼ csésze: 1,6 milligramm (20 százalék DV)
  • Joghurt (vagy Kefir) (13) - 1 tartály sima joghurt / 6 uncia: 1 milligramm (12,5 százalék DV)
  • Csirke (14) - 3 uncia: 1 milligramm (12,5 százalék DV)
  • Pulyka (15) - 3 uncia: 1 milligramm (12,5 százalék DV)
  • Tojás (16) - 1 nagy: 0,6 milligramm (7 százalék DV)
  • Gomba (17) - 1 csésze: 0,6 milligramm (7 százalék DV)
  • Lazac (18) - 3 uncia: 0,5 milligramm (6 százalék DV)
  • Kakaópor (19) - 1 evőkanál: 0,3 milligramm (3 százalék DV) 

Magas cinktartalmú receptek

Természetesen több cinket is hozzáadhat az étrendjéhez, mivel rengeteg cinkben gazdag étel van.

Három ötlet van az induláshoz:

Fokhagymás bárány sült

Teljes idő: 6-10 óra

Adag: 2-4

Hozzávalók:

  • 1 db bárány, amely illeszkedik a kuktába
  • 2 evőkanál worcestershire szósz
  • 2 evőkanál kókuszos ecetet
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál rozmaring
  • Vágott sárgarépa, hagyma és sütőtök

Elkészítés

1. Helyezzen minden összetevőt a kuktába. Főzze alacsonyan 6-10 órán át a bárány méretétől függően.

Kuktában főtt marhapörkölt

Összes idő: 4-8 óra (a kuktabeállítástól függően)

Tálaljuk: 4-6 főre

Hozzávalók:

  • 2 font marha pörkölt hús
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csésze zeller, kockára vágott
  • 3 fokhagyma gerezd, darálva
  • 1 közepes hagyma, kockára vágva
  • 1 db friss kakukkfű
  • 1 levél friss rozmaring
  • 1 evőkanál worcestershire szósz
  • 1 csésze apróra vágott sárgarépa
  • 1 db (14,5 uncia) tűzzel pirított kockára vágott paradicsom
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 evőkanál tengeri só
  • 1/2 evőkanál fekete bors
  • 3 édesburgonya, kockázva
  • 1/2 csésze marhahúsleves vagy kocka

Elkészítés:

1. Helyezze az összes összetevőt a crockpotba és 4-8 órán át főzzön.

Fűszeres pulykamell

Összesen: 2 óra, 15 perc

Szolgál: 2 főre

Hozzávalók:

  • 2 nagy pulykamell
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 2 evőkanál apróra vágott zöld hagyma
  • 1 evőkanál zsálya
  • 1/8 csésze citromlé
  • 2 evőkanál olasz fűszer

Elkészítés:

1. Egy kis serpenyőben keverje össze az összetevőket a fűszerezéshez és hevítse fel.

2. Helyezzük a pulykát tepsibe és tegye rá a keveréket.

3. Süsse, fedő nélkül 200 fokon.

Van-e valamilyen negatív hatása a cink fogyasztásának?

Nagy dózisú cink hosszú ideig történő alkalmazása befolyásolhatja a szervezet egyéb fontos ásványi anyagainak a - köztük réz - felszívódását. Ez képes arra, hogy megtámadhatja az immunrendszert és károsíthatja a vérsejtek képződését.

Alapvetően, csak rövid távú és kisebb tünetek fordulnak elő, ha mérsékelten magas dózisú cinket fogyasztunk. Néhány ember, aki cink-orr-permeteket és géleket használ, változásokat tapasztal az étel illatával vagy ízlésével kapcsolatban, ami befolyásolhatja az étvágyat. A cink hányingert és emésztési zavarokat is okozhat, esetleg hasmenést, hasi görcsöket és hányást. Ez rendszerint a kiegészítők lenyelésétől számított három-tíz órán belül következik be, de a kiegészítők elhagyása után rövid időn belül eltűnik.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape logo
Vásároljon ma kiemelt termékeinkből, akár ingyenes szállítással!

Vitaminocskák (30 rágótabletta)

Multivitamin rágótabletta gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
2490 Ft

Multivitamin 13 (30 kapszula)

Multivitamin készítmény 13 vitamin és 11 ásványi anyag felhasználásával.
1990 Ft

Immun Forte (60 tabletta)

15 komponensű immunrendszer-erősítő étrend-kiegészítő.
4490 Ft

Hagyjon egy hozzászólást

×
Kérlek kedveld oldalunkat!