Arginin + Citrullin 5050 (300 gramm)

Edzés előtti teljesítmény fokozó formula mangó ízben.
5990 Ft
Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk

Értágító és edzésfokozó hatású citrullin és arginin

Aminosav

2020. február 7.

citrullin arginin hatás

Támogatja az edzés intenzitását és az erek egészségére is kedvező hatással van az Arginin és a Citrullin, plána ha egyben használják őket!

A Citrullin megtalálható a görögdinnyében (innen analizálták legelőször) -latin neve Citrullus, ezért kapta ezt a nevet. Ezen kívül még a sárgadinnyében, az uborkában és a sütőtökben is fellelhető. Nem esszenciális aminosav, azaz szervezetünk képes belsőleg előállítani, de ehhez más aminosavak átalakítása vagy kombinációja szükséges. Előállítása főképp a vékonybél sejtjeiben zajlik egy enzimatikus reakció által, amely két másik aminosavat igényel. Ezek a prolin és a glutamin. A citrullin, képződése után nagyon sok anyagcsere folyamatban szerepet fog játszani – ezek közül érdemes kiemelni a *karbamid ciklust, másnéven Krebs–Henseleit-ciklust. A Citrullin az Arginin aminosav előanyagaként is szolgál. Almasavval kombinálva kapjuk meg a Citrullin-Malát formulát.

A Citrullint tartalmazó kiegészítők növelik az Arginin és az Ornithin koncentrációt a vérben. Az L-citrullin önmagában hatékonyabb, mint az Arginin aminosav használata, mert stimulálja a növekedési hormonok kiválasztását és a nitrogén oxid szintézist.

A citrullin hatásai

 • Serkenti a kreatin foszfát és az ATP megújulását a vérben, ezáltal több energiát biztosít
 • Az érfal-ellazító hatása miatt pozitívan hathat a magas vérnyomással szenvedőkre, mivel az ellazult, kitágult erekben jobb a vér áramlása, így csökkenhet a vérnyomás
 • A Párizsi Descartes Egyetem molekuláris kutatóinak tanulmánya szerint a testösszetételre is pozitív hatással volt a Citrullin bevitel. Kevesebb lett a hasi zsír mennyisége, mégpedig úgy, hogy a zsigeri zsírsejtek felszívódásának sebességét csökkentette, felszabadulását pedig növelte, így a test energiaként tudta őket felhasználni
 • Segíthet meggátolni és kezelni az **Atherosclerosis
 • Enyhítheti a fáradtság érzetet
 • Hatékonyan, mégis kíméletesen távoltja el a káros anyagcsere termékeket
 • Enyhítheti a férfi merevedési nehézségeket (a tágabb ereknek köszönhetően jobb véráramlást biztosít a férfi nemiszervnek is, ezáltal intenzívebb merevedés jöhet létre)
 • Csökkenti az edzés közbeni mentális és fizikai fáradságot

Források:

 • Bendahan, D., et al. Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle.  British Journal of Sports Medicine. 36(4):282-289, 2002.
 • Berthe, M. C., et al. High plasma citrulline and arginine levels ensured by sustained-release citrulline supplementation in rats. Nutrition. 2011.
 • Oknin, V., et al. [Use of citrulline malate (stimol) in patients with autonomic dystonia associated with arterial hypotension]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 99(1):30-33, 1999. 

A Citrullin rokona az L-arginin

Az Argine egy alfa aminosav.Az arginint először egy svájcivegyész, Ernst Schultze izolálta 1886-ban. Először a csillagfürtnevű növénybőlsikerült kimutatni.Az arginin név eredete nem teljesen világos. Egyes feltételezések szerint a latin argentum (ezüst) szóból ered, mivel ezüstsókkal jellegzetes vegyületeket alkot. Más vélemény szerint a név eredete a görög argosz (ἀργος: fénylő, ragyogó) szó.
Szerkezetét tekintve 3 szénatomos alifáslánc, melynek disztális végéhez egy guanidinium (olyan vegyület, amely színtelen, szilárd anyag, poláris oldószerekben oldódik) csoport kapcsolódik.

Legfontosabb szerepe szintén a karbamid ciklusban van, mely nélkül ugyebár nem létezik élet. Az Arginin nem esszenciális aminosav, mert a szervezet az ornitint glutaminsavból is elő tudja állítani, és a karbamidciklus során arginin (is) keletkezik, de az Ornitin előállítása glutaminsavból lassú folyamat. A Citrullin → Arginin átalakuláshoz Aszparaginsavra (Az l-aszparaginsav a fehérjealkotó 20 α-aminosav egyike ) van szükség, mely a citromsavciklussorán keletkezik. Ez a folyamat összekapcsolja a karbamid- és citromsavciklust egymással.

Természetes úton, hogy lehet az Arginint bevinni?

Az L-arginin egy nem eszenciális aminosav, ami a hipofízisben termelődik. Sok tápanyaghoz hasonlóan sport és nagyobb fizikai igénybevétel során sajnos nem elegendő mennyiségben. Ilyenkor az L-arginint kívülről kell bevinni, történjen ez akár szilárd táplálék (hal, hús, spenót, mustárzöldek) vagy étrend-kiegészítő formájában.

L-arginin hatásai

Az l-arginin megnöveli a szervezet és a vér nitrogén-oxid szintjét, ennek következtében az érfalak ellazulnak és kitágulnak az erek. Így több vér és egyértelműen több oxigén jut az izmokba. A kitáguló erek következtében az l-arginint érelmeszesedés, magas vérnyomás és merevedési problémák esetén is szokták ajánlani.

Mit tapasztalhatunk használata során az edzéseinken:

 • Fokozott bedurranás
 • Növekvő erőszint a jobb tápanyagszállítás következtében
 • Hosszabb és keményebb edzésekre leszel képes
 • A nitrogén-oxid előanyagaként az értágításnak köszönhetően növelheti a szívbe szállított oxigén mennyiségét

További hatások

 • A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása miatt növeli a sovány izomtömeget és fokozza a zsírégetést is
 • Antikatabolikus hatásának köszönhetően megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerációját azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le
 • Intersticiális húgyhólyaggyulladásos megbetegedés enyhítésére is alkalmas
 • A kreatin foszfát előanyagaként megnövelheti az anaerob tevékenységek során a teljesítőképességet. Szedésével egyértelműen nő az izomsejtek kreatin szintje.

Mikor és mennyi Arginint érdemes használni?

Fogyasztása minden esetben éhgyomorra ajánlott. Edzés és lefekvés előtt – a növekedési hormon termelődése végett, átlagosan 3-3 grammot. Ha magas vérnyomás csökkentése a cél, akkor napi 3*2 gramm elfogyasztása ajánlott (érfalak folyamatos “szintentartása” végett). Szexuális teljesítőképesség növelése érdekében 6 és 18 gramm mennyiség között érdemes fogyasztani (aktus előtt körülbelül 40-45 perccel).
Cukorbetegek számára az Arginin használata nem ajánlott, hisz befolyásolja a vércukorszintet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Arginin

Suminski, R.R., et al., "Acute Effect of Amino Acid Ingestion and Resistance Exercise on Plasma Growth Hormone Concentration in Young Men," Int J Sport Nutr 7.1 (1997) : 48-60.
Lebret, T., "Efficacy and Safety of a Novel Combination of L-Arginine Glutamate and Yohimbine Hydrochloride: A New Oral Therapy for Erectile Dysfunction," European Urology 41 (2002) : 608-13.

*karbamid ciklus: Kizárólag a májban, a hepatociták (májsejtek) mitokondriumábanés citoplazmájábanlejátszódó anyagcsere-folyamat, amely elsősorban azt a célt hivatott szolgálni, hogy a szervezetben termelődő mérgező ammóniátnem mérgező karbamid formájában eltávolítsa.

**Atherosclerosis: Olyan betegség, amelyben az artériabelseje szűkül a plakkfelhalmozódása miatt.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape logo
Vásároljon ma kiemelt termékeinkből, akár ingyenes szállítással!

Arginin + Citrullin 5050 (300 gramm)

Edzés előtti teljesítmény fokozó formula mangó ízben.
5990 Ft

Hagyjon egy hozzászólást

×
Kérlek kedveld oldalunkat!