Collagen C [kollagén + hialuronsav] (100 kapszula)

Prémium minőségű kollagén, C-vitaminnal és hialuronsavval
4990 Ft
3990 Ft
Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk

A kollagén típusai - I., II. és III. típusú kollagén

Szépségápolás

2019. december 30.

kollagen tipusai

A kollagén a szervezet ragasztója, egy komplex fehérje, ami számos amino savból épül fel, mint a glicin, prolin, alanin, hidroxi-prolin és glutaminsav. A kollagén egy fehérje, ami az egyik legkomplexebb hatású és összetételű. A görög neve nemhiába a ragasztó.

A kollagénnek 3 főbb fajtáját különböztetjük meg a forrását tekintve:

  • marhakollagén
  • csirkekollagén
  • halkollagén

A legkomplexebb és az emberi test számára a legjobb választás a „marhakollagén” főleg I. és III. típusú kollagént tartalmaz, kisebb mértékben II. típusút. Hatását tekintve leginkább a bőr-, haj-, és körömszépítő tulajdonságaiért szeretik, de az ízületekre is kedvező hatással van. A halkollagén egy egyszerűbb kollagén, mely zömmel csak I. típusú kollagént foglal magába, míg a csirkekollagén II. típusút. A II. típusú kollagén elsődlegesen az ízületekben található, így működési mechanizmusát tekintve főleg az ízületekre fejti ki kedvező élettani hatását.

marha kollagén

Melyik kollagént válasszuk?

Nehéz kérdés, mert mindegyik típusnak más előnye van. A halkollagén talán a leggyengébb hatását tekintve de azoknak az autoimmun betegeknek akik autoimmun diétát követnek megfelelő választás. Az autoimmun diétát folytatók kerülik az emlősökből készült ételeket a Neu5Gc tartalmuk miatt. I. típusú kollagént tartalmaz zömmel a halkollagén. A halkollagént jellegzetes halszaga miatt, csak kisebb mennyiségben szokták fogyasztani, viszont az íze semleges.

A csirkekollagén főleg II. típusú kollagént tartalmaz, vagyis az ízületekre való. Akinek CSAK az ízületei egészsége a cél, azoknak a csirkekollagén javasolt.

A marhakollagén a legkomplexebb, ez tartalmaz nagymértékben I. és III. típusú kollagént és kisebb mértékben II. és egyéb kollagéneket. Ha az arcbőr rugalmassága, a csontok, ínak védelme és az ízületek egészsége egyszerre szempont akkor ezt javasoljuk.

Van még egy negyedik kevésbé elterjedt kollagén formula is a sertéskollagén, amit főleg sertésbőrből vonnak ki.

Hidrolizált kollagén vagy natúr kollagén?

A hidrolizálás egy eljárás, aminek keretében a kollagén előemésztett formába kerül, vagyis a gyomor könnyebben feldolgozza és nagyobb hatásfokkal hasznosul. Kapszulában vagy porban való fogyasztáshoz a hidrolizált kollagén a legajánlottabb.

Pro tipp: sokan nem tudják, de csak akkor tud maximális hatásfokkal hasznosulni a szervezetben a kollagén, ha megfelelő a test C-vitamin ellátottsága. Ajánlott, hogy kollagén fogyasztás mellé vigyünk be C-vitamint is vagy kollagén és C-vitamin komplexeket használjunk.

A kollagénnek számos fajtája van, egész pontosan 29, de 3 típus a legjellemzőbb, mely csoportosítást a típusai szerint tudjuk megtenni.

I. típusú kollagén

Az I. típusú kollagén főleg a bőrben, csontokban, ínakban és a szalagokban található meg. A marhakollagén és a halkollagén tartalmazza az I. típusú kollagént legnagyobb mértékben. Olyan speciális területeken is az I. kollagén a domináns, mint a szem szaruhártyája és az erek fala.

A bőrben annak elasztikusságáért felel, 25 éves kor után évi 1%-kal csökken a szervezet kollagén termelése, emiatt ráncosodunk például. A sebgyógyulásért és a hegképződésért is a kollagén felel. További előnye, hogy csökkenti a ráncok mélységét és javít a narancsbőr állapotán.

Tévhitekkel ellentétben viszont nem csökkenti a hajhullást és nem gyógyítja az emésztőrendszeri betegségeket és az előrehaladott szívproblémákat sem.

kollagén feszes arcbőr

II. típusú kollagén

A II. típusú kollagén az ízületekben és a porcokban található meg döntően. A marhakollagén is tartalmaz II. típusú kollagént, de ennek a legjobb forrása a csirke. A II. típusú kollagén a porcok kenéséért is felelős.

A 6 hónapig szedett napi 40 mg II-es típusú kollagén hatékonyabb volt ízületi fájdalmakra, mint 1500 mg glükozamin és 1200 mg kondroitin. (forrás: James P. Lugo, Zainulabedin M. Saiyed, Nancy E. Lane, "Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study." Nutrition Journal, 29 January 2016.)

Egy hatásos kúra ideje legalább 2 hónap, ennyi idő után kezdi a nagy dózisban bevitt kollagén éreztetni a hatását.

III. típusú kollagén

A bőr, az erek és a belső szervek kötőanyaga, mely másnéven rácsrost. A kötőszöveti fibroblastok, reticulumsejtek hozzák létre, fő helye a bazál membrán, a nyirokszövetek vázát alkotó retikuláris kötőszövet. Általában az I. típusú kollagénnel együtt található meg, előfordulási helye továbbá még a máj és a csontvelő.

Milyen típusú kollagént szedjek?

Ha a bőrödet szeretnéd rugalmassá tenni és a ráncok mélységét csökkenteni, ha problémáid vannak az ínszalagokkal, inakkal, vagy épp egy friss szalagszakadáson / csonttörésen vagy túl, akkor az 1-es és a 3-as típusú kollagén, ami ajánlottabb. Ha az ízületeiddel van baj, akkor pedig a 2-es típust. A halkollagén az első célre jó lehet, a csirkekollagén a második célra, míg a marhakollagén a legkomplexebb, ez mind a két célra megfelelő, de az ízületekre a csirkekollagénnél gyengébb mértékben. Vagyis ha az ízületek mellett szeretnénk az arcbőrt, az ínakat és a csontokat is erősíteni akkor a marhakollagén az ajánlott, ha viszont CSAK az ízületekre fókuszálnánk akkor a csirkekollagén valamivel hatékonyabb.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape logo
Vásároljon ma akár 1000Ft kedvezménnyel vagy ingyenes szállítással!

Collagen C [kollagén + hialuronsav] (100 kapszula)

Prémium minőségű kollagén, C-vitaminnal és hialuronsavval
4990 Ft
3990 Ft

Hagyjon egy hozzászólást

Hozzászólások

2020.10.15. 11:43

supply fish scale from Vietnam

Good day,
I am Linh from Hang Xanh Company Limited
We are an exporter of dried fish scales, origin Vietnam
Our company found over 20 years, we got anough experience on Business.
If you interest in dried fish scales, lets send us an email or whatsapp below:
email: salehx1@hxcorp.com.vn
whatsapp: +84982153058

×
Kérlek kedveld oldalunkat!