Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Kollagén, amitől nem csak szépek leszünk - kicsit tudományosabban

Szépségápolás
kollagén por hatása

A kollagén manapság az egyik legkeresettebb tápanyag, sokan ebben látják a fiatalság és a szépség kulcsát, a rugalmas és feszes bőr jövőjét. Nagyon sok egyéb,mondhatni létfontosságú hatása van, amikről a legtöbben talán nem is tudnak.

kollagén egy fehérje molekulacsaládnak a gyűjtőneve, elnevezés a görög eredetű Colla szóból ered, jelentése: ragasztó. Lényegében a kollagén tartja össze szöveteinket, sejtjeinket.

A kollagén egy struktúrális fehérje, mely 25 éves korunkig pörög a maximális termelésen, ezt a kort elhagyva sajnos lényegesen csökken a testünkben megtalálható mennyisége, ezért lehetőségeink szerint pótolni kell.

A kollagén bevitele természetes úton

Ha étel formájában nem tudjuk bevinni a szükséges napi dózist (már pedig a mai táplálkozási szokások mellet nem hiszem, hogy sok családi asztalon van rendszeresen pl kocsonya vagy épp órákig főzött csontleves), akkor érdemes kiegészítőket alkalmazni minimum az előírt dózisokkal.

Mindemellett emberi mivoltunkból adódóan sok esetben szeretjük keresztbe húzni a saját számításainkat és a következő dolgokkal meg is gátoljuk a kollagéntermelődést testünkben:

 • c-vitamin hiány felállítása (nem fogyasztunk sem gyümölcsöket, sem C-vitamin kiegészítőket)
 • folyamatos UV behatásnak tesszük ki magunkat (igen, a rendszeres szoláriumhasználat és a nyári, akár reggeltől estig tartó napozás a vízparton is ide tartozik)
 • helytelen táplálkozás
 • dohányzás

Hol van jelen a testünkben a kollagén?

A válasz egyszerű: hol nincs? A csontokban, porcszövetekben, ízületekben, izmokban, hajban, bőrben.

Összesen 28 féle kollagént különböztetünk meg, ebből 5 fordul elő a leggyakrabban.

 • 1-es típus: Az I-es típusú leggyakoribb, a szervezeted minden szövetében jelen van: fogak, porcok, csontok, bőr, kötőszövetek.
 • 2-es típus: javarészt a porcokban található.
 • 3-as típus: a szervekben, izmokban, artériákban és egy speciális kötőszövet típusú retikuláris rostban, amely a májat alkotja.
 • 4-es típus: az alaplemezt alkotja, az extracelluláris mátrix rétegét – a sejteket támogató hálót , amely az epitélium alatt helyezkedik el. Az alaplemez biztosítja a külső támogatást a bőr sejtjeinek.
 • 5-ös típus: a csontmátrixban található, a szaruhártyában és a kötőszövetben, amely a máj, a méhplacenta, a tüdő és az izmok sejtjei között létezik. Szervezetünk fehérjéinek majdcsak 30% -át alkotja a kollagén. Fontos szerepei az ízületi mozgás elősegítése és a bőr feszessége. Csontjaink végét porcszövet fedi, ami létrehozza a fájdalommentes mozgást. Ezekben a porcszövetekben nincs sem ér, sem nyirokér és *diffúziós módon táplálkoznak. A porcok 98%-át teszi ki a porcközti állomány, melynek közel kétharmada, vagyis 60-65% -a kollagén. Ezért a porc épsége és normál "használhatósága" szempontjából nagyon szükséges (lenne), hogy minnél több kollagén tudjon hasznosulni.

A porc az ízületi nedven keresztül veszi fel a különféle tápanyagokat, többek között aminosavakat is, melyekből kollagént tud építeni. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű kollagént a szervezetünkbe, akkor a különféle terhelések során kopni fog, a porc nem fog tudni megfelelő módon épülni és működni, ami hosszú távon **artrózishoz vezet.

Érdemes-e külsőleg alkalmazni a kollagént?

A válasz egy hatalmas nem! A kollagén egy hatalmas molekula, még pedig akkora,hogy a bőrünkön keresztül nem tud fel/beszívódni. A bőrünk egy gát funkciót tölt be, többek között a nagy molekulájú anyagokal szemben (ilyen a kollagén) is, nem engedi őket felszívódni, maximum a felkent anyagok ideiglenes hidratáló pozitív hatásait látjuk, mely megtéveszt bennünket. Felkent állapotból a bőr dermiszébe (belső réteg) kellene bejutnia a különféle szuperkozmetikumoknak, de ez már a felszívódás folyamatánál meghiúsul.

Így hát nem érdemes magunkat becsapni és ilyen kozmetikumokban bízva várni bőrünk szépségét.
A szájon át szedett kollagén az emésztőrendszerünkben lebontásra kerül, mely lebontott anyagokból a vékonybélből való kijutás után szervezetünk újra kollagént fog építeni a szükséges helyeken.

Folyamata a következő: a gyomorban sósav hatására denaturálódik, pepszin (a gyomor fehérjebontó enzimje) hatására pedig még kisebb részekre bomlik. Mivel még így is nagy molekulának számít, így a vékonybélben különböző enzimek hatására tovább bomlik egészen 1-2-3 molekulából álló peptidláncokká. Ebben a formában már a bélfalon keresztül be tud jutni a véráramba,itt egészen egymolekulájú aminosavakká alakul, így szabadon kerülhetnek rendeltetésszerű helyükre ,a test igényeinek megfelelően.

Jó a cellulitiszre is a kollagén?

Cellulitisz, ismertebb nevén narancsbőr: összetorlódott zsírszövetek a kötőszöveti részekkel, göröngyös, csomós kinézetet ad a bőrnek. Ezeket a kellemetlen "bőrhibákat" folyamatos kollagénbevitellel meg lehet szüntetni. A kollagén szervezetünkben történő feldolgozásához minden esetben szükséges a C vitamin bevitele. A molekuláris felhasználáshoz minden esetben szükséges egy kofaktor*. A C vitamin tökéletes kofaktora a kollagénnek.

Érfalaink szerkezeti stabilitásást is a kollagén adja. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kollagén kerüljön érfalainkba, szintén megfelelő mennyiségű (minimum napi 1.000 mg) C vitaminra van szükségünk. Anyagcserénk folyamán szervezetünk az érfalakban lévő kollagént is újraépíti, ha van mellette megfelelő mennyiségű C vitamin.

Mi történik, ha nincs megfelelő mennyiségű kollagén és C vitamin a szervezetünkben?

Az érfalak struktúrája megbomlik, falai megsérülnek. Szervezetünk igyekszik ezeket a sérült érfalakat kijavítani. Sajnos ha nincs elegendő kollagén, akkor ezt koleszterinnel oldja meg.

Kollagénbeépülés hiányában a szervezetünk tovább próbálja stabilizálni az érfalak állapotát úgy, hogy a felgyülemlett koleszterinből kálcium csapódik ki - így alakul ki az érelmeszedés. Ezek következménye a merev érfalak, melyek a bennük lévő nyomásnak nem tudnak úgy ellenállni.

Legroszabb esetben ezek az erek annyira beszűkülhetnek, hogy egy esetleges vérrög beszorulhat, mely akár infarktust is okozhat.

Összegezve: Ahhoz, hogy az érrendszerünk is jól működjön, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C vitamin és kollagén bevitele egyaránt. Mint tudjuk, a normálisan működő érrendszerben hamarabb célba érnek a tápanyagok, ezt pedig fizikumunk fejlődéssel hálája meg.

Mennyi kollagénre lenne pontosan szükségünk?

Napi teljes fehérjebevitelünk 10%-át kellene fedeznünk kollagénből. Ez azért lenne szükséges, mert így tudna folyamatosan jelen lenni a szervezetünkben az az aminosav profil, ami biztosítaná a folyamatos kollagénbeépülést testünknek. Kollagén előfordulása: állati forrásokból származik, élelmiszeripari feldolgozás során kinyerhető.

 

Magyarázatok:

*diffúzió: Szétterjedés, szétszóródás - energiafelhasználás nélkül valósulhat meg két anyag keveredése. A sejtek szintjén az egyik legfontosabb transzport.
*artrózis: Porckopás, a csontvégek összeérnek a porc hiánya miatt és fájdalmat okoznak a surlódás következtében.
*kofaktor: Olyan szerves molekula vagy fémion, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy enzim kifejtse a hatását. A kofaktor hozzákapcsolódik a hozzá tartozó, de nélküle funkcionálisan inaktív fehérjéhez.

 

Szerző: Tóth Zoltán

Források:

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS