Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Panda Nutrition

Mennyi kollagén kell naponta?

Szépségápolás
Mennyi kollagén kell

Mi a kollagén?

A kollagén egy fehérje, amely szerkezeti alapot biztosít a kötőszövet, az izom, a bőr számára. Fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságában, illetve az ízületek és a csontok egészségében. A kollagén az emberi szervezetben természetes módon képződik, de a kor múlásával a termelése lelassul, ez megmutatkozik a bőr öregedésében, a ráncok megjelenésében, az ízületi fájdalmakban, illetve a porcok kopásában.

Ennek megelőzésére fontos kérdés, hogy mennyi kollagén kell naponta, hogyan kell pótolni, a pótlásnak milyen lehetőségei vannak.

Mi a kollagén szerepe az emberi szervezetben?

A kollagén csökkentheti vagy akár meg is akadályozhatja az ízületi fájdalmakat. A csontsűrűség csökkenését megakadályozhatja, hiszen remekül stimulálja a csontképző sejteket. Javítja a kalcium felszívódását, így is segítve a csontok felépítését. Alapvetően szükséges tehát a mindennapi mozgáshoz, a fittséghez. Szépészeti szempontból segít rugalmasabbá tenni a bőrt, késleltetheti az öregedés jeleit. A kollagén terhesség alatt történő alkalmazása a hirtelen növő pocak, illetve a mell bőrének rugalmassága szempontjából is fontos lehet, hiszen könnyebben kerülhetjük el vele a terhesség után kialakuló striákat, illetve a szülés utáni regenerációhoz is nagyban hozzájárul, hiszen a has és a mell bőre nagyfokú változáson megy át.

Segíti, lerövidít a sebgyógyulást. A kollagén gyorsítja az emésztést, hiszen a kollagénben megtalálható glicin megkönnyíti a többi aminosav felszívódását, ami egyébként irritációt okozhat a bélrendszerben. A szívizomsejteknek szintén kollagénre van szükségük a vér szivattyúzásához, így a kollagén támogatja a szív munkáját is.

Kiemelt szerepet játszik a szemek számára, a szaruhártya és a retina felépítéséhez.

Láthatjuk tehát, hogy a kollagén számos szervünk, testrészünk nélkülözhetetlen építőeleme. Az emberi szervezet egészséges működése érdekében megfelelő mennyiségű jelenléte alapvető szükséglet.

kollagén hatása

A kollagén hiány tünetei

A kollagén termelődése természetes módon 25 éves kor felett lelassul, egyre kevesebbet képes előállítani a szervezet, termelése 60 éves kor körül teljesen leáll. Ezáltal a bőrünk száraz lesz, veszít rugalmasságából, megjelennek a ráncok. Számos betegség is utalhat kollagén hiányra, ilyen lehet az ízületi fájdalom, a porckopás.

A kollagén hiányához nagyban hozzájárul az egészségtelen életmód, mint például a túlzott cukorfogyasztás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a bőrünket érő túlzott mértékű UV-sugárzás, bizonyos autoimmun betegségek, genetikai elváltozások, valamint a stressz is.

Bár a kollagén termelődésének csökkenése természetes, élettani folyamat, pótlása külsőleg történik és nagyon fontos.

mennyi kollagén kell naponta

Mennyi kollagén kell naponta?

Természetes módon előforduló kollagén forrás például az állatok bőre, porcai vagy olyan levesek, amelyekben a húst csonttal együtt főzték meg. (Kollagén leves receptért kattints ide!)
Ezek mellett még a tortákhoz, süteményekhez használt zselatin is tartalmaz kollagént. Mivel ezeket az ételeket ritkán vagy nem is fogyasztjuk, így az egyik legkönnyebb és legkézenfekvőbb megoldás a kollagén kapszula, ital vagy kollagén por formában való pótlása.

A kollagén pótlása naponta 10 gramm dózisban hatásos, de nagyobb mennyiségben sem veszélyes. Ha kollagén port használunk, ez körülbelül egy evőkanálnyi kollagénnek felel meg. Nagyon fontos, hogy a kollagénhez C-vitamint is szedjünk, hiszen ez elengedhetetlen, hogy a szervezet aminosavakká alakítsa a bevitt kollagént.

A gyártók rendszerint meghatározzák az adott termékből mennyit kell fogyasztani, de hogy a kollagén kúránk hatásos legyen, tudnunk kell, hogy mennyi kollagént kell fogyasztani naponta.

A kollagén terápia időtartama általában 3 hónap, ezt a különböző gyártók feltüntetik a termékeiken.
A helyesen meghatározott mértéket több dolog is befolyásolja. Például, hogy férfi vagy nő az illető, hogy hány éves, a testtömeg, illetve, hogy mi a célja a kollagén pótlásának. Életkori lebontás szerint a javasolt mennyiség 5 grammonként növekszik, így 18 és 30 éves kor között, amikor még aktívabb a kollagén termelés, 5 gramm a javasolt napi adag. 31 és 50 éves kor közt 10 gramm, 50 éves kor felett pedig 15 gramm kollagén napi pótlása javasolt.

Ha a testtömeget vesszük figyelembe, minél nagyobb súllyal rendelkezünk, érdemes lehet annál nagyobb mennyiségű kollagént fogyasztani, így például súlyfelesleggel akár 29 évesen is fogyaszthatunk 10 gramm kollagént, hiszen a túlsúly hatással van a porcok kopására, illetve amikor le szeretnénk adni a felesleges kilókat, a megnyúlt bőr a kollagén bevitel hatására gyorsabban regenerálódik. Sportolóként, vagy aktív mozgás mellett szintén szedhetünk 10 grammos napi adagokat, segítve ezzel szervezetünk kollagén pótlását, az ízületek rendbetartását. Ilyen esetben akár ortopéd orvosunkat is felkereshetjük, aki esetleg egy ennél is magasabb napi adagot ajánl speciálisan, igényeinkre szabva.

Nem csak az a fontos a pótlásnál, hogy mennyi kollagén kell naponta, hanem hogy milyen forrásból származik a kollagén. Több különböző forrásból származhat, a leginkább elterjedt a marha illetve a hal, azaz a tengeri kollagén. A két forrás a szervezet más-más területén tud hasznosulni. A tengeri kollagén leginkább a haj, a bőr és a köröm rugalmasságáért felel, míg a marhából kinyert változata inkább az ízületeket, izmokat védik. Ebben a formájában szedhetünk folyékony vagy por állagú formulát.


Ha vegán étrendet folytatunk, és ezért kerüljük az állati eredetű összetevőket, akkor jó alternatíva lehet a C-vitamin pótlás, E-vitamin pótlás, aloe vera és aminosavak fogyasztása. Különböző ételek szintén javasolhatók: a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, fokhagyma, zöld levelű zöldségek, bab, paradicsom és paprika. Ezekkel ugyan nem viszünk be közvetlenül kollagént, de ezek képesek serkenteni a kollagén előállítását a szervezetben. Természetesen ez nem egyenértékű a külsőleg bevitt kollagénnel.

Egy átlagos testsúlyú, 30-45 éves korosztályba tartozó hölgyeken végzett kutatás szerint 12 heti, rendszeres, napi 2 gramm hal kollagén bevitellel jelentősen javult a bőr, illetve a haj állapota. Amíg a marha kollagén napi adagja általában 5-10-15 gramm, fizikai aktivitástól, életkortól függően, addig a halkollagén mivel kisebb molekulasúlyú, ezért gyorsabban és hatékonyabb szívódik fel, ezért akár kisebb mennyiség is elegendő lehet, hogy elérjük a kívánt hatást, vagyis hogy bőrünk rugalmasabb, feszesebb legyen, körmünk, hajunk állapota jobbá váljon, a sebeink gyorsabban gyógyuljanak.

A kollagén étrend-kiegészítőket hidrolizációval készítik, ami azt jelenti, hogy egy erős vízsugárral nagyobb fehérje molekulákat kisebbekre törnek szét. Ez nagyon fontos a felszívódás elősegítésében. Lényeges, hogy a kollagén pótlása bő vízzel és C-vitaminnal együtt történjen. A bő folyadék fogyasztás nem csak szervezetünk alapvető igénye, hanem mivel a kollagén, a hialuronsav és a víz alkotják bőrünk alapelemeit, így feszesség, rugalmasság szempontjából kiemelten fontos. A C-vitamin a testen belüli kollagén-képződés egyik fontos eleme, emellett sejtképző antioxidáns és immunerősítő. Sok étrend-kiegészítő tablettához adnak C-vitamint, ezt érdemes figyelembe venni vásárláskor. Vannak olyan étrend-kiegészítők, ahol a C-vitaminon kívül még B-vitamint, hialuronsavat is tartalmaznak, ezzel is támogatva a bőr, a köröm, az ízületek egészségét.

A rugalmas, feszes bőr, illetve a porcok és az ízületek egészsége érdekében tehát fontos a kúraszerűen alkalmazott, napi legalább 10 grammos kollagén bevitel. Így támogathatjuk szervezetünket, hogy sokáig fiatalos és fitt maradjon.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS