Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Vitaminok? Étrend-kiegészítők? Kell ez nekem?

Szépségápolás
panda nutrition collagen c

A leggyakoribb kifogás az étrend-kiegészítők ellen az, hogy nincs rájuk szükségük, hiszen az étellel be tudjuk vinni a szervezet számára szükséges tápanyagot. Ideális esetben ez valóban így lenne, azonban:

 - Sajnos a zöldségek és a gyümölcsök már közel sem tartalmaznak annyi vitamint és ásványi anyagot, mint akár 100 évvel ezelőtt.

- Az emberek többségének étrendje finoman szólva sem mondható változatosnak, és egészségesnek.

- Ha van valamilyen betegség (bélbetegség, krónikus gyulladás, SIBO, hisztamin intolerancia stb.) akkor megnövekszik a szervezet tápanyagszükséglete.

- A szokásosnál nagyobb izommunka (fizikai munka, rendszeres sport, testépítés) során a testnek szintén több vitaminra van szüksége.

Mik is azok az étrend-kiegészítők?

Olyan élelmiszerek, melyekkel pótolhatjuk az elmulasztott, vagy rosszabb minőségű, feldolgozott élelmiszerekből hiányzó vitaminok, fehérjék és más hasznos anyagok bevitelét. Nemcsak fehérjék, zsírégetők, izomnövelést segítő szerek... de a vitaminok, az ízületvédő, fokhagyma por és kurkuma is ide tartozik! Kell-e neked táplálékkiegészítő egyáltalán? A kiegészítők NEM CSAK a sportolóké! Amikor a nagymamád megkapja az orvos által felírt porcerősítőt, akkor ő is éppen táplálék-kiegészítőt fogyaszt. Ezen felül bárkinek kedvező lehet például a fehérje por vagy a plusz hasznos zsírok, ha épp táplálkozásban kevés a minőségi protein vagy zsír bevitel! A táplálékkiegészítők szedése hozzájárulhat különböző betegségek kialakulásának megelőzéséhez, az ideális energiaszint megtartásához, a fittség megőrzéséhez. Az optimális vitamin-, és ásványi anyag bevitellel megerősítjük az immunrendszerünket. Hogy mi hasznos és mi nem?!

Ez lehet cél és ember specifikus.

  1. Célspecifikus: más kell egy diétázónak, más egy erőemelőnek, vagy egy állóképességi sporthoz.
  2. Ember specifikus: pl. Ha szeded a zsírégetőt, de nem diétázol mellette. Vagy ha a napi táplálkozás útján nem biztosítod a szervezeted számára mindazt, ami szükséges, akkor semmitől sem fogsz fejlődni!

Vannak közös pontok (például vitamin, fehérje, ízületvédő stb), amik mindenhol jól jöhetnek. A rendszeres, intenzív edzés növeli a vitamin- és ásványi só szükségletet. Különösen az anyagcsere helyszínein, a szövetfejlődésnél, a vörösvértest-képződésnél, a szabadgyök-védelemben. Betegségek esetén nagy segítség lehet a gyógyulásban a glutamin, vagy komplett aminosav kiegészítés.

collagen_c_panda_nutrition

Jobb-e a természetes vitaminpótlás, mint a szintetikus?

Nincs rá bizonyíték, hogy a természetes alapanyagú vitaminforrás jobban felszívódik, mint a szintetikus vitaminok. Ha étrend-kiegészítőt vásárolsz, győződj meg arról, hogy a márka, a termék, amit választottál, biztonságos és minőségi. Ne vásárolj meg ismeretlen márka, ismeretlen eredetű termékét csak azért, mert az ár-érték aránya kedvező. Ahhoz, hogy egy bizonyos étrend-kiegészítő hatásos legyen a Te táplálkozásoddal, edzéseddel és napi ritmusoddal is összhangban kell lennie. Kérd szakértő segítségét abban, hogy a táplálkozásodat is a célodhoz igazítsa.

Mik azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre szükséged lehet?

Legfőbbképp: C-vitamin, D vitamin, B vitaminok, A vitamin, E vitamin, K vitamin, jód, vas, magnézium, kalcium. Ha alakformálás a cél: ezt elsősorban az izmokkal tudunk. Megfelelő edzésgyakoriság, intenzitás és módszer szükséges. A célodhoz edzés után elengedhetetlen a minőségi fehérje fogyasztása. A fehérje építi, ezáltal formálja az izmaidat.

De: hiába fogsz fehérjét használni pl. izomtömeg-növelésre, ha mellé nincs meg a megfelelő, minőségi szénhidrát, vitamin és ásványi anyag bevitel. Diéta esetén általában kalóriaszegény étrend miatt, kevesebb vitamin-és ásványi anyagot viszünk be szervezetünkbe. Ezért és a szövetek optimális épülése érdekében, az egészséges alakformálás és fogyás szellemében válassz minőségi vitaminokat-és ásványi anyagokat tartalmazó formulát.

A szerző Varga Gina – Health & Lifestyle coach

Instagram oldal: https://www.instagram.com/fittfinenessbygina/

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS