Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Megvédhet a C-vitamin a korona vírustól?

Vitamin
c-vitamin tartalmú étel a korona vírus ellen

Manapság igen népszerű kiegészítő lett a C-vitamin, és talán már látta is a közösségi médiában szereplő állításokat, amelyek szerint a C-vitamin segíthet a COVID-19 elkerülésében.

Miközben az orvosok és a kutatók tanulmányozzák a nagy dózisú intravénásan adott C-vitamin hatását az új koronavírusra, egyetlen kiegészítő - beleértve a C-vitamint is - sem akadályozhatja meg vagy kezelheti a COVID-19 vírust.

Ez a cikk áttekinti, mi a C-vitamin, hogyan befolyásolja az immunitást, hogyan használják fel a COVID-19 kezelésében, és hogy hasznos-e a szájon át történő bevitele.

Mi az a C-vitamin?

A C-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, melynek számos szerepe van a testben. Erős antioxidáns, azaz képes semlegesíteni a testben a szabad gyököknek nevezett instabil vegyületeket, és segít megelőzni vagy megfordítani az ezen vegyületek által okozott sejtkárosodásokat. [1]

Számos biokémiai folyamatban vesz részt, amelyek közül sok immunrendszerrel kapcsolatos.

A C-vitamin napi ajánlott beviteli mennyisége 90 mg, de a szoptató nőknek további 30 mg-ra, a dohányzóknak pedig 35 mg-ra van szükségük naponta. [2]

Meglehetősen könnyű az étrenden keresztül kielégíteni a C-vitamin-szükségleteinket, mindaddig, amíg fogyasztunk különféle gyümölcsöt és zöldséget. Például egy közepes narancs a napi bevitel 77%-át, míg 1 adag (160 gramm) főtt brokkoli 112%-át adja. [3][4]

Hogyan befolyásolja az immunrendszert?

A C-vitamin számos módon befolyásolja immunrendszerét. Antioxidáns aktivitása csökkenti a gyulladásokat, ami javíthatja immunrendszerét. [5]

A C-vitamin a kollagéntermelés fellendítésével egészségesen tartja a bőrt, segítve a bőrt funkcionális gátként szolgálni a káros vegyületek bejutásának megakadályozásában. A bőrben lévő C-vitamin elősegítheti a sebgyógyulást.

A vitamin emeli a fagocita (phagocytes - falósejtek) immunsejtek aktivitását, amelyek „felfalják” a káros baktériumokat és más nem oda illő részecskéket.

Ezenkívül elősegíti a limfociták (lymphocytes) növekedését és terjedését - ami egyfajta immunsejt, amely növeli a vérben keringő antitestek számát. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek megtámadják a vérben az idegen vagy káros anyagokat. [1]

A megfázást okozó vírusok elleni hatékonyságának vizsgálata soránkiderült, hogy a C-vitamin nem valószínű, hogy segít a megfázást elkerülni, de segíthet abban, hogy gyorsabban tudjon felépülni a megfázásból és hogy a tüneteket enyhítse. [6]

Az állatokon végzett kutatásokból és emberben végzett esettanulmányokból származó bizonyítékok arra is utalnak, hogy a nagy dózisú vagy intravénás C-vitamin csökkentheti a tüdőgyulladás esélyét a H1N1 („sertésinfluenza”) vagy más vírusok által okozott súlyos légúti megbetegedésekben. [7][8][9]

Bár ezekben a tanulmányokban az adagok messze meghaladták a napi ajánlott beviteli mennyiséget, és egyenlőre nem elegendő a kutatások száma C-vitamin szerepe a tüdőgyulladás kezelésében. Nem szabad nagy mennyiségű C-vitamint szednie, még orálisan sem, mert az például olyan mellékhatásokat okozhat, mint a hasmenés.

C-vitamin és COVID-19

A Sanghaji Orvosi Szövetség a Chinese Journal of Infection Diseases folyóiratban közzétett cikkében jóváhagyta a nagy dózisú C-vitamin alkalmazását a COVID-19-ben szenvedő kórházi betegek kezelésére. [10]

A tüdőfunkciók javítása érdekében az ajánlottnál magasabb adagban szabad adni intravénásan, ami segítheti a beteget elkeülni a mechanikus lélegztetőgép szükségességét az életbenmaradást. [11][12]

Ezenkívül egy 2019-es áttekintés megállapította, hogy mind az orális, mind a IV-ás, nagy dózisú C-vitamin kezelés segíthet az intenzív osztályon fekvő, kritikus betegségek miatt befogadott embereknek azáltal, hogy az intenzív osztály tartózkodási idejét 8%-kal csökkenti, és a mechanikus lelegeztetőgép használatának időtartamát 18,2%-kal lerövidíti. [13][14]

Kell-e C-vitamin kapszulát szednie?

A koronavírus megelőzében jelenleg nincs bizonyított hatásuk az orális bevitt C-vitamin kiegészítőknek. A C-vitamin segíthet lerövidíteni a vírusok által okozott megfázás időtartamát és súlyosságát, de ez nem garantálja, hogy ugyanaz a hatása lesz a koronavírusra.

Ezenkívül a C-vitamin egy vízoldható vitamin. Vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy a felesleges mennyiségeket nem tárolja a test, hanem a vizelettel kiüríti. A magasabb C-vitamin bevitele nem azt jelenti, hogy a test jobban és többet hasznosít belőle. [15]

A nagy dózisú C-vitamin bevitel akár hasmenést is okozhat, mivel a vizet kiválasztja a sejtekből az emésztőrendszerbe.

A legjobb megoldás az, ha olyan étrendet követ, amely tele van különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek természetesen biztosítják az egészséges embernek szükséges C-vitamint - sok más tápanyaggal és antioxidánssal együtt.

Ezen felül megfázás és vírusok idején érdemes napi 500-1000 mg mennyiségű C-vitamin szedése.

A kiegészítő C-vitamin felső határa - az a mennyiség, amelyet egy ember naponta fogyaszthat negatív hatások nélkül - 2000 mg.

A C-vitamin befolyásolhatja a kemoterápiát és a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek hatását is.

Összefoglalva

A C-vitamin fontos tápanyag, amely fenntartja immunrendszerének megfelelő működését.

A Shanghai Medical Association által közzétett jelentés szerint a nagy dózisú C-vitamin javíthatja a tüdő működését a COVID-19 fertőzéssel kórházba került embereknél.

Azonkívül, hogy a C-vitamin segít az immunkrendszer megfelelő működésében, nincs bizonyíték arra, hogy segít-e a COVID-19 kezelésében vagy megelőzésében.

Annak érdekében, hogy megfelelő immunerősítő C-vitamint vigyen be, győződjön meg arról, hogy elgendő gyümölcsöt és zöldséget eszik-e.

Noha a koronavírus jelenleg gyógyszerekkel nem gyógyítható (az immunrendszer hiányában), a megelőző intézkedések - mint például a társadalmi távolságtartás és a megfelelő higiénia - megvédhetnek a betegség kialakulásától.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS