Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Miért fokozza a B6-vitamin a fehérje beépülését az izmokba?

Fehérje Vitamin
b6 vitamin es a protein

Milyen vitamin a B6?

A B6 vitamin egy vízben oldodó vitamin, 3 egymáshoz nagyon hasonló vegyületet értünk alatta: piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint. A B6 vitamin a B-vitaminok családjába tartozik mely az egyik legsokfélébb vitamin. (forrás)

Miért fontos a B6 vitamin sport és diéta mellé?

A B6 vitamin edzés mellé fokozottan fontos, hiszen ha valaki edz és diétázik akkor várhatóan kevesebb cukrot, magas glikámiás indexű szénhidrátot visz be és több fehérjét. A fehérjék beépülésében és hasznosulásában a B6-vitamin kulcsszerepet tölt be.

A B6 vitamin a húsokban található meg nagyobb mennyiségben, így akik kevés húst fogyasztanak azoknak fokozottan fontos a B6 extra bevitele.

Az aminosav-anyagcserében kiemelkedő feladatot lát el, nélküle nem tud a tápanyaggal vagy akár fehérje shake-kel bevitt fehérje megfelelően beépülni. A piridoxin a fontos együttműködő enzimek, az úgynevezett koenzimek kiindulási anyaga, amelyek fontos szerepet töltenek be a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében.

A B6-vitaminnak főképpen a fehérje anyagcserében van kulcsszerepe, de emellett az idegrendszerünkben is fontos feladata van. A piridoxin felszívódási helye a vékonybél, többek között emiatt is a hasznosulása közel 100%.

A B6 vitamin elősegíti a fehérjék és zsírok felvételét, és támogatja a nukleinsavak szintézisét a sejtmagban.

Testünk vázizomzatához és más szöveteihez szükséges fehérjék szintézisében és lebontásában, valamint az enzimfehérjéink képzésében emiatt esszenciális vegyület a B6 vitamin. (forrás), (forrás)

Mennyi az ajánlott B6 vitamin bevitel?

A B6 vitamin bevitelét nemhiába a fehérje bevitelhez szokták kötni, 100 gramm fehérje mellé javasolt legalább 1,5-1,7 gramm B6 vitamin bejuttatása a szervezetbe. Érdekes jellemzője a piridoxinnak, hogy közel 100%-ban képes felszívódni a bélrendszerben, fogyasztása esetén minimális a nem hasznosuló B6 vitamin részarány. (forrás)

Milyen tápanyagforrásokból vihető be a B6 vitamin?

A B6 vitamin bevitele számos típusú tápanyagból megoldható, mint: leveles- és gyökérzöldségekben, valamint a gyümölcsökben, különböző húsokban. A teljesség igénye nélkül a következő tápanyagok tartalmaznak nagyobb mértékben B6 vitamint:

 •          csirke
 •          tonhal
 •          lazac
 •          banán
 •          marha
 •          tőkehal
 •          avokádó
 •          ananász

Milyen más területekre van kedvező hatással a B6 vitamin?

A B6 vitamin hasznosulásának és pozitív hatásainak listája nagyon hosszú. Csak említésszintetn a következő területek tudnak profitálni a megfelelő B6 vitamin bevitelből: izomzat, idegrendszer működése, bőr épsége, vérképzés. (forrás)

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS