Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Értágító és edzésfokozó hatású citrullin és arginin

Aminosav
citrullin arginin hatás

Támogatja az edzés intenzitását és az erek egészségére is kedvező hatással van az Arginin és a Citrullin, plána ha egyben használják őket!

A Citrullin megtalálható a görögdinnyében (innen analizálták legelőször) -latin neve Citrullus, ezért kapta ezt a nevet. Ezen kívül még a sárgadinnyében, az uborkában és a sütőtökben is fellelhető. Nem esszenciális aminosav, azaz szervezetünk képes belsőleg előállítani, de ehhez más aminosavak átalakítása vagy kombinációja szükséges. Előállítása főképp a vékonybél sejtjeiben zajlik egy enzimatikus reakció által, amely két másik aminosavat igényel. Ezek a prolin és a glutamin. A citrullin, képződése után nagyon sok anyagcsere folyamatban szerepet fog játszani – ezek közül érdemes kiemelni a *karbamid ciklust, másnéven Krebs–Henseleit-ciklust. A Citrullin az Arginin aminosav előanyagaként is szolgál. Almasavval kombinálva kapjuk meg a Citrullin-Malát formulát.

A Citrullint tartalmazó kiegészítők növelik az Arginin és az Ornithin koncentrációt a vérben. Az L-citrullin önmagában hatékonyabb, mint az Arginin aminosav használata, mert stimulálja a növekedési hormonok kiválasztását és a nitrogén oxid szintézist.

A citrullin hatásai

 • Serkenti a kreatin foszfát és az ATP megújulását a vérben, ezáltal több energiát biztosít
 • Az érfal-ellazító hatása miatt pozitívan hathat a magas vérnyomással szenvedőkre, mivel az ellazult, kitágult erekben jobb a vér áramlása, így csökkenhet a vérnyomás
 • A Párizsi Descartes Egyetem molekuláris kutatóinak tanulmánya szerint a testösszetételre is pozitív hatással volt a Citrullin bevitel. Kevesebb lett a hasi zsír mennyisége, mégpedig úgy, hogy a zsigeri zsírsejtek felszívódásának sebességét csökkentette, felszabadulását pedig növelte, így a test energiaként tudta őket felhasználni
 • Segíthet meggátolni és kezelni az **Atherosclerosis
 • Enyhítheti a fáradtság érzetet
 • Hatékonyan, mégis kíméletesen távoltja el a káros anyagcsere termékeket
 • Enyhítheti a férfi merevedési nehézségeket (a tágabb ereknek köszönhetően jobb véráramlást biztosít a férfi nemiszervnek is, ezáltal intenzívebb merevedés jöhet létre)
 • Csökkenti az edzés közbeni mentális és fizikai fáradságot

Források:

 • Bendahan, D., et al. Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle.  British Journal of Sports Medicine. 36(4):282-289, 2002.
 • Berthe, M. C., et al. High plasma citrulline and arginine levels ensured by sustained-release citrulline supplementation in rats. Nutrition. 2011.
 • Oknin, V., et al. [Use of citrulline malate (stimol) in patients with autonomic dystonia associated with arterial hypotension]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 99(1):30-33, 1999. 

A Citrullin rokona az L-arginin

Az Argine egy alfa aminosav.Az arginint először egy svájcivegyész, Ernst Schultze izolálta 1886-ban. Először a csillagfürtnevű növénybőlsikerült kimutatni.Az arginin név eredete nem teljesen világos. Egyes feltételezések szerint a latin argentum (ezüst) szóból ered, mivel ezüstsókkal jellegzetes vegyületeket alkot. Más vélemény szerint a név eredete a görög argosz (?ργος: fénylő, ragyogó) szó.
Szerkezetét tekintve 3 szénatomos alifáslánc, melynek disztális végéhez egy guanidinium (olyan vegyület, amely színtelen, szilárd anyag, poláris oldószerekben oldódik) csoport kapcsolódik.

Legfontosabb szerepe szintén a karbamid ciklusban van, mely nélkül ugyebár nem létezik élet. Az Arginin nem esszenciális aminosav, mert a szervezet az ornitint glutaminsavból is elő tudja állítani, és a karbamidciklus során arginin (is) keletkezik, de az Ornitin előállítása glutaminsavból lassú folyamat. A Citrullin → Arginin átalakuláshoz Aszparaginsavra (Az l-aszparaginsav a fehérjealkotó 20 α-aminosav egyike ) van szükség, mely a citromsavciklussorán keletkezik. Ez a folyamat összekapcsolja a karbamid- és citromsavciklust egymással.

Természetes úton, hogy lehet az Arginint bevinni?

Az L-arginin egy nem eszenciális aminosav, ami a hipofízisben termelődik. Sok tápanyaghoz hasonlóan sport és nagyobb fizikai igénybevétel során sajnos nem elegendő mennyiségben. Ilyenkor az L-arginint kívülről kell bevinni, történjen ez akár szilárd táplálék (hal, hús, spenót, mustárzöldek) vagy étrend-kiegészítő formájában.

L-arginin hatásai

Az l-arginin megnöveli a szervezet és a vér nitrogén-oxid szintjét, ennek következtében az érfalak ellazulnak és kitágulnak az erek. Így több vér és egyértelműen több oxigén jut az izmokba. A kitáguló erek következtében az l-arginint érelmeszesedés, magas vérnyomás és merevedési problémák esetén is szokták ajánlani.

Mit tapasztalhatunk használata során az edzéseinken:

 • Fokozott bedurranás
 • Növekvő erőszint a jobb tápanyagszállítás következtében
 • Hosszabb és keményebb edzésekre leszel képes
 • A nitrogén-oxid előanyagaként az értágításnak köszönhetően növelheti a szívbe szállított oxigén mennyiségét

További hatások

 • A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása miatt növeli a sovány izomtömeget és fokozza a zsírégetést is
 • Antikatabolikus hatásának köszönhetően megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerációját azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le
 • Intersticiális húgyhólyaggyulladásos megbetegedés enyhítésére is alkalmas
 • A kreatin foszfát előanyagaként megnövelheti az anaerob tevékenységek során a teljesítőképességet. Szedésével egyértelműen nő az izomsejtek kreatin szintje.

Mikor és mennyi Arginint érdemes használni?

Fogyasztása minden esetben éhgyomorra ajánlott. Edzés és lefekvés előtt – a növekedési hormon termelődése végett, átlagosan 3-3 grammot. Ha magas vérnyomás csökkentése a cél, akkor napi 3*2 gramm elfogyasztása ajánlott (érfalak folyamatos “szintentartása” végett). Szexuális teljesítőképesség növelése érdekében 6 és 18 gramm mennyiség között érdemes fogyasztani (aktus előtt körülbelül 40-45 perccel).
Cukorbetegek számára az Arginin használata nem ajánlott, hisz befolyásolja a vércukorszintet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Arginin

Suminski, R.R., et al., "Acute Effect of Amino Acid Ingestion and Resistance Exercise on Plasma Growth Hormone Concentration in Young Men," Int J Sport Nutr 7.1 (1997) : 48-60.
Lebret, T., "Efficacy and Safety of a Novel Combination of L-Arginine Glutamate and Yohimbine Hydrochloride: A New Oral Therapy for Erectile Dysfunction," European Urology 41 (2002) : 608-13.

*karbamid ciklus: Kizárólag a májban, a hepatociták (májsejtek) mitokondriumábanés citoplazmájábanlejátszódó anyagcsere-folyamat, amely elsősorban azt a célt hivatott szolgálni, hogy a szervezetben termelődő mérgező ammóniátnem mérgező karbamid formájában eltávolítsa.

**Atherosclerosis: Olyan betegség, amelyben az artériabelseje szűkül a plakkfelhalmozódása miatt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS