Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

CLA zsírégető

Zsírégető
cla zsírégető

Ahogy ígértem, a most következő cikkben az új termékünk, a Pyruvat + CLA SlimFit második összetevőjét,a CLA-t vesszük górcső alá.

Mi is az a CLA?

CLA tulajdonképpen egy többszörösen telítetlen esszenciális omega-6 zsírsav, pontosabban a linolsav több izomerének összefoglaló neve.
Izomerek: olyan molekulák, melyeknek alkotóelemei ugyanazok, csak a térbeli szerkezetük más.

A CLA angolul Conjugated Linoleic Acid.

Mi tartalmaz CLA-t?

Mai tudásunk szerint az élelmiszeripari termékek között a kérődző állatok hús- és tejtermékei,illetve a tojás tartalmazzák a legtöbb konjugált linolsavat. Mennyisége 0.2-2 g CLA/100 g zsír. A kérődzők CLA tartalmának csak egytizedét tartalmazza az egy-gyomrú állatok húsa és ezek termékei. Összehasonlítva a halak és egyéb tengeri állatok CLA szintje alacsonyabb.
A kérődzőktől származó termékekben a CLA egyrészt a linolsavból,másrészt a transz C 18:1 zsírsavból keletkezik a tejmirigyben.
Ha a tejterméket fermentációval állítják elő, a CLA tartalma megváltozhat, mivel például a sajtok egyes típusánál Propionibacterium fajokat alkalmaznak,melyek megfelelő körülmények között CLA-t képesek előállítani a linolsavból.
A konjugált linolsavak a húsok és tojás mellett kisebb mennyiségben a növényi olajokban is megtalálhatóak, ennek ellenére a tejtermékek a legjelentősebb természetes konjugált linolsav források az emberi táplálkozásban. A marhahús, a bárányhús és a tehéntej körülbelül tízszer annyi CLA-t tartalmaz (0,5–1g CLA/100g zsír), mint a sertéshús, a lazac vagy a tojássárgája.

CLA hatása és kutatások

Az 1930-as évek óta ismerik, ám csak 1987-től kezdtek el komolyabban foglalkozni vele, ugyanis kilenc évnyi próbálkozás után ekkor sikerült izolálnia egy Michael W. Pariza nevű kutatónak.
Egy Norvég tanulmány szerint már napi 3 gramm CLA néhány hónapon át tartó folyamatos használata 20%-os testzsírszázalék csökkenést idézett elő a megfelelő és betartott diéta mellett.

A CLA, zsírsav létére napjainkban az egyik legkeresettebb diétás kiegészítő.
Hogy miért is van ez?
Mert csökkenti a szövetek között felhalmozódó zsír mennyiségét,segít meggátolni további zsírok lerakódását. Ezáltal szembetűnő, a tükör által is visszaigazolt változást érhetünk el vele kíméletes módon, ám viszonylag rövid idő alatt.
Mindemellett hosszabb távon történő,napi 4-5 gramm fogyasztása esetén elősegítheti az izomzat növekedését.
Használatát tekintve érdemes étkezéssel együtt fogyasztani,bő folyadékkal.
Ha önmagában szedjük napi 4-5 gramm mennyiséget ketté oszthatunk.

Számos pozitív hatást érhetünk el a folyamatos szedésével:

 • vércukor szint normalizálása (hasznos lehet akár a 2-es típusú diabétesz esetén is)
 • testkompozíció javulása
 • a rák bármely stádiumában hasznos lehet szedése, hisz antikarcinogén anyag
 • vér koleszterin és triglicerid szintjének csökkenése
 • segít meggátolni az érelmeszesedést és az abnormális véralvadást
 • fokozza a T-limfociták termelődését (fehér vérsejtek egyik alcsoportja)
 • csökkentheti az ételallergia tüneteit

Előzetes tesztek alapján a túlzottan érzékeny egyéneknél napi 2 gramm feletti fogyasztásnál hasmenés, nagyon szélsőséges esetben hányás fordulhat elő. - (zárójelben megjegyezném napi 5-6 gramm fogyasztása esetén sem tapasztaltam semmiféle gyomorpanaszt.)
Toxikus hatása a terméknek nincs.

 

Szerző: Tóth Zoltán személyi edző

Források:

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS