Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A kollagén mennyi idő alatt hat?

kollagén mennyi idő alatt hat

Mi a kollagén?

A kollagén egy fehérje, ami a ízületek és a csontok egészségéért felelős, valamint a bőr rugalmasságának megőrzésében is jelentős szerepet játszik. A szervezet a kollagént 18 éves kor után lassabban, kisebb mértékben állítja elő, így érdemes lehet figyelmet szentelni a pótlására. Mivel a mindennapi étkezéssel viszonylag nehéz bevinni szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű kollagént, így a pótlásra a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldást az étrend-kiegésztők biztosítják.

A kollagénnek három főbb fajtája van, attól függően, hogy milyen forrásból származik. Ezek a marha kollagén, a csirke kollagén és a hal kollagén.
A marha kollagén mind közül a legkomplexebb, főleg I. és III. típusú kollagént tartalmaz. Nem csak az ízületekre, izmokra, de a bőrre, hajra és a körömre is pozitív hatással van. A hal kollagén jelentősebb mennyiségben csak I. típusú kollagént tartalmaz, ez a bőrre és az ízületekre van nagyobb hatással. A hal kollagén egy gyors felszívódású kollagén, melynek napi adagja kevesebb, mint a marha kollagéné. A csirke kollagén II. típusú kollagént tartalmaz, mely főleg az ízületekre van kedvező hatással.

A kollagén forrását és típusát attól függően érdemes kiválasztani, hogy melyik területen van szükség jótékony hatásaira.

A kollagént étrend-kiegészítő minőségben lehet kapszula, por vagy gél formájában is pótolni.

Mennyi az ajánlott napi kollagén bevitel?

A kollagén napi beviteli mennyisége függ az életkortól, a fizikai aktivitástól illetve a kollagén pótlás céljától. Általánosságban elmondható, hogy a következő beosztás szerint érdemes pótolni: 18-30 éves korig 5 gr, 31-50 éves korig 10 gr, 50 éves kor felett pedig 15 gr kollagén naponta. Az orvosi ajánlás ettől természetesen egyénenként eltérhet.

A kollagén mennyi idő alatt hat a bőrre, hajra, körömre?

Egy átlagos kúra általában három hónapig tart. A kollagén bőrre kifejtett hatását körülbelül két hét után érezheted, ha a megfelelő napi mennyiséget fogyasztod. A kollagén kúra első hónapjának végén már látványos változást is tapasztalhatsz: feszesebb, simább bőrt.

Két hónap elteltével a ráncok elhalványodhatnak, erősödik a köröm és a haj. Ha elsősorban szépészeti célból szeretnél kollagént pótolni, érdemes az I-es típusú kollagént választani, a hal kollagént vagy a komplex marha kollagént.

A kollagén mennyi idő alatt hat az ízületekre?

A megfelelő napi fogyasztás mellett az ízületekre való hatás egy kicsit tovább tart, mint az esztétikumra gyakorolt hatás. Legalább két hónap szükséges, hogy az izületekbe, izmokba beépüljön. Az ízületi problémák okozta kollagén pótlás mellett kiemelten fontos az életmódbeli változás, például a dohányzásról való leszokás, az ízületek terhelésének csökkentése, a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés. Az egészségtelen táplálkozás mellett a kollagén felszívódási ideje nő, a szervezetbe való beépülése nehezebb, ezért mindenképp ajánlott fokozott figyelmet fordítani a kiegyensúlyozott, változatos, egészséges étrendre. Egy kutatás szerint, ami 24 héten át vizsgálta atléták fizikai állapotát kollagén pótlás mellett, már 24 hét után kevesebb ízületi fájdalomról számoltak be a sportolók. Mivel azonban az atléták rendkívüli módon terhelik ízületeiket, így várhatóan kisebb fizikai aktivitás mellett rövidebb idő alatt is kifejti az ízületekre gyakorolt jótékony hatását a kollagén. Ha a kollagén pótlás célja a porcok, ízületek, izmok erősítése, javítása, akkor a marha vagy a csirke kollagén fogyasztása javasolt.

Az, hogy a kollagén mennyi idő alatt hat, nagyban függ attól, hogy milyen étrend-kiegészítőre esik a választás. Azok a termékek, melyek C-vitamint is tartalmaznak (mint például a Panda Nutrition Collagen C kollagén kapszula) jobb felszívódásúak, így ezek fogyasztása esetén hamarabb lehet számítani a pozitív hatások megtapasztalására. Abban az esetben, ha nem kapszula formában választjuk a kollagén pótlását, a fent említett okból érdemes külön alkalmazni mellé valamilyen C-vitaminos készítményt.Szívesen olvasna bővebben a kollagénről? Ajánljuk a kollagén hatása és alkalmazása témakörét összefoglaló cikkünket!

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS