A kollagén 25 éves kor után évi 1%-kal csökken az emberi szervezetben. Ennek a szintnek a mértéke több tényezőtől függ, mint genetikai paraméterek, életmód és külső tényezők. A genetikai faktorral nem lehet sajnos mit kezdeni ez adottság, van, akinek már 25-30 évesen mélyebb ráncok vannak az arcán de a szerencséseknek a negyvenes éveikben is abszolút ráncmentes az arca. Ennek ellenére van számos tényező, aminek a kerülésével megakadályozható a kollagén szint lecsökkenése.
Mit kerüljünk el, hogy ne csökkenjen a természetes szintnél jobban a bőrünk kollagén szintje:
Cukor
A túlzott feldolgozott cukorfogyasztás károsítja a kollagén rendszert, ezt kerüljük, de legalább szorítsuk lejjebb a fogyasztását.
Dohányzás
A cigaretta több ezer féle méreganyagot tartalmaz, melyek jórésze közvetlenül a vérkeringésbe kerül, s onnan a szervekbe és a bőrszövetekbe jut. Ezek az oxidánsok nagy mértékben károsítják a bpr kollagén szerkezetét.
Ultraibolya sugárzás
Az ultraibolya sugárzás roncsolja a kollagén szálakat ezáltal öregíti a bőrt.
C-vitamin hiány
A C-vitamin egészséges szintje elengedhetetlen, hogy a kollagén képződés megfelelő mértékben és minőségben végbemenjen.
Miket fogyasszunk, hogy optimális szinten legyen a kollagén-szintünk?
Prolin - nem esszenciális aminosav, amely a tojásfehérjében, húsban, sajtban, szójában található) Antocianin (amelyben a piros, bogyós gyümölcsök gazdagok
Réz - ez főleg tengeri herkentyűkből, magvakból, vörös húsból nyerhető ki. A réz a kollagén egyik alkotó eleme.
A- és C-vitamin - ez a két vitamin is szintén alapszükséglet a kollagén előállításához.
Az optimális kollagén szint biztosításához a legkényelmesebb megoldást a kollagén kapszula biztosítja.