Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Ashwagandha – agyserkentő, stresszoldó és afrodiziákum egyszerre?

Gyógynövény
ashwagandha hatása

Az ayurvédikus orvolás

Az Ashwagandha, latinul Withania Somnifera, egy gyógynövény, mely elsősorban a hagyományos indiai gyógyászatban – az Ajurvédában ismert. Nevének szó szerinti fordítása – „a lovak illata”. Olyan tulajdonságokat tulajdonítanak neki, mint a férfiasság és az erő, melyekkel ezek az állatok büszkélkedhetnek.
Az ayurvedikus orvoslás buddhista szerzetesek közreműködésével az időszámításunk előtti 6. századtól eljutott egészen Mongóliába, Srí Lankára, Koreába és Tibetbe is. Az időszámításunk előtti I. században a kínai gyógyítók körében, a VII. században Harun Al Rasid és arab orvosok közreműködésével pedig a muzulmán világba is teret nyert az Ashwagandha.
Annak ellenére, hogy a nyugati allopatikus gyógyászat jelen van Indiában, a lakosság megközelítőleg 80%- át még mindig ayurvedikus módszerekkel kezelik. Összesen 94 orvosegyetemen zajlik jelenleg is ayurvedikus orvosképzés, ennek köszönhetően a jelenleg regisztrált ayurveda–orvosok száma megközelítőleg félmillió.

Mi az az álombogyó?

Az Ashwagandhat, (indiai ginzeng és álombogyó néven is ismert) már hosszú évszázadok, ha nem évezredek óta alkalmazzák a fiatalság megőrzésére, az öregedés lassítására. Főképp Közép-Indiában terem, de más száraz, meleg éghajlati körülményekkel bíró helyeken is megél. A legtöbb aktív összetevő az Ashwagandha levelében és magában a növényben található. Az Ashwagandha étrend-kiegészítőként főképp tabletta és por formában kapható. Por formában hozzáadható ételekhez és italokhoz, de keserű íze miatt nem feltétlen ez a legjobb felhasználási forma, népszerűbbek a kapszulás verziók.

Honnan származik az Ashwagandha?

Az álombogyó egy Délkelet-Ázsiából származó gyógynövény, amely a gyömbérek családjába tartozik. A buddhista kultúrában, az Ajurvédában és a kínai alternatív gyógyászatban már régóta használják különféle egészségügyi területeken. A növény az emberi egészségre számos vonatkozásban pozitív hatást fejt ki, így számos gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítőben is jelen vannak hatóanyagai. Elsősorban agyserkentő és stresszoldó hatása miatt ismert de a libidóra is kedvező hatással van.

Afrodiziákumként és termékenységfokozóként sem utolsó, összességében egy rendkívül komplex, sok területre pozitív hatást gyakorló növényről van szó. Rendszeres alkalmazása eredményesen javíthat az életminőségen.

Az ashwagandha működési mechanizmusa az agyban

Az álombogyó hatásmechanizmusának teljes feltérképezését hagyjuk a szakemberekre, laikusként elég 2 fő működési elvét ismernünk.Az álombogyó fokozza az agyban található GABA receptorok működését valamint szerotoninszintünket is megemeli amely a GABA receptorok egymás közötti kapcsolatán javít. Az álombogyó javítja az agy kognitív és pszichomotoros működését. Az indiai „Nizam’s Institute of Medical Sciences” lefolytatott egy kísérletet, melyet 20 egészséges férfi tesztalanyon végeztek el. A kutatásban kimutatták hogy a legalább 14 napon keresztül szedett 250mg-os ashwagandha kivonat számottevően javította az alanyok reakcióidejét.

Az Ashwagandha előnyei

Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy csökkenti a kortizol (stresszhormon) szintet. A kortizolt a mellékvesék stresszre adott válaszként és túl alacsony vércukorszint esetén szabadítják fel. A kortizolt stresszhormonként ismerjük. Bizonyos esetekben a kortizol szintje jelentős mértékben és hosszú időre megemelkedhet, ami több zsír tárolásához és magas vércukorszinthez vezethet.

Krónikus stresszbeteg felnőttekkel végzett kutatásban az Ashwagandhát kapott alanyok (300 mg) esetében jelentősen nagyobb mértékben csökkent a kortizol szintje, mint akik placebot kaptak. A legmagasabb napi dózist szedők esetében volt, akinél 30% -os stresszhormon csökkenést mértek és az alvás minősége is nagyban javult.Ezen adatok tudatában bátran kijelenthejük, hogy kedélybetegek számára hatékony kiegészítő kezelés lehet. Forrás

Libidóra gyakorolt hatások

A libidógondokkal küzdőknek jó hír lehet, hogy az ashwagandha segíthet növelni a nemi vágyat, különösen nők esetében. Egy 2015-ös kutatás eredményei szerint a koncentrált dózisban ashwagandhát szedő nőknek több orgazmusuk volt, és általánosságban is elégedettebbek voltak a szexuális életükkel. Ez szakemberek szerint többek között a növény stresszcsökkentő hatásának köszönhető.

Térjünk ki egy kicsit a férfiegészségre is, hisz ez a nőknek is legalább olyan fontos, mint a férfiaknak. Az ashwagandha növény pozitív hatással lehet a tesztoszteroszintre és a repoduktív egészségre is állapította meg több tanulmány is.

Az egyik ilyen tanulmány 75 meddő férfi bevonásával készült. Ezeknek a férfiaknak konkrétan ashwagandha növényt adtak a természetben előforduló formájában. Az eredmény a vizsgált időszak végén megnövekedett spermaszámot és mozgékonyságot mutatott. A kezelés a tesztoszteronszint jelentős növekedéséhez vezetett. Nem várt extra eredményként kapták, hogy a vér antioxidáns tartalma is megnőtt. Forrás

Csökkenti a vércukorszintet

Egy laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy az izomsejtekben fokozta az inzulinkiválasztást és javítja az inzulinérzékenységet. Mint ahogy az egészséges embereknek segít fenntartani a normál vércukorszintet, úgy a cukorbeteg egyének esetében is közrejátszik a magas vércukorszint normalizálásában.

Rákellenes tulajdonságai is vannak
Laboratóriumi és állati vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az ashwagandha *apoptózist idéz elő. Ez lényegében a rákos sejtek pusztítását jelenti. A rákos sejtek megbetegedését többféle módon is tudja gátolni. Többek szerint az ashwagandha reaktív oxigénfajtákat hoz létre. Ezek az oxigénfajták mérgezően hatnak a rákos sejtekre, míg az egészséges sejtekre nincs hatásuk. Az állatkísérletek eredményeként úgy gondolják, hogy a vastagbél-, agy-, tüdő-, mell- és petefészekrák elleni harcban is nagy segítséget nyújthat. Petefészek daganattal rendelkező egerek esetében az ashwagandha szedése önmagában is körülbelül 70% -al csökkentette a daganat növekedését.

Azt hozzá kell fűzni, hogy embereken nem végeztek még efféle kutatásokat, de ezek az eredmények elég bíztatóan hangzanak.

Lassíthatja az őszüléstés a kopaszodást

Több tanulmányban is olvasható, hogy a napi szintű rendszeres ashwagandha-fogyasztás növeli a hajban a melanintermelődést. Ez kevesebb ősz hajszálat eredményez. Emellett, mivel a növény gyökere tele van antioxidánsokkal, csökkentheti a szabad gyökök káros hatásait és lassíthatja az öregedést. Így abban is segít, hogy tovább őrizzük meg fiatalos külsőnket.

A tipikus férfias jegyű, patkó formájú, fejtetőn történő kopaszodást a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakulása okozza. A gyógynövény egyes összetevői, mint például a béta-szitoszterol gátolják a tesztoszteron átalakulását, így segíthetnek kopaszodás megelőzésében.

Forrás: womenshealthmag.com

Erősíti és védi az immunrendszert

Az ashwagandha hatékonyan vehet részt az immunrendszer erősítésében, miközben felül- vagyéppalultermelő pajzsmirigy működés esetén is hatékonynak bizonyult. Nem csak segíti a pajzsmirigy normál működését, de a teljes test hormonrendszer egyensúlyának fenntartásában is segíthet. Nem hiába az ashwagandha az adaptogének csoportjába tartozik, ami a szervezetet a normal közép müködés felé tereli, vagyis a túlmüködéseket visszafogja, az alulmüködéseket ösztönzi.

Csökkenti a gyulladásos folyamatokat a testben

Ez a tény első körben szintén állatkísérletekben derült ki. Majd a későbbiekben embereken végzett vizsgálatok során is kimutatták, hogy megnöveli a természetes "gyilkos sejtek" mozgékonyságát, aktivitását.
Ezek a "gyilkos sejtek" bizony az immunsejtek, amik felveszik a küzdelmet a fertőzésekkel szemben és segítenek egészségünk fenntartásában.
Továbbá csökkenti a gyulladások markereit, többek között a C-reaktív fehérjét (CRP), ami köztudottan kapcsolódik a szívbetegségek fokozott kialakuláshoz. Egy ellenőrzött vizsgálat során az alanyok napi 250 milligramm ashwagandhát kaptak. A vizsgálatok végén mért érték 36%-os C-reaktív fehérje csökkenést mutatott.

Mi a helyzet a mellékhatásokkal?

Az ashwagandha alkalmazása során nem tapasztalhatóak kellemetlen, esetleg káros mellékhatások. Ettől függetlenmégis fontos a mértékletesség, az előírt adagolás betartása. Mivel alkalmazása kúraszerűen javasolt, ezért, ahogyan minden adaptogént, úgy az álombogyót is javasolt 2-3 hónapnyi használat után 3-4 hétig szüneteltetni.

Milyen esetben nem ajánlott az Ashwagandha használata?

Várandósság és szoptatás ideje alattnem ajánlott az alkalmazása, hiszen kifejezetten ezen célú használatára kutatások még nem adtak semmilyen visszajelzést.
Autoimmun betegségek jelenlétében sem szabad használni, kivéve ha az orvos engedélyt ad rá. A teljesség igénye nélkül: 1-es típusú cukorbetegség, lupus, rheumatoid arthritis, hashimoto tirroiditis. A kivonatok hatékonyabbnak bizonyultak mint a nyers ashwagandha gyökér vagy levélőrlemény fogyasztása. Minden esetben kövessük a gyártóáltal ajánlott fogyasztási mennyiséget.

Szakirodalom által javasolt dózisok

 • az ayurvéda gyógyászat napi 3 g-6 g tiszta ashwagandha port javasol (figyelem, ez nem koncentrátum)
 • arthiritis kezelésére napi 250-500mg (4-5% whitanolid) kivonat
 • antioxidáns hatásért napi 100-200mg (4-5% whitanolid) kivonat
 • immunrendszer erősítésére napi 100-200mg (4-5% whitanolid) kivonat
 • antidepresszánsként napi 250-500mg (4-5% whitanolid) kivonat
 • szexuális teljesítményért napi 250-500mg (4-5% whitanolid) kivonat
 • stresszoldóként napi 250-500mg (4-5% whitanolid) kivonat
 • pánikroham, pánikbetegség kezelésére napi 250-500mg (4-5% whitanolid) kivonat

Magas dózisnál, 500mg a ajánlott szedés reggel valamint este 250-250 mg.
Az adagolás a kivonat koncentrációjától függ, mindig tartsuk be a vásárolt termék adagolási előírásait

Előnyei mégegyszer, röviden:

 • javítja a fizikai teljesítményt
 • csökkenti a stresszt és a fáradtságot, segít a szorongás megelőzésében
 • csökkenti a kortizol koncentrációt
 • csökkenti az álmatlanságot és a depresszív állapotot
 • csökkenti a stressz immunszupresszív hatását
 • javítja a spermiumok minőségét és növeli mennyiségüket
 • lassan de határozottan segíti az agy regenerációját egy hosszabbdepressziós/stresszes időszak után
 • javítja a kognitív funkciókat, optimalizálja a mitokondrium funkcióit
 • az ayurvédikus gyógyászat szerint az ashwagandha szedése segíti a fiatalság megőrzését
 • javítja a GABA ingerületátvivő anyag hatékonyságát

Saját tapasztalat

A Panda Nutrition nyereményjátékban nyertem egy doboz Ashwagandha MAX-ot, ami alapján saját tapasztalatom is pozitív. Javítja az alvásom minőségét és stabilan mély álomban tud tartani éjszaka, hogy a korábbi 8-9 órás alvásperiódusom 6-7 órára csökkent, gond nélkül kipiheni magát a testem és reggel energikusan ébredek.

*apoptózis: A biológia területén a programozott sejthalál egyik változatát nevezzük Az apoptózis normális fiziológiás válaszreakció specifikus „öngyilkos” szignálokra vagy a „túlélő” szignálok hiányára. Nélküle nem működne az egyedfejlődés mechanizmusa.

Szerző: Tóth Zoltán személyi edző

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS