Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Pyruvat - müködik-e vagy sem

Zsírégető
pyruvat zsírégetés

Sokszor úgy használunk táplálékkiegészítőket, hogy csak a szájhagyományokra hagyatkozunk, nem ássuk bele magunkat mélyebben a hatásukba és segítséget sem kérünk hozzáértőktől. Ilyenkor csodálkozunk rá, hogy "nem is használt, ez megint csak átverés volt" és persze kidobott pénz az ablakon.

Bármilyen étrendkiegészítő használatán gondolkozunk, még akkor is ajánlatos egy nálunk tapasztaltabb akár sportoló/edző, de inkább táplálkozási szakember véleményét kikérni, ha úgy hisszük ismerjük a kiválasztott terméket. Épp ezért mire új termékünk, jelen esetben a Panda Nutrition Pyruvat + CLA zsírégető a kezetekbe kerül, ismerjük meg részletesebben hatóanyagait. Első cikkemben a Pyruvat-ról fogok nektek írni, következőben pedig hasonló módon a CLA-t boncolgatom. Csak hogy kevésbé tűnjek hiteltenennek, annyit elmondhatok magamról, hogy 11 éve foglalkozom a testépítő sporttal és 6-7 éve kezdtem el magam mélyebben bele ásni a táplálkozás és a táplálékkiegészítők világába. Sok nagy hazai sportoló véleményét és segítségét kértem ki ezidő alatt mind edzés, kiegészítők és táplálkozás terén is,mindig szerettem volna "többet tudni másoknál" (és ez a mai napig is így van). Nos, honnan is származik a Pyruvat, milyen hatást lehet tőle várni és milyen folyamatokon keresztül biztosítja ezt nekünk?

A Pyruvat elnevezése és az összetétele

Kezdjük a nevével: Piroszőlősav - neve arra utal, hogy a szőlősav piro, azaz hőbomlás származéka. Előállítása: laborban lehetséges az ecetsavklorid és a kálium-cianid reakciójával előállított ecetsav-cianid hidrolízisével illetve a borkősavból, kálium-hidrogén-szulfáttal való hevítéssel. Biológiai előfordulása: a szénhidrátok anaerob és aerob lebontása során keletkezik és a fehérjék metabolizmusában vesz részt. Ebben a keletkezett formában száll be az energiatermelő folyamatokba. A szervezetben redukcióval (csökkenéssel) vagy tejsavvá alakulhat vagy pedig alanin képződik belőle. Ezekben az energiatermelő folyamatokban úgy vesz részt, hogy növeli a vércukor izomszövetekbe történő szállítását, így biztosítva a szükséges energiát illetve növeli az állóképességet az izomsejtek által elérhető energia mennyiségének fokozásával.

Hatásmechanizmusa

Miként hat? Az alapanyagcsere folyamatokat szabályozza bennünk. Lényegében megnövekszik a zsír energiává való felhasználása, így emelkedik az anyagcsere gyorsasága. Minél pörgősebb az anyagcserénk, annál több kalóriát tudunk elégetni a nap folyamán, akár ülőmunka végzése közben a számítógép előtt. A Pyruvat úgy gyorsíta fel a szervezet alapanyagcseréjét, hogy hatóanyagát tekintve (pyruvic sav) természetes formában a testben folyamatosan jelen lévő anyag és extra bevitelével átlagosan 2.2%-al tudja felgyorsítani az anyagcsere kalóriafelhasználását.

Pyruvat hatását bizonyító kutatások

Ezt egy korábban elvégzett placebo-kontroll kutatás is bizonytja, ahol a Pyruvat-ot használó tesztalanyok 12%-al több testzsírt vesztettek 6 hét alatt, mint placebot-kapott társaik. Ebben a kutatásban a résztvevő alanyok napi 6 gramm mennyiséget kaptak. 25-30 gramm körüli napi bevitel érzékenyebbeknél már okozhat gyomorpanaszokat, ezért nem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását. Előnye, hogy este is használhatod, hisz nem tartalmaz stimulánsokat, így nem fog bezavarni az alvási ciklusodba. Nem elhanyagolható, hogy magas vérnyomás (hipertenzió) és herpesz kezelésére is hatásos az alkalmazása. További hatások: javíta a szív működését, csökkenti az étvágyat, csökkenti a fáradtságérzetet A Pyruvatnak ismert káros hatása nincs, szedése teljesen ártalmatlan.

 

SzerzőTóth Zoltán személyi edző

Forrás: webmdwikipedia

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS