Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

A kollagén típusai - I., II. és III. típusú kollagén

Szépségápolás
kollagen tipusai

A kollagén a szervezet ragasztója, egy komplex fehérje, ami számos amino savból épül fel, mint a glicin, prolin, alanin, hidroxi-prolin és glutaminsav. A kollagén egy fehérje, ami az egyik legkomplexebb hatású és összetételű. A görög neve nemhiába a ragasztó.

A kollagénnek 3 főbb fajtáját különböztetjük meg a forrását tekintve:

  • marhakollagén
  • csirkekollagén
  • halkollagén

A legkomplexebb és az emberi test számára a legjobb választás a „marhakollagén” főleg I. és III. típusú kollagént tartalmaz, kisebb mértékben II. típusút. Hatását tekintve leginkább a bőr-, haj-, és körömszépítő tulajdonságaiért szeretik, de az ízületekre is kedvező hatással van. A halkollagén egy egyszerűbb kollagén, mely zömmel csak I. típusú kollagént foglal magába, míg a csirkekollagén II. típusút. A II. típusú kollagén elsődlegesen az ízületekben található, így működési mechanizmusát tekintve főleg az ízületekre fejti ki kedvező élettani hatását.

Melyik kollagént válasszuk?

Nehéz kérdés, mert mindegyik típusnak más előnye van. A halkollagén talán a leggyengébb hatását tekintve de azoknak az autoimmun betegeknek akik autoimmun diétát követnek megfelelő választás. Az autoimmun diétát folytatók kerülik az emlősökből készült ételeket a Neu5Gc tartalmuk miatt. I. típusú kollagént tartalmaz zömmel a halkollagén. A halkollagént jellegzetes halszaga miatt, csak kisebb mennyiségben szokták fogyasztani, viszont az íze semleges.

A csirkekollagén főleg II. típusú kollagént tartalmaz, vagyis az ízületekre való. Akinek CSAK az ízületei egészsége a cél, azoknak a csirkekollagén javasolt.

A marhakollagén a legkomplexebb, ez tartalmaz nagymértékben I. és III. típusú kollagént és kisebb mértékben II. és egyéb kollagéneket. Ha az arcbőr rugalmassága, a csontok, ínak védelme és az ízületek egészsége egyszerre szempont akkor ezt javasoljuk.

Van még egy negyedik kevésbé elterjedt kollagén formula is a sertéskollagén, amit főleg sertésbőrből vonnak ki.

Hidrolizált kollagén vagy natúr kollagén?

A hidrolizálás egy eljárás, aminek keretében a kollagén előemésztett formába kerül, vagyis a gyomor könnyebben feldolgozza és nagyobb hatásfokkal hasznosul. A kollagén kapszula vagy porban való fogyasztáshoz a hidrolizált kollagén a legajánlottabb.

Pro tipp: sokan nem tudják, de csak akkor tud maximális hatásfokkal hasznosulni a szervezetben a kollagén, ha megfelelő a test C-vitamin ellátottsága. Ajánlott, hogy kollagén fogyasztás mellé vigyünk be C-vitamint is vagy kollagén és C-vitamin komplexeket használjunk.

A kollagénnek számos fajtája van, egész pontosan 29, de 3 típus a legjellemzőbb, mely csoportosítást a típusai szerint tudjuk megtenni.

I. típusú kollagén

Az I. típusú kollagén főleg a bőrben, csontokban, ínakban és a szalagokban található meg. A marhakollagén és a halkollagén tartalmazza az I. típusú kollagént legnagyobb mértékben. Olyan speciális területeken is az I. kollagén a domináns, mint a szem szaruhártyája és az erek fala.

A bőrben annak elasztikusságáért felel, 25 éves kor után évi 1%-kal csökken a szervezet kollagén termelése, emiatt ráncosodunk például. A sebgyógyulásért és a hegképződésért is a kollagén felel. További előnye, hogy csökkenti a ráncok mélységét és javít a narancsbőr állapotán.

Tévhitekkel ellentétben viszont nem csökkenti a hajhullást és nem gyógyítja az emésztőrendszeri betegségeket és az előrehaladott szívproblémákat sem.

II. típusú kollagén

A II. típusú kollagén az ízületekben és a porcokban található meg döntően. A marhakollagén is tartalmaz II. típusú kollagént, de ennek a legjobb forrása a csirke. A II. típusú kollagén a porcok kenéséért is felelős.

A 6 hónapig szedett napi 40 mg II-es típusú kollagén hatékonyabb volt ízületi fájdalmakra, mint 1500 mg glükozamin és 1200 mg kondroitin. (forrás: James P. Lugo, Zainulabedin M. Saiyed, Nancy E. Lane, "Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study." Nutrition Journal, 29 January 2016.)

Egy hatásos kúra ideje legalább 2 hónap, ennyi idő után válik érezhetővé a nagy dózisban bevitt kollagén hatása.

A bőr feszessége szempontjából az 1-es és a 2-es típusú kollagén rendkívül kedvező hatású, így a kollagén terhesség alatt is előszeretettel használt a kismamák körében.

III. típusú kollagén

A bőr, az erek és a belső szervek kötőanyaga, mely másnéven rácsrost. A kötőszöveti fibroblastok, reticulumsejtek hozzák létre, fő helye a bazál membrán, a nyirokszövetek vázát alkotó retikuláris kötőszövet. Általában az I. típusú kollagénnel együtt található meg, előfordulási helye továbbá még a máj és a csontvelő.

Milyen típusú kollagént szedjek?

Ha a bőrödet szeretnéd rugalmassá tenni és a ráncok mélységét csökkenteni, ha problémáid vannak az ínszalagokkal, inakkal, vagy épp egy friss szalagszakadáson / csonttörésen vagy túl, akkor az 1-es és a 3-as típusú kollagén, ami ajánlottabb. Ha az ízületeiddel van baj, akkor pedig a 2-es típusú kollagén alkalmazása javasolt. A halkollagén az első célra jó lehet, a csirkekollagén a második célra, míg a marhakollagén a legkomplexebb, ez mind a két célra megfelelő, de az ízületekre a csirkekollagénnél gyengébb mértékben. Vagyis ha az ízületek mellett szeretnénk az arcbőrt, az ínakat és a csontokat is erősíteni akkor a marhakollagén az ajánlott, ha viszont CSAK az ízületekre fókuszálnánk akkor a csirkekollagén valamivel hatékonyabb.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS