Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Adaptogén gyógynövények és az Ashwagandha

Gyógynövény
adaptogén ashwagandha hatása

Mik is azok az adaptogének?

Adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezik, amik a szervezetet ért külső negatív hatásokat, főleg a stresszt képesek minimalizálni és a szervezet működését optimalizálják. Működési mechanizmusukban a mellékvese kéregre hatnak ahol a szervezet kortizol kiválasztása történik. Ahhoz, hogy egy gyógynövény adaptogénnek legyen mondható meg kell felelnie az alábbi kritériumoknak:

  • nem toxikus, nem mérgező, a szervezetre nézve maximálisan ártalmatlan
  • normalizálja a test folyamatait legyen szó akár túlműködésről vagy alulműködésről, az ideális arany középút felé húzza a test funkcióit. Emiatt is hívják az adaptogéneket alkalmazkodó vagy intelligens növényeknek is.
  • pszichológiai hatása is van, ami normalizáló
  • minimalizálják a stressz káros hatásait legyen szó akár időszakos (vészreakció szélsőséges esetekben), klasszikus (mindennapi élet megoldandó kihívásai okozzák) vagy új típusú stresszről (környezeti ártalmak, élelmiszerek méreganyagai okozzák).

Lehet-e stressz nélkül élni?

Nem. Nyilvánvalóan, ahogy a gyerek tisztába lesz az őt körülvevő világgal és a kihívásokkal, a stressz is megjelenik, mint ösztönző. Kis mértékben a stressz még jó is, mert a feladat jobb megoldására sarkal, de túlzott jelenléte már egészségromboló hatású. A kialakult betegségek zöme is a stresszel magyarázható. Stresszt okoz egy beadandó házifeladat, egy elromló mosógép megjavíttatása vagy a munkahelyi határidők, melyek külön-külön nem jelentenek gondot, de összeadódva rányomják a bélyegüket az ember közérzetére.

Milyen adaptogén gyógynövények léteznek?

Jelenleg a szakirodalom 22 különböző adaptogén gyógynövényt különböztet meg. A legismertebbek a ginzeng, ashwagandha, tajgagyökér, citromfű, gingko biloba, brahmi, gotu kola, a bakopa monieri, orbáncfű, kurkumin, macskakarom, süngomba vagy a rhodiola rosea.

Hogyan müködik az Aswagandha stresszűző hatása?

Számos kutatás erősíti hogy az indiai ginzeng azaz az Ashwagandha kapszula segít a szorongás és stressz enyhítésében, redukálja a szervezet kortizolszintjét, védi az agyat az akut stressz számlájára írható károktól, mindemellett növeli a GABA és szerotonin receptorok hatékonyságát.

Ezek mellett a pozitív hatások mellett az álombogyó segíti az axonok, dendritek és szinapszisok regenerálódását és megújulását, ezért ez az adaptogén gyógynövény erősen ajánlott a krónikus stressztől szenvedők és szorongós alkatúak számára.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS